Ban na aromaty wędzarnicze w UE

Ban na aromaty wędzarnicze w UE

hejto.pl
https://www.fastcompany.com/91136146/smoky-flavoring-ban-bacon-potato-chips-snacks-eu-cancer-risks

Jak ktoś lubi chipsy bekonowe to radzę zrobić zapasy xD . Jeszcze z tego co wiem nie podjęli ostatecznej decyzji w kwestii dodatku aromatów do wędlin. Jak też zbanują to szyneczka stanie się towarem luksusowym xD . Z drugiej strony bardzo prawdopodobne, że stanie się to o czym mówi typ z Sensient na końcu artykułu- opracują lepsze aromaty. U mnie w robocie już powstaje powoli zespół, ktory będzie to ogarniał

Komentarze (20)

dolchus

@HolQ "U mnie w robocie" Co produkujecie? Informuj

p.s. Dobra jakościowa szyneczka już jest towarem luksusowym ¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯

HolQ

@dolchus jako firma duuuużo rzeczy-Suche przyprawy, aromaty, enzymy, modulatory smakowe. To tak pierwsze co mi do głowy przyszlo(1,7mld koncowych konsumentow (tylko kilka produktow jest sprzedawanych bezposrednio, reszta idzie do producentow zywnosci jako skladniki )do konca dziesieciolecia chcą osiagnac 2 mld...) ....ale w zakładzie w którym pracuje suche mieszanki przypraw.


No to za jakiś czas może być droższa niż luksusowe auto xD

znany_i_lubiany

to fszystko po to żeby ludziom wybić z głowy zapach i smak mięsa, żeby czasem komuś nie przyszło do głowy zamiast czipsuf kartoflanych kupić kilo szynki albo hamburgera i je wpierdolić z śliną na ustach ... ( ͡° ͜ʖ ͡°) ... ehh tylko przemocy przy myśleniu o jedzeniu mięsa ... TO KOLEJNY DOWÓD NA TO ŻEBY ZBANOWAĆ MIENSO ... LUDZIE OBUDŹTA SIEM ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)

HolQ

Mmmmm....normalnie jakbym na grillu był xD .

c578b735-a5bb-462b-ac75-600ab602634c
Kazix

@HolQ aromaty wędzarnicze to trujący syf

HolQ

@Kazix wg Ciebie prawdziwy dym jest zdrowy i nie zawiera tych samych związków co koncentrat?


https://www.tasteofhome.com/article/what-is-liquid-smoke/


"...Is Liquid Smoke Safe? It’s been widely proven smoke contains carcinogens (cancer-causing chemicals). However, due to the filtering process, liquid smoke is actually safer to consume than food smoked over a live fire. Even with the filtering liquid smoke gets, should we be worried? The answer lies in how much you’re eating. If you’re drinking three bottles of the stuff a day, you are going to have some issues. That teaspoon you add to a huge pot of spicy chili is going to be well under the recommended daily amount. What scientists do say is most of the carcinogens are solids so after time if you notice some sediment in the bottle, leave it. This will happen naturally over time, so the longer you have it around, the more sediment will sink to the bottom of the bottle. So don’t be tempted to shake the bottle before use if you’re concerned...."


To taki pierwszy z brzegu artykuł

Kazix

@HolQ Wklejasz mi reklamę tego gówna jako źródło wiedzy? serio?

xd

jak ktoś chce wędzonki to bardzo proszę, ale normalnie z wędzarni (ja lubię)

wędzarnia jest czasochłonna i droga, więc rzadziej się stosuje, więc nie truje na masową skalę

Kazix

@HolQ no i się truję, wiem o tym

nie tylko dymem z wędzarni

a to że jak sam piszesz "aromaty zawierają mniej kancerogenow niż tradycyjne wędzenie" nie znaczy, że nie są szkodliwe, co starasz się udowodnić


ja tylko napisałem, że wędzenie jest lepsze, bo nie jest masowe

lepiej zjeść dobrą wędzonkę kilka razy w roku, niż obżerać się codziennie aromatyzowanymi chipsami

HolQ

@Kazix NIGDZIE nie napisałem, że nie są szkodliwe i nie probuje tego udowodnic,. Nadinterpretowujesz moja wypowiedz. Zapytałem się Ciebie w pierwszym komentarzu czy uwazasz, że tradycyjny dym jest zdrowszy od aromatu. Odpisałeś, że aromaty to trujący syf. Ja tylko udowodniłem Ci artykułami naukowymi, że jest kompletnie na odwrót- aromaty są zdrowsze niż dym (nie znaczy że są zdrowe )

GODPL

Dyskutuj z małpą, to gównem dostaniesz

aleextra

@HolQ dzięki za linki, z 2 lata temu miałem się temu przyjrzeć, ale jak zwykle wyszło jak wyszło

Rafau

Wędzenie nie jest zdrowe, ale tak kurewsko pyszne, że głowa mała

Szczerze mówiąc, to wolę dopłacić za szynkę która była faktycznie wędzona, niż nadziabana chemią. Nawet, jeśli jest mniej zdrowa.

HolQ

@Rafau dużo ma tu też do powiedzenia tekstura. Tradycyjnie wedzona szynka ma całkowicie inna teksture, inaczej się ją zuje. Plus (zazwyczaj, w kazdym razie jak kupisz robiona przez znajonego, albo samemu zrobisz) nie ma wypełniaczy i ma mniej azotanów. Mieszkam od 5 lat w UK i widzę różnicę w szynce i mięsie ogółem, tutaj i w Pl. Wędliny w Pl są "soczyste", mokre, tutaj są bardziej suche. Miałem tylko kilka razy w życiu (dawno temu) jeść szynkę wedzona w domu i największą różnica z tego co pamiętam było to że była o wiele bardziej sucha, jędrna i słona. Nie mówię, że tu jest lepszej jakości, chociaż jak gadam z ludźmi of mięsa w robocie to mówią, że w pl dodaja o wiele więcej azotanów niż w UK....


Ps. Co do "soczystosci" to samo jest z macsyfem - moim zdaniem bic mac w UK smakuje jak podeszwa, podczas gdy w Polsce jest dużo lepszy (jak na standardy tego chujowe jedzenia ofkrz )

Rafau

@HolQ jak pierwszy raz jadłem wędlinę domowej roboty, to byłem zdziwiony przede wszystkim kolorem.

Co do tekstury - dla mnie najważniejsze, żeby była krucha, bo wtedy w parze bardzo często idzie smak.

TorrentFreak

Dobra to czas pakować walizkę i lecieć do tej Tajlandii.

HolQ

@TorrentFreak Jestem dosc ciekawy jak sobie poradzą z zamiennikami. Na bieżąco będę monitorował postępy xD

Zaloguj się aby komentować