Slodzik aspartamu z acesulfamem degraduje sie przy 120 stopniach C z tego co widzialem na googlach.
Czy jak no zrobie sobie w dzbanku herbaty, a potem leje do kubka i slodze, to ograniczam do minimum rozklad slodzika?
Czy wgl zdarzy sie rozlozyc?
Wrzucam slodzik do takiej lekko goracej herbaty okolo 70C albo 80C.

Nienawidze sukralozy, ochydna jest, a ten mi bardziej podchodzi.

#kiciochpyta
Opornik

@Nedkely Może spróbuj stewię? Naturalna i nie ma dziwnego smaku.

Nedkely

@Opornik Stewia ma gorsze skutki uboczne niz aspartam, powoduje wydzielanie sie insuliny czy cos w tym rodzaju, na poscie przerywanym najgorsza opcja.

Opornik

@Nedkely Nic o tym nie wiem, używam od lat z polecenia żony, a ona się trochę na wpływie żywności na zdrowie zna.


Ok czytam sobie:

Stewia ma właściwości obniżające poziom glukozy we krwi. Dodatek stewii do posiłków zmniejsza wchłanianie glukozy. Wspomniany wyżej stewiol hamuje absorpcje glukozy w jelitach, poprawia wrażliwość tkanek na insulinę oraz ogranicza syntezę glukozy przez nasz organizm. W licznych badaniach wykazano korzystny wpływ stewii na wartości porannej glikemii, insuliny na czczo jak również stężenie cholesterolu całkowitego i trójglicerydów we krwi.


https://insulinoopornosc.com/stewia/

Nedkely

@Opornik To sprobuje tej stevii, bo akurat w Aldii jest moze bedzie dobra.

KierownikW10

@Nedkely lekko gorąca herbata to ma 55-60C, zaś o 70C jest gorąca ale pijalna. Okolice 80C to herbata ma praktycznie zaraz po zaparzeniu. Ostatnio wszystko sobie mierzę termometrem.


Dodawaj słodzika do pijalnej herbaty, będzie już okej. Ja podobnie robię z miodem, choć zalecane jest, żeby miód dodawać do herbaty o temperaturze poniżej 50C.

maximilianan

@Nedkely w dużym skrócie: nie. Syp śmiało

Zaloguj się aby komentować