Warzywa TYLKO DLA BOGATYCH. Skąd te ceny? - Geopolityka żywności
YouTubeWielu konsumentów w Europie odczuwa brak dostępności świeżych warzyw i owoców oraz ich wysokie ceny. Według hiszpańskich mediów, główną przyczyną tego stanu rzeczy jest zła pogoda w Hiszpanii i Maroku, gdzie warzywa są uprawiane w szklarniach zasilanych gazem, a rolnicy oszczędzają energię ze względu na rosnące koszty. Ponadto, niedobre warunki klimatyczne w południowej Hiszpanii oraz powodzie na północy Maroka przyczyniły się do wzrostu cen warzyw, ponieważ część zasiewów została zniszczona. 20 lutego minister ds. rolnictwa Hiszpanii Luis Planas stwierdził jednak, że problem leży też nieco głębiej i o ile pogoda w okolicy morza śródziemnego ma tutaj duże znaczenie- tak w rzeczywistości jest tylko jednym z elementów tej skomplikowanej układanki z którą mamy obecnie do czynienia. Według dziennika "El Mundo" Planas wskazał na eksport owoców, warzyw, mięsa wieprzowego i żywca jako przyczynę wzrostu cen na rodzimym rynku i choć ceny mają się zmniejszyć w perspektywie około 3 tygodni to nie nastąpi to z dnia na dzień lecz łącznie może potrwać do 2 miesięcy z uwagi na cytując ,,złożoność łańcucha pokarmowego” czyli suszy w Afryce, Azji itd. Krótko mówiąc o ile teraz to kryzys przejściowy, to już tak wesoło może nie być w następnych latach. Według raportu opublikowanego przez Uniwersytet w Exeter i King's College London, zmiany klimatu mogą doprowadzić do drastycznych wzrostów cen warzyw i owoców do 2030 roku. Przyczyną będą częstsze i bardziej intensywne susze, powodzie i ekstremalne temperatury, które będą negatywnie wpływać na plony i jakość upraw. Według optymistycznych szacunków, do 2030 roku ceny warzyw w Europie mogą wzrosnąć o 58%, a owoców o 46% - pomijając aspekt inflacji, bo ta będzie dodatkowym mnożnikiem.
#zywnosc #rolnictwo
#zywnosc #rolnictwo