Beton żelowy – innowacyjna technologia dla budownictwa opracowana na ZUT
DzienniknaukowyZaczyn cementowy z dodatkiem skrobi, mieszany i podgrzewany jak kisiel, pozwala stworzyć beton żelowy, wytrzymalszy od betonów komórkowych i lepiej zatrzymujący ciepło; nad nowym materiałem pracuje dr inż. Jarosław Strzałkowski z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego.
- Idea była prosta: uzyskać porowaty materiał, który będzie miał dobre właściwości termoizolacyjne. W betonie komórkowym porowatość uzyskuje się poprzez napowietrzanie proszkiem aluminium, tutaj polega to na żelowaniu. Nikt na to nie wpadł wcześniej – tak swój wynalazek przedstawił dr inż. Jarosław Strzałkowski z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego. [...]
- Przygotowujemy zwykły zaczyn cementowy, czyli woda plus cement, i do niego dodaje się skrobię. Zimny zaczyn jest mieszany. Kiedy zawiesina jest jednorodna, zwiększa się temperaturę i zaczyna się żelowanie, czyli tworzy się żel skrobiowy, tak jak w kisielu – wyjaśnia Strzałkowski.[...]
#budownictwo #nowetechnologie #beton #wynalazek #innowacja
- Idea była prosta: uzyskać porowaty materiał, który będzie miał dobre właściwości termoizolacyjne. W betonie komórkowym porowatość uzyskuje się poprzez napowietrzanie proszkiem aluminium, tutaj polega to na żelowaniu. Nikt na to nie wpadł wcześniej – tak swój wynalazek przedstawił dr inż. Jarosław Strzałkowski z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego. [...]
- Przygotowujemy zwykły zaczyn cementowy, czyli woda plus cement, i do niego dodaje się skrobię. Zimny zaczyn jest mieszany. Kiedy zawiesina jest jednorodna, zwiększa się temperaturę i zaczyna się żelowanie, czyli tworzy się żel skrobiowy, tak jak w kisielu – wyjaśnia Strzałkowski.[...]
#budownictwo #nowetechnologie #beton #wynalazek #innowacja