Zupa: pomidorowa wg. Kuramy

Zupa: pomidorowa wg. Kuramy

hejto.pl
Zupę pomidorową znamy wszyscy a w szczególności w wersji zrobionej z "rosołu z wczoraj". Moja wariacja tej zupy opiera się na wywarze z żeberek wędzonych oraz kurczaka, tak więc przechodząc już do meritum:
Składniki:
  • 1.5kg pomidorów
  • 0.75kg żeberek wędzonych
  • 0.5kg ćwiartek z kurczaka
  • 0.5kg przecieru pomidorowego
  • 0.2kg koncentratu pomidorowego
  • 0.25kg marchwi
  • 0.15kg łodyg seler naciowy
  • 0.15kg korzenia pietruszki
  • 0.24kg cebul
  • 5 liści laurowych
  • 15ml soli
  • 10ml czarnego zmielonego pieprzu
  • pęczek natki pietruszki
  • główka czosnku 
  • 8 kulek ziela angielskiego
  • 0.2kg ryżu białego
Przygotowanie:
  1. Żeberka kroimy, tak by bez problemu zmieściły się w naszym lnianym worku. Dodajemy ćwiartki z kurczaka, wsadzamy do worka a worek do garnka. Zalewamy go wodą tak byśmy mieli 2cm ponad stan. Wstawiamy na ogień i gotujemy przez 40min. 
  2. Z pomidorów usuwamy szypułki. Gotujemy garnek wody, doprowadzając ją do wrzenia, a następnie wrzucamy do niej pomidory, zmniejszamy ogień i czekamy, aż skórki na nich zaczną pękać. Gdy pomidory będą już gotowe, wyciągamy je z wody i czekamy aż ostygną. Następnie je obieramy z skórki i wycinany twardą chrząstkę. Przekładamy je do blendera. 
  3. Myjemy pozostałe warzywa, marchew tniemy na mniejsze kawałki i dodajmy ją do pomidorów w blenderze. W selerze naciowym odcinamy twardą białą część, kroimy go na mniejsze kawałki i również dodajemy do blendera. Pietruszkę również tniemy na mniejsze kawałki i dodajemy go do blendera. Obieramy czosnek, cebulę i dodajemy do reszty naszych warzyw. Do blender możemy dodać odrobinę wywaru z mięsa, a następnie blendujemy tak, by powstał krem z warzyw. 
  4. Po takim przygotowaniu dodajemy go do naszego mięsnego wywaru oraz dodajemy również wszystkie przyprawy. Gotujemy naszą zupę przez następne 40 minut. 
  5. Jeżeli zależy nam na głębszym smaku dodajemy również przecier pomidorowy oraz koncentrat. 
  6. Gdy już wszystkie smaki się połączą, wysypujemy ryż z torebek i gotujemy go w zupie przez 15 minut. Pamiętajmy, aby regularnie mieszać po dnie zupę, gdyż, ryż może zacząć przywierać do dna garnka. Dodajemy także drobno posiekaną natkę pietruszki. Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem tak aby osiągnąć oczekiwany smak. 
Bon Appétit!

Komentarze (4)

bob-dylan

Czy tą zupą da się skutecznie oblać słoneczniki Van Gogha?

Kurama

@bob-dylan szkoda zupy

Kurama

@kama2 co masz na myśli?

Zaloguj się aby komentować