#gotujzhejto #pizza #gotowanie
@Trawienny perfekcyjna 😍 jaka mąka i czas wyrastania? W czym pieczesz? 🙂
@ebe A przepraszam za brak detali. Składniki (w kolejności dodawania):
-
Woda kranowa, zimna, 316ml
-
Drożdże świeże z lidla, miało być 1.6g ale ułamało mi się 1.87g więc już wrzuciłem.
-
Oliwa, 16g
-
Mąka caputo czerwona nieprzesiana, 520g
-
Sól, 16g
Wyrabianie, ok 10-15 min, przerwa 10 min i znów 10-15 min.
Wyrastanie w całości w TO (22 stopnie) w szczelnie zamkniętych pojemnikach wysmarowanych oliwa:
-
W bloku około 1.5h
-
kulkowanie
-
W kulkach około 4h
-
formowanie placków moją autorską metodą (bo nie umiem jak fachowcy)
Pieczone w Ariete 909 na domyślnych ustawieniach po 4minuty każda
@Trawienny Pieczesz na jakimś kamieniu (szamot/granit), jaka temperatura i grzałki w piekarniku?
@Trawienny super! Dzięki za przepis, przetestuję przy kolejnym wypieku. Nie mam co prawda jeszcze pieca, ale mam w planach zakup
@wd_czterdziesci Przyznam się, że nie wiem jaki jest dokładnie kamień w Ariete 909. Mam fabryczny, wygląda na szamot ale ręki nie dam sobie obciąć. Temperaturę mierzyłem jakimś dziadopirometrem i było nieco ponad 410 stopni po około 20-30 minutach nagrzewania.
@ebe Edytowałem poprzedni wpis i uzupełniłem przepis bo zabrakło wagi mąki. Z tych składników wychodzą 4 kulki o wadze około 210-215g każda (dla mnie w sam raz rozmiar placka).
Wyglada dobrze
super, dej kawalek
@jajkosadzone Niestety placki zjedzone zanim zdążyłem się połapać co się dzieję
@Trawienny najlepsza do tej pory
A tak serio to piekne wyszly!
Zaloguj się aby komentować