Zjedz swój dom!
Naukowcy przekształcają kapustę w materiał budowlany mocniejszy od betonu.
Okazuje się, że skrawki cebuli i owoców również mogą stanowić wytrzymały materiał budowlany.
_________________________________
Wpis jest tłumaczeniem artykułu "Scientists turn cabbage into construction material stronger than concrete" / Amanda Kooser / 25-05-2021 / https://www.cnet.com/news/scientists-turn-cabbage-into-construction-material-stronger-than-concrete/
_________________________________
Czarownica z bajki "Jaś i Małgosia" mogła mieć rację, tworząc jadalny domek dla dzieci.
Zespół badawczy z Instytutu Nauk Przemysłowych na Uniwersytecie Tokijskim odkrył, jak stworzyć trwałe, mocne i wciąż jadalne materiały budowlane z żywności.
Sproszkowane liście kapusty, wodorosty i skórki bananów mogą nie być tak porywające jak pierniki i ciastka, ale mogą być częścią przepisu na zrównoważone produkty budowlane.
"Naszym celem było wykorzystanie wodorostów i zwykłych resztek jedzenia do budowy materiałów, które byłyby co najmniej tak mocne jak beton", powiedział Yuya Sakai, specjalista od zrównoważonych materiałów budowlanych i starszy autor nadchodzących badań nad tymi materiałami, w oświadczeniu Uniwersytetu w Toyko we wtorek. "Ale ponieważ używaliśmy jadalnych odpadów żywnościowych, byliśmy również zainteresowani określeniem, czy proces recyklingu wpłynął na smak oryginalnych materiałów".
Zespół wypróbował technikę prasowania termicznego, stosowaną zazwyczaj do prasowania proszku drzewnego w materiałach budowlanych. Zamiast drewna, wysuszono próżniowo, a następnie sproszkowano różne odpady spożywcze, w tym cebulę i skórki owoców, a także kapustę.
"Technika przetwarzania polegała na mieszaniu proszku spożywczego z wodą i przyprawami, a następnie wciskaniu mieszaniny do formy w wysokiej temperaturze" - podał uniwersytet. Wszystkie powstałe produkty, z wyjątkiem skórki dyni, przeszły testy wytrzymałościowe zespołu.
Naukowcy znaleźli sposób na obejście problemu z dynią. "Odkryliśmy również, że liście kapusty chińskiej, z których uzyskano materiał ponad trzykrotnie mocniejszy od betonu, można zmieszać ze słabszym materiałem na bazie dyni, aby zapewnić skuteczne wzmocnienie" - powiedział Kota Machida, współpracownik projektu.
Uformowane materiały pozostały jadalne, choć zespół nie powiedział, czy były one trudne do przeżucia. Nawet pozostawienie materiałów na powietrzu przez cztery miesiące nie zmieniło ich smaku, nie wystąpiły też żadne problemy z gniciem czy insektami.
Rozwój materiałów nadających się do chrupania jest wciąż na wczesnym etapie, ale być może pewnego dnia będzie można zbudować schronienie, a następnie przekąsić je, gdy nie będzie już potrzebne.
To wprowadziłoby dom czarownicy w erę nowoczesności.
___________________
Dołącz do grupy Nauka - to społeczność dla wszystkich zainteresowanych nauką, jej zdobyczami, rozwojem, sukcesami i porażkami; dla głodnych wiedzy i sprawdzonych informacji!
https://www.hejto.pl/spolecznosc/nauka
Obserwuj też wartościowe tagi #qualitycontent #nauka oraz @arcy
bb682972-c08c-40c2-a7a3-1752958d26b6

Zaloguj się aby komentować