Cena nie najgorsza bo 8 zł/kg
Pomocnica ugniotła jedno wiadro drugie tluczkiem sam ogarnąłem.
Brix 12 - 12,5 więc odejmując niecukry trzeba założyć ok 80 g cukru na litr moszczu i od tej wartości robić obliczenia.
Będę celował w półsłodkie ok 13 %
#winoroby #hobby #domowewino #domowawiniarnia #domowewyroby
@Navane niech bąbelki ci pykają.
Z pestkami? Lubisz kwas pruski?
@jiim trochę wiedza już poszła do przodu. Pestki nie są uszkodzone/zgniecione. A jutro już ich nie będzie.
Ta pestka jest w owocu już od maja do lipca i nie truje owocu. Nie powinno się niszczyć, uszkadzać pestki.
Ale dzięki za troskę, tylko to nie jest moje pierwsze wink z wiśni
@Navane a widzisz, mi zawsze mówiono że sama obecność pestki szkodzi.
@jiim Urban legend
>A jutro już ich nie będzie.
@Navane magicznie nie wyskoczą
a drylowanie to żmudna robota
@jiim na pewno ich gorzkość pogarsza smak
@VonTrupka to wytłumaczę. Dziś wiśnie są ugniecione, jutro będzie wyciśnięty sok co będzie się wiązało również z pozbyciem się pestek
@Navane aaa no dobra, nie wiedziałem że zostawiasz sam sok, bez moszczu
@VonTrupka przy winogronach fermentuję w moszczu, przy wiśniach nie ma takiej potrzeby, barwę od razu oddają
@jiim Z kwasem pruskim jest tak, że musiałbyś wypić 200 litrów tego wina, żeby odczuć to zdrowotnie. Nie muszę mówić, że prędzej zabiłby Cię alkohol, niż kwas wywołał szkodę.
No wiem, zawsze tak mówiono. Ale właśnie nawet na chlopski rozumum, przeciez ta pestka siedzi i tak w owocu
@Navane Najbardziej smakuje mi śliwkowe.
Nie wiem, czy z wiśni nie wolałbym nalewek - takie domowej roboty są po prostu mega! Choć jak masz swój sprawdzony sposób, to takie winko pewnie też bym siorbał aż miło.
Przy okazji, wiecie, że każde owocowe, co nie jest z winogron klasyfikuje się jako cydr? Tak, nie tylko jabłka.
@Fly_agaric śliwkowe robiłem ale zdecydowanie nie smakowało mi. Najlepsze właśnie wisnia i porzeczka
W jaki litraż celujesz z tą ilością owoców?
Zobaczę ile uzyskam soku, ale pewnie będzie w okolicach 30 litrów
@Navane Mmm, łutówka aka kwaśne gówno
Ale na przetwory świetna. Będzie dobre wino
A cena w sumie faktycznie dobra - dla kupującego i sprzedającego. Ze mnie jak zwykle chuj nie biznesmen, więc goniłem po szustaku...
@Navane Super, ale czy nie ma bardziej, hm... cywilizowanych sposobów ugniatania owoców niż deptanie stopami? Trochę to dziwne dla mnie.
@Pan_Buk oczywiście, że są. Ugniatam tłuczkiem do ziemniaków. To wino dla mnie i rodziny, a chciałem córce zapewnić nowe doswiadczenie i zabawę. Cieszyła się bardzo a to dla mnie najważniejsze.
@Pan_Buk Mieszadło do farb i wiertarka na niskich obrotach. Chodzi tylko o to, żeby rozbić strukturę owoców.
@MrMareX dawno Cię tu nie widziałem. Wiem, to miała być dobra zabawa dla córki. Zgniecione zostały odpowiednio bez mieszadła.
@Navane Fakt. Ostatnie 1,5 roku to istny armageddon w moim życiu. Ale ponieważ wyprostowało się po mojemu, to powoli wracam do życia. Dziś chciałem sobie popatrzeć, co tu robiliście beze mnie przez ten czas 😉
@MrMareX No właśnie na samym dziale winiarstwa mało się dzieje. Ja ten rok tylko warzylem piwo 17 warek i to jedno z wiśni winko.
Komentarz usunięty
Zaloguj się aby komentować