398 + 1 = 399
Tytuł: Historia kuchni
Autor: Reay Tannahill
Kategoria: literatura piękna
Wydawnictwo: Aletheia
ISBN: 9788362858569
Liczba stron: 478
Ocena: 7/10
Na początku muszę zaznaczyć jedną, dość istotną rzecz. Jestem kompletnym laikem, jeśli chodzi o historię jedzienia i kuchni, więc oceniając pozycję, nie jestem w stanie oceniać zawartości merytorycznej, czy jest ona zgodna, czy nie jest naginana w jakichś miejscach i tak dalej. Ten krótki opis będę pisał z pozycji kompletnego dyletanta, który przeczytał książkę właśnie po to, by nabyć trochę wiedzy na ten temat.
Historia kuchni powstawała rzekomo 7 lat. I jestem w stanie w to uwierzyć, albowiem pani Tannahill na kolejnych stronach przedstawia historyczny zarys żywności, metod jej wytwarzania oraz nawyków żywieniowych. Obecny jest tu zatem rys socjologiczny i antropologiczny. Autorka porusza przy tym sporą liczbę tematów, jak choćby epidemie czy kanibalizm w X-wiecznej Europie. Ponadto czytelnik może się także podczas lektury sporo dowiedzieć na temat życia ludzi w danych okresach historycznych.
Wszystkie te informacje są podane w przystępnym i lekkim stylu, który sprawia, że wręcz chce się "pochłaniać" kolejne rozdziały.
I wszystko było super, gdyby nie końcówka pozycji. Nie lubię, gdy tego typu książki sugerują mi, jaki mam mieć pogląd na omawiane aktualnie stanowisko, a tak niestety jest w tym przypadku. Na dodatek autorka pozwala sobie na ironiczne i dyskredytujące komentarze, co mnie zirytowało. Od takich pozycji oczekuję bowiem obiektywizmu, a nie narzucania mi tego, jak mam myśleć. Niemniej pomijając tą nieszczęsną końcówkę, Historia Kuchni dostarczyła mi solidnej porcji wiedzy na tematy związane z kuchnią i jedzeniem.
#bookmeter #ksiazki #czytajzhejto
Tytuł: Historia kuchni
Autor: Reay Tannahill
Kategoria: literatura piękna
Wydawnictwo: Aletheia
ISBN: 9788362858569
Liczba stron: 478
Ocena: 7/10
Na początku muszę zaznaczyć jedną, dość istotną rzecz. Jestem kompletnym laikem, jeśli chodzi o historię jedzienia i kuchni, więc oceniając pozycję, nie jestem w stanie oceniać zawartości merytorycznej, czy jest ona zgodna, czy nie jest naginana w jakichś miejscach i tak dalej. Ten krótki opis będę pisał z pozycji kompletnego dyletanta, który przeczytał książkę właśnie po to, by nabyć trochę wiedzy na ten temat.
Historia kuchni powstawała rzekomo 7 lat. I jestem w stanie w to uwierzyć, albowiem pani Tannahill na kolejnych stronach przedstawia historyczny zarys żywności, metod jej wytwarzania oraz nawyków żywieniowych. Obecny jest tu zatem rys socjologiczny i antropologiczny. Autorka porusza przy tym sporą liczbę tematów, jak choćby epidemie czy kanibalizm w X-wiecznej Europie. Ponadto czytelnik może się także podczas lektury sporo dowiedzieć na temat życia ludzi w danych okresach historycznych.
Wszystkie te informacje są podane w przystępnym i lekkim stylu, który sprawia, że wręcz chce się "pochłaniać" kolejne rozdziały.
I wszystko było super, gdyby nie końcówka pozycji. Nie lubię, gdy tego typu książki sugerują mi, jaki mam mieć pogląd na omawiane aktualnie stanowisko, a tak niestety jest w tym przypadku. Na dodatek autorka pozwala sobie na ironiczne i dyskredytujące komentarze, co mnie zirytowało. Od takich pozycji oczekuję bowiem obiektywizmu, a nie narzucania mi tego, jak mam myśleć. Niemniej pomijając tą nieszczęsną końcówkę, Historia Kuchni dostarczyła mi solidnej porcji wiedzy na tematy związane z kuchnią i jedzeniem.
#bookmeter #ksiazki #czytajzhejto
Zaloguj się aby komentować