Zdjęcie w tle

Społeczność

Lifehacki

684

Lifehacki

Pomimo setek tutoriali na necie, jako projektant produktów i marek zawsze trzymam w sobie dziecięcą ciekawość i chęć eksperymentowania. NIeważne co robicie w życiu lub na jakim poziomie jesteście, zostawcie otwartą furtkę na eksperymentowanie i próbujcie iść własną ścieżką by odkryć coś nowego co sprawi, że wychodzicie po za schemat. Jest to segway do dzisiejszej ciekawostki.
W świecie grawerowania laserami diodowymi, grawerowanie szkła popularnie zwane etching to jedną z najtrudniejszych technik. Grawerowanie szkła jest trudniejsze z kilku przyczyn. Szkło jest kruche i łatwo może pęknąć jeśli jego struktura zostanie zbyt mocno naruszona co nie ma miejsca przy stali, czy drewnie. Jest wiele rodzajów szkła i najważniejszy mankament to, że szkło jest przeźroczyste i potrzebna jest powłoka by uwięzić wiązkę lasera na powierzchni, by temperatura była wystarczająca żeby stopić wierzchnią warstwę i zostawić wygrawerowany ślad. Jednak raz wygrawerowana powierzchnia nie może być wygrawerowana ponownie, ponieważ musi być ponownie pokryta specjalnym preparatem, a ponowne jest dopasowanie pod grawerowanie jest prawie niemożliwe.
Tutaj zaczyna się przygoda. bo szkła nie można pokryć obojętnie czym, by miało spójny i dobry efekt. Na forach jest wiele tematów jak to zrobić i jakich preparatów użyć. Sęk w tym, że wiele z tych preparatów kosztuje nawet 200 zł za kilkaset mililitrów. Są drogie, stąd wiele osób szuka tanich alternatyw, które dają dobre rezultaty.
Eksperymentując na jednym z najtańszych laserów na rynku, który podobno tego nie potrafi zrobić. Odkryłem, że pokrycie powierzchni farbą kredową, która służy do malowania tymczasowego np. linii na boiskach, za 40 zł (poj. 400ml) i odpowiednie ustawienie głowicy ponad zalecaną odległość + chłodzenie, sprawia, że bez problemu nawet na Hobbystycznym laserze śmiało możemy wygrawerować nasze dzieło na szkle. Lakier jest łatwy do zmycia rozpuszczalnikiem, a nawet wodą, jednak wymaga trochę tarcia.
Co to zmienia? No chociażby to, że możecie sprzętem za 1500 zł i puszką za 40 zł uzyskać efekty sprzętu za 15 000 zł.
Przesyłam kilka fotek z mojego eksperymentu. Enjoy.
e11e9524-b8d2-47d5-966f-b2e743681be6
1e3fba57-d9ff-4711-ad03-a9c3ff36b53a
5215ab3c-0598-46b3-b13f-225a55b90b3c
mike-litoris

ale wiesz że masz szklankę na lewą stronę? xD

DeadRabbit

@mike-litoris Chodzi o lustrzane odbicie logo Jack Daniels na zdjęciu ?

mike-litoris

@DeadRabbit tak, ale wytłumaczenie tego niszczy sens całego żartu.

Zaloguj się aby komentować

Google blokuje konta!!! Problem z odzyskaniem konta. Powiadomienie: "Tego numeru użyto do weryfikacji zbyt wiele razy"
Nie mogę się zalogować na swoje konto, ponieważ wyskakuje powiadomienie o wykryciu nietypowej aktywności. Znam login, hasło i mail pomocniczy (z którego wpisuję kody weryfikacyjne), ale przy każdej próbie zalogowania/odzyskania konta przekierowuje mnie do wpisania numeru telefonu. Wpisując swój numer otrzymuję powiadomienie o błędzie "Tego numeru telefonu użyto do weryfikacji zbyt wiele razy.". To samo dzieje się przy każdym innym numerze (łącznie z numerem domowym oraz numerami moich znajomych a także numerem na który nie mam założonych żadnych kont). Nie da się pominąć tego etapu ani w żaden sposób zweryfikować konta inaczej (pomimo maila pomocniczego i faktu, że byłam zalogowana na konto również na innych urządzeniach). Wszystkie formy pomocy google już sprawdziłam i nie można pominąć etapu telefonu. Bardzo pilnie potrzebuję dostępu do tego konta. Proszę o pomoc. 
#google #gmail #gplus #it #gsuite #googlephotos
jednoliterowa

@sem ja ostatnio zapomniałam hasła do śmieciowego maila i już przepadł. Wyświetlił mi się komunikat, że mogę sobie nowe konto stworzyć bo tego nie odzyskam

lavinka

@sem W zeszłym roku tak sobie skasowałam konto na discordzie. Wylogowałam się, a już się nie dało zalogować. Nic nie zadziałało, ani telefon, ani mail, ani hasło. Albo miałam włam na konto, albo jakiś bug odzyskiwania.

running

@sem Zasadniczo masz problem. Najsensowniejsza rada na forum pomocy Google to:


Jedyną drogą odzyskiwania konta jest formularz na stronie odzyskiwania konta.

<br />

Na dzisiaj nie ma innej opcji odzyskiwania. Nie ma możliwości kontaktu z pomocą Google obsługiwaną przez człowieka, bo takiej pomocy dla odzyskiwania darmowych kont nie ma.

<br />

Próbuj wielokrotnie, nie częściej niż raz dziennie.

Zaloguj się aby komentować

cyk, cyk, cyk i fajrant
300 zl sie nalezy, no chyba ze z faktura to bedzie wtedy drozej
#heheszki #lifehack #remontujzhejto #budownictwo
https://vid.pr0gramm.com/2023/01/18/ad725c9807451c5e.mp4
Mowi

@ouroboros oczywiście, że odpadnie. Dlatego bierzesz 300zł w gotówce zanim wyschnie i gwarancja do bramy (potem się nie znamy)

Zaloguj się aby komentować

Zostań Patronem Hejto i odblokuj dodatkowe korzyści tylko dla Patronów

  • Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
  • Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
  • Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
  • Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
Zostań Patronem
Jaki DNS ustawic na TV zeby reklam nie było??
wzr1one

@strikingsurface mam smart tv ze starym lg os, niekoniecznie chyba będzie ta aplikacja, muszę poszukać

strikingsurface

@wzr1one to jak wspominał ktoś wywalenie reklam na oficjalnej apcejest niemożliwe. Próbowałem pihola przed smart tubem, ale nie da się wyciąć reklam.

dext3

Problem jest taki jak wspomniano - YouTube hostuje/nadaje reklamy z własnej domeny, więc wycięcie ich po DNS jest po prostu niemożliwe.


Ja polecam YT Premium - w cenie kebaba mamy święty spokój wszędzie, bez kombinowania, do tego YT Music, takie praaaawie Spotify 🙃


Ja wykupiłem ze względu na dziecko, bo w TV waliło reklamami.

Zaloguj się aby komentować

Cześć,
Pracuję na B2B w IT.
Niedługo kończy mi się mały ZUS.
Szukam wszelkich możliwości optymalizacji kosztów.
tomasz-kowalski

@MrMareX O właśnie o to chodziło. Już wyleciało z głowy.

lavinka

@devil_lived Spróbuj inkubatora przedsiębiorczości. Zakładasz tam konto i podpisujesz umowy poprzez nich. To dobra rzecz dla jednoosobowej działalności wykonywanej sporadycznie lub na niewielkie kwoty. ZUS kosztuje ok. 400zł.

Zaloguj się aby komentować

Ogarnia ktoś czy z myjki ciśnieniowej (karcher k7) da się zrobić kompresor? Potrzebuję nabić powietrze do hydroforu, mam myjkę ciśnieniową i może dałoby się to ogarnąć jakąś końcówką czy coś?
Bo teoretycznie to powinno się udać tylko jak to zrobić
GazelkaFarelka

@robertx Musisz sprawdzić w specyfikacji hydroforu jakie ciśnienie trzeba nabić i będziesz wiedział

Besteer

Pompę zatrzesz takimi pomysłami.

bartosz-gajda

Z tego co pamiętam tam nie musi być jakieś ekstra wielkie ciśnienie Ale tak jak wcześniej padło - sprawdź w instrukcji ile tam powinno być.

Zaloguj się aby komentować

Na prośbę @Oscypek, @Takebushi oraz @aberotryfnofobia opisuję moje przygody z pizzą. Zacząłem parę lat temu i zoptymalizowałem proces pod kątem lenistwa.
Przepis na ciasto oraz sos brałem z rad w blogu https://domowa.pizza. Piekarnik rozgrzewałem na maksa. Pizzę rozgniatałem i rozciągałem z kulki, dodawawałem sos, dodatki i zsuwałem na rozgrzaną blachę. Po jakimś czasie zrobiłem sobie blachę 6mm, ale taka zwykła do ciasta też dawała radę. Ważne było, żeby ciasto wyciągnąć wcześniej z lodówki, żeby nie było zimne, żeby trzymać się proporcji oraz żeby przestrzegać czasu 2 dni (lub więcej) czasu leżakowania ciasta w lodówce. Lifehackiem było posypywanie deski kaszką manną, żeby ładnie się zsuwała.
Pizza wychodziła super, tylko było z tego dużo bałaganu oraz dużo czasu zajmowało zrobienie pizzy dla większej grupy gości. Wypróbowałem upieczenie takiej pizzy na blasze i było zaskakująco smacznie.
Mój obecny przepis jest taki:
  • Mieszam w dużej misce 1000g mąki z 20g soli.
  • W 600ml wody rozpuszczam 1-2g drożdży.
  • Łączę wszystko i ugniatam. Po tym zostawiam w misce i przykrywam miskę pasującą przykrywką.
  • Odstawiam w ciepłe miejsce na 1 godzinę, a potem przekaładam do lodówki na 2-3 dni.
  • Po wyjęciu smaruję 2 blachy margaryną.
  • Ciasto dzielę na 3 części i po jednej części rozwałkowuję ładnie na blasze. (trzecia część na dokładkę
  • Zostawiam na 1-2 godziny blachy przykryte ścierką. W międzyczasie nagrzewam piekranik (maks grzanie góra dół).
  • Nakładam sos i dodatki - ser na dół, dodatki na górę, nie za dużo!
  • Wkładam do piekarnika na ~10 minut.
  • Po wyjęciu kroję i zjadam.
Najważnejsze tipy, które sprawiają, że pizza jest smaczna:
  • Ciasto musi mieć mało drożdzy i leżeć długo w lodówce
  • Dużo soli
  • Po wyjęciu z lodówki czekamy, aż ciasto się ogrzeje
  • Wrzucamy do gorącego piekarnika
  • Dbamy o smaczny sos pomidorowy, jeśli jest kwaśny, można dodać trochę cukru.
Podrzucę jeszcze przepis na sos czosnkowy (wiem, że dla Włochów niekoszerny, ale niech się bujają):
Mieszam jogurt typu greckiego (ważne) z majonezem w takich proporcjach, żeby żaden ze smaków się nie wybijał. Dodaję pieprz cytrynowy, szczyptę sól i wyciskam ząbek czosnku.
Obrazek pizzy z internetu.
cfaa5597-4cc3-4b50-9ae9-956b2c16cff4
Krogulec

Ja używałem kamienia w piekarniku, ale od kiedy mam spice caliente z przerobionymi termostatami to piekarnik nie ma podjazdu. Ostatnio zacząłem wyrabiać ciasto w garnku za 6k, jeżu świetny, jakie ciasto z tego wychodzi delikatne, puszyste, a jak wyrasta w czasie pieczenia, poezja. Tymi dwoma urządzeniami urwałem sporo czasu na zrobienie pizzki.

SteveJohnny

@Krogulec ile mąki wchodz do uber-garnka?

Krogulec

@SteveJohnny nie sprawdzałem, ale pojemności ma 2.2 litra. Wyrabiam ciasta na 2-3 placki.

Zaloguj się aby komentować

byłam w lidelu i nie mieli mojego sosu piri-piri. Cały dzień zrujnowany.
W związku z rosnącymi cenami piccy w picceriach pamiętajcie że można kupić sobie o takie ciasto mrożone 3 sztuki za chyba 13 cbln i na to się kładzie świeżego pomidorka i np broku i rukole
Wychodzi spoko bardzo szybko się robi w jakiś deszczowy smutny dzień kładziesz rzeczy i wzium do piekarnika na pewno lepsza niż te całe mrożone ze składnikami ಠﭛಠ
@EDIT: na wypoke mi piszą że te co dałam to hujowe i że w lidlu są inne lepsze placki dla leniwca i że tamte trzeba kupować.
2a981de3-3e05-444d-8877-5a0a9f7d7ca8
KierownikW10

@Chilled_Marrow i tak i nie. Wiem, jakie mam problemy z żołądkiem.


Mimo wszystko, to że coś ludziom nie szkodzi po jednokrotnym zjedzeniu nie oznacza, że dany produkt nie jest szkodliwy. Ja po prostu mam bardzo wyczulony żołądek na takie produkty, co niestety wynika z choroby i jakiekolwiek fast foody powodują śmierć i zniszczenie

SteveJohnny

@Oscypek @Takebushi @aberotryfnofobia

EDIT: Zaraz wrzucę to jako wpis, bo hejto zjada entery w komentarzach i jest to arcynieczytelne.

EDIT2: https://www.hejto.pl/wpis/na-prosbe-oscypek-takebushi-oraz-aberotryfnofobia-opisuje-moje-przygody-z-pizza-

tak_bylo

@aberotryfnofobia na wypoku akurat szkalują za wszystko, nie przejmuj sie, dobry wpis.

Zaloguj się aby komentować

Ukradnięte z jbzd:
Pracując jako barber zauważyłem nieciekawą tendencję u mężczyzn; a mianowicie.
Może każdy wie, albo nie, chuj tam. Ale pamiętajcie.
Jak golicie zarost to nigdy pod włos! Goląc zarost pod włos, zgalacie go poniżej poziomu skóry. Włos odrasta wolniej niż skóra, przez co skóra włos zarasta i robią się chujowe krosty i stany zapalne. Tylko z włosem. Nigdy pod.
No i maszynki. Pewnie oglądacie chujowe reklamy z maszynkami po 30 ostrzy i chuja się znając kupujecie je. I tutaj kolejny błąd. Max dwa ostrza. Pierwsze goli, drugie dogala. Kazde kolejne drażni skórę coraz bardziej. Dlatego tak piecze po goleniu. Ale no tak. Zaraz po reklamie ostrzy wchodzi reklama serii kosmetyków po goleniu. Czaicie? Chuje specjalnie tak robią aby interes się kręcił.
Pozdrawiam cieplutko.
https://jbzd.com.pl/obr/1990242/golenie-mordy
alq

Najlepiej jest się po prostu nie golić xd

Zaloguj się aby komentować

Poprzednia