Zdjęcie w tle
mateusz-sobieraj

mateusz-sobieraj

Kompan
  • 9wpisy
  • 14komentarzy
2kg cukru, 1kg bergamotek oraz 5 litra wody i mamy napój życia( ͡° ͜ʖ ͡°) #heheszki
Nazwa gatunkowa:Pyrus communis L.
Nazwa odmianowa:Bergamotka, Bergamotka Złocista.
Pochodzenie:Stara XVIII wieczna odmiana najprawdopodobniej pochodzi z Francji. Kiedyś popularna pomiędzy Toruniem a Włocławkiem. Obecnie zapominana, bardzo trudno dostępna w sprzedaży.
Morfologia: małe, o wadze około 60 – 90 g, kształtu kulistego lub lekko spłaszczonego na średnio długich szypułkach. Skóra złocista ewentualnie żółtawo-zielona. Posiada złote ordzawienie, które jest dość gładkie.(1)
Miąższ:bardzo soczysty, kremowy oraz słodkokwaśny w smaku korzenny.(1)
Odporność na szkodniki oraz choroby:
– Na rdzę gruszy (Gymnosporangium sabinae) mało-podatna. Należy wtedy usunąć jałowca szczególnie jałowca sabińskiego (Juniper us sabina) z okolicy.
– Na parcha gruszy (Venturia pyr ina) praktycznie odporna.
– Na zarazę ogniowo praktycznie nie podatna (w celach fitosanitarnych nie należy sadzić obok siebie głogu, gruszy, jarzębiny oraz pigwy).
– Miodówkę gruszową można ograniczyć poprzez niesadzenie drzew gruszy wokół lasu.
– Brunatna zgnilizna drzew ziarnkowych – małe starty plonu.
Odporność na mróz:średnia do dobrej.
Owocowanie :koniec sierpnia do 3 dekady września-zależne od rejonu Polski. Bardzo obfite.
Przeznaczenie: jako owoc deserowy, bimber, susz, kompot w occie.
Korona:Rośnie silnie, wytwarza łatwo zagęszczającą się stożkowatą koronę.
Zapylacze:nie wiadomo.
Literatura
(1)-https://www.sodr.pl/download/Bergamotka-zlocista-gruszka-zapomniana.pdf-Elzbieta-Krempa,626.pdf
(2)fotografia dla ciekawskich ( ͡° ͜ʖ ͡°)- http://www.stareodmiany.pl/plugins/content/jumultithumb/Li4vLi4vLi4vaW1hZ2VzL3N0b3JpZXMvZ3J1c3plL0cwNF9CZXJnYW1vdGthX1psb2Npc3RhLmpwZyZhbXA7dz0zMjAmYW1wO2g9MjI1JmFtcDtxPTkwJmFtcDt6Yz0x.jpg
f0de08c9-d637-449b-a4c2-dd04d97a20c9
mateusz-sobieraj

@piwowar tak tylko po nim kac mocny xD

piwowar

@mateusz-sobieraj Piękny fragment, w życiu nie widziałem a wspaniały przykład kultury polskiej. Aż mi się przypomniał ten wspaniały film: https://www.youtube.com/watch?v=uejrvomxvcg

Zaloguj się aby komentować

Nazwa gatunkowa:Pyrus communis L.
Nazwa odmianowa: Dobra szara, Belle Gabrielle, Gute Graue, Szara Bera.
Pochodzenie: Stara dobra Francuska odmiana pochodzenia klasztornego znana od XVII wieku.
Morfologia: Owoce niepozorne, są małe lub średnie. Skóra bardzo twarda posiada szorstką strukturę. W pełnym dojrzewaniu koloru cynamonowo brązowym. (1)
Miąższ: matowobiały do może dochodzić do koloru żółtego, rozpływający się w ustach bardzo soczysty, smak słodko-kwaśny możliwy posmak cynamonu. (1)
Odporność na szkodniki oraz choroby.
– Na rdzę gruszy (Gymnosporangium sabinae) średnioodporna a nawet w złych warunkach podatna.
Należy wtedy usunąć jałowca szczególnie jałowca sabińskiego (Juniperus sabina ) z okolicy. – Na parcha gruszy (Venturia pyrina) praktycznie odporna.
– Na zarazę ogniowo podatna (w celach fitosanitarnych nie należy sadzić obok siebie głogu, gruszy, jarzębiny oraz pigwy).
– Miodówkę gruszową można ograniczyć poprzez nie sadzenie drzew gruszy wokół lasu sosnowego.
Odporność na mróz: Jak to grusz- średnioodporna na mróz.
Zastosowanie: odmiana typowo deserowa, choć dobra też na kompot w syropie lub w Occie.
Wymagania glebowe: jedne z niższych dla grusz może rosnąć na piaszczystej słabej glebie. (3)
Przechowywanie: nie nadaje się na przechowanie, chyba że w formie suszonej.
Zapylacze: Bera Hardego, Bera Bosca, Dobra Ludwika, Faworytka, Paryżanka. (3)
Literatura
(1)”Deutsche Pomologie”, Wilchelm Lauche, 1882-1883 rok
(2)Fotografia-”Deutsche Pomologie”, Wilchelm Lauche, 1882-1883 rok
(3)„Ogród szkolny”, Franciszek Langauer i Eustachy Wołoszczak, 1889 rok
e753e6d9-0526-483b-a10f-ca85b0bc7ad6
piwowar

@mateusz-sobieraj Kurde, co to za zmiana charakteru postów owocowych... jakich jeszcze owoców możemy się spodziewać?

piwowar

@mateusz-sobieraj No i prawidłowo.

Zaloguj się aby komentować

Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa : Miodzianka.
Pochodzenie:Stara białoruska odmiana popularna na Podlasiu.
Morfologia: Owoce są średniej wielkości, kuliste. Skórka zielono-żółta pokryta pięknym paskowanym rumieńcem. (1).
Miąższ: bardzo słodki, dość kruchy, bardzo aromatyczny z biegiem dojrzewania zmienia kolor na bladoróżowy. (1).
Odporność na szkodniki oraz choroby bardzo odporny praktycznie nie atakuje parch jabłoni praktycznie odporny.
Odporność na szkodnik jest taka sama jak u innych – po prostu są w małej ilości.
Zaraza ogniowa-nie wiadomo.
Odporność na mróz:Jako że odmiana białoruska-bardzo wysoka.
Owocowanie:Sierpień.
Zastosowanie:ogólnoużytkowa rozumiane jako głównie na przetwory.
Zapylacz: nie wiadomo – ale najprawdopodobniej koksa pomarańczowa oraz inne wczesne odmiany kwitnące takie jak grafsztynek lub macintosh. James Grieve może się nie załapać :(.
Przechowanie:: nie wiadomo, ale najprawdopodobniej dobre.
Korona:Drzewo silnie rosnące w początkowej fazie o koronie bardzo rozłożystej.
Uwaga odmianę można stosować kolumnowa!
Literatura
(1)https://www.szkolkarstwo.com.pl/odmiany/miodzianka
(2) https://ogrodnik.sklep.pl/images/produkty/862.jpg -fotografia

Zaloguj się aby komentować

Zostań Patronem Hejto i odblokuj dodatkowe korzyści tylko dla Patronów

  • Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
  • Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
  • Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
  • Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
Zostań Patronem
Któż nie zna Królowej Renet jej korzennego smaku oraz łatwość uprawy sprawia, że jest jedno z najpopularniejszych odmian jabłoni w uprawie amatorskiej w Polsce. Znana od XVII polecana jako odmiana do zastawania kuchennego (od soków, poprzez szarlotkę, a także polecana jako odmiana polecana do produkcji cydru) oraz deserowego. Niestety jest średnio podatna na parcha jabłoni oraz podatna na mączniaka. Zaletą odmiany jest to, że jest dobrym zapylaczem dla innych odmian z grupy C i D np. zapyli Golden Delicious, a także sporo grupę odmian z grupy Jonagold oraz Oliwka Żółta, James Grieve, Malinowa Oberlandzka, a także tego naszego Idareda. Jest częściowo samopłodna.Link do filmu po Angielsku- https://www.youtube.com/watch?v=N_jm4VyZUrY
52fc4586-7d04-40e2-9b1c-44e00064b9b1

Zaloguj się aby komentować

Golden Noble (Złota Szlachetna) jest to jedna z najsmaczniejszych odmian jabłoni powstała przed 1820 roku w UK jako losowa siewka najprawdopodobniej Grafsztynka Prawdziwego. Ogólnie rzecz ujmując rośnie bardzo silnie jest jedno z najwyższych jabłoni na siewce Antonówce wysokość maksymalna 6-7 metra. Jeśli chodzi o odporność na choroby to jest bardzo mało podatna na choroby i dość niewybredna na stanowisko plon będzie dobry nawet na piasku. Odporność na parcha-mała należy przewietrzyć gałęzie oraz usunąć ich nadmiar. W smaku przypomina cytrynę (ponieważ zawiera dużo zawartość kwasu cytrynowego oraz witaminy C) przez to jest mylona z inną odmianą taką jak Cytrynówka Zimowa. Źródło foto to-
https://en.wikipedia.org/wiki/Golden_Noble
597c1dfc-5d07-40b7-8a1e-db8b668a8905
6b37acc1-cccd-40ba-8aa8-2f2458071833
gacek

@mateusz-sobieraj moje ulubione!

Zaloguj się aby komentować

top 10 odmian w nowych na sadzeniach w Polsce odmian jabłoni w uprawie towarowej:
1.Gala .....
  1. Gala ......
3.Gala ......
4.Gala .....
5.Golden ......
6.Golden .......
7.Szampion
8.Jonaprince
9.Mutsu
10.Red Cup
I powiedzie że nie ma monokultury xD
d913ebb8-4c30-4d2c-9dfb-53c528996c06
piwowar

@mateusz-sobieraj Dzięki za bloga, pewnie będę się musiał ograniczyć do zakupu cydru. Nie mniej jednak pewnie zerknę okiem i poczytam. Liczę na więcej podobnych treści w przyszłości. Mógłbym ew. pokusić się na Calvados ale tutaj to muszę zainwestować w aparaturę- chociaż to wsm dobry zakup.

mateusz-sobieraj

@piwowar albo zainwestować w ziemię oraz spróbować popisać z Francuzami xD

Zaloguj się aby komentować

Jedno z rodziców odmian współcześnie występujących obok Red Delicious oraz Golden Delicious. Rodzic większości jabłek w UK, choć wybredna w uprawie jest dobrym zapylaczem dla odmian towarowych w tym Gali, Golden Delicious, Pięknej z Boskoop oraz papierówki. Tak mowa o koksie pomarańczowej znanej od 1830 roku powstała przez przypadek jako siewka Pepiny Ribstona w Colnbrook w Buckingham shire w Anglii.
https://www.youtube.com/watch?v=5NldEdUrKXY&t=7s
mateusz-sobieraj

@piwowar @piwowar, ale wiesz, że do cydru Lubelskie walą głównie Antonówkę ona jest zbyt kwaśna wedle sztuki Brytyjskiej może być stosowany jako dodatek. Szkoda, że kilku tylko Polaków ma w swojej kolekcji odmiany cydrowe, czyli – słodko-taniczne takie jak Kingston Black u nas najlepiej na cydr nadają się o smaku korzennym Renety oraz tak zwane pancerne jabłuszka takie jak Grochówka wielka oraz Żelaźniak.

piwowar

@mateusz-sobieraj Ja niestety w ogrodzie to mam same papierówki, rozumiem, że z tego to sok tylko sok mogę sobie powyciskać. Jaki cydr warto u nas w Polsce kupić i gdzie tak wgl?

Zaloguj się aby komentować