1 raz robiłem w rice cookerze ryż.
Postanowiłem zrobić 2 miarki zamiast jednej na wypadek jakby było za mało.
No to teraz mam tyle ryżu że słodki borze sosnowy.
#jedzzhejto #ryz #gotujzhejto
Mati800

Ja mam rice cooker chyba z 10 lat i do dzisiaj za dużo robię za każdym razem...

GordonLameman

Standard. Na 1 miarkę szkoda odpalać.


a taki starszy ryż idealny jest do usmażenia z jajkiem i warzywami

xuIodue

@GordonLameman gdzieś mi się odbiło o uszy, że ryż powinno się jeść tylko świeżo przygotowany bo błyskawicznie rozwija się w nim pleśń. Info niepotwierdzone pzdr

monke

@xuIodue dobę może być w lodówce z tego co kojarzę

xuIodue

@monke zdania są podzielone, jeden rabin powie tak, a drugi inaczej. A tak serio to szukałem potwierdzenia tego co napisałem bo z tego co pamiętam to była to wypodziedź lekarza odnośnie problemów zdrowotnych japończyków, ale nie mogłem znaleźć. Natomiast najdowałem odmienne opinie, np. https://food.ndtv.com/health/is-old-cooked-rice-healthier-than-fresh-rice-expert-reveals-3183377, więc ciężko być tu mądrym pzdr

monke

@xuIodue

była to wypodziedź lekarza odnośnie problemów zdrowotnych japończyków

To chyba pomyliłeś z chorobą beri beri.

moll

@Acrivec to do lodówki, a jutro z tego smażony do obiadu

Mielonkazdzika

@Acrivec Japonczycy zawijaja ryz w folie spozywcza i mroza. Potem siup do mikrofalowki i gotowe.

a6c468a5-3248-4b9c-bf72-0f8e79afe9e5
winet

W czym taki ryż z cookera jest lepszy od tego z torebki?

Acrivec

@winet w cenie, powtarzalności konsystencji i zaoszczędzonym czasie kiedy nie pilnujesz ryżu.

Zaloguj się aby komentować