A taka noworoczna pizza na "szybko" mnie wyszła. Chyba najlepsza w tym roku.

#gotujzhejto #pizza #gotowanie
d0fcc299-eba0-4329-abc3-727351323dfe
4f3ed116-ac99-43e7-8c4e-bd2dbaf8ef20
f6c52cc1-16bb-44aa-ba76-66aada23ede1
f87d894a-94a8-4cd8-ae35-c4a18b43836a
21e2768b-3ed6-4b66-adb6-5dd974016525
ebe

@Trawienny perfekcyjna 😍 jaka mąka i czas wyrastania? W czym pieczesz? 🙂

Trawienny

@ebe A przepraszam za brak detali. Składniki (w kolejności dodawania):


  1. Woda kranowa, zimna, 316ml

  2. Drożdże świeże z lidla, miało być 1.6g ale ułamało mi się 1.87g więc już wrzuciłem.

  3. Oliwa, 16g

  4. Mąka caputo czerwona nieprzesiana, 520g

  5. Sól, 16g


Wyrabianie, ok 10-15 min, przerwa 10 min i znów 10-15 min.


Wyrastanie w całości w TO (22 stopnie) w szczelnie zamkniętych pojemnikach wysmarowanych oliwa:


  • W bloku około 1.5h

  • kulkowanie

  • W kulkach około 4h

  • formowanie placków moją autorską metodą (bo nie umiem jak fachowcy)


Pieczone w Ariete 909 na domyślnych ustawieniach po 4minuty każda

wd_czterdziesci

@Trawienny Pieczesz na jakimś kamieniu (szamot/granit), jaka temperatura i grzałki w piekarniku?

ebe

@Trawienny super! Dzięki za przepis, przetestuję przy kolejnym wypieku. Nie mam co prawda jeszcze pieca, ale mam w planach zakup

Trawienny

@wd_czterdziesci Przyznam się, że nie wiem jaki jest dokładnie kamień w Ariete 909. Mam fabryczny, wygląda na szamot ale ręki nie dam sobie obciąć. Temperaturę mierzyłem jakimś dziadopirometrem i było nieco ponad 410 stopni po około 20-30 minutach nagrzewania.

Trawienny

@ebe Edytowałem poprzedni wpis i uzupełniłem przepis bo zabrakło wagi mąki. Z tych składników wychodzą 4 kulki o wadze około 210-215g każda (dla mnie w sam raz rozmiar placka).

Trawienny

@jajkosadzone Niestety placki zjedzone zanim zdążyłem się połapać co się dzieję

3t3r

@Trawienny najlepsza do tej pory

A tak serio to piekne wyszly!

Zaloguj się aby komentować