W Polsce 7 proc. osób w wieku 18-29 lat jest wegetarianami, a 1 proc. weganami co zbiorczo jest wynikiem wyższym niż np. we Francji czy Włoszech.
Przodownictwo młodych ludzi widać także w ograniczaniu konsumpcji mięsa – nawet co piąta osoba w wieku 18-24 lata nie jadła mięsa w ciągu całego miesiąca, przy wartościach zbliżonych do 10 proc. w starszych kohortach.
Ogółem ponad połowa Polaków planuje zmniejszenie konsumpcji mięsa.
W trzech ostatnich latach sprzedaż mięsa w naszym kraju spadła o 7,5 proc., a sprzedaż wegetariańskich substytutów mięsa wzrosła o 480 proc.
Europa, według danych sprzed pandemii, była największym rynkiem produktów zastępujących mięso – na Stary Ląd przypadało blisko 40 proc. światowej sprzedaży jego substytutów.
https://forsal.pl/lifestyle/zdrowie/artykuly/8286949,mieso-coraz-wiecej-polakow-ogranicza-jedzenie-miesa-to-zasluga-mlodych-pokolen-analiza.html

Zaloguj się aby komentować