Uważam, że każdy powinien przepracować przynajmniej jakiś czas w gastro i fizycznie, żeby poznał czym jest życie.

Nie, nie uważam takich co nie pracowali w tej sposób za gorszych. Uważam jedynie, że tego typu praca daje kontekst do zrozumienia potrzeb i możliwości innych ludzi.

Zapraszam do dyskusji.

#przemyslenia
Zielczan

@maximilianan kto nie miał tabaki nigdy, ten nic nie wie

maximilianan

@Zielczan masz 40 zamówień na górce? No to zapierdalaj

def

Uważam, że każdy powinien przepracować przynajmniej jakiś czas jako prezes międzynarodowego korpo, żeby poznał czym jest życie.


Nie, nie uważam takich co nie pracowali w tej sposób za gorszych. Uważam jedynie, że tego typu praca daje kontekst do zrozumienia potrzeb i możliwości innych ludzi.

maximilianan

@def rozumiem żart, zachęcam do pracy na takim stanowisku za minimalną

vredo

Nie nadaję się, ludzie mnie wkurwiają zwłaszcza w relacji kelner-klient. Nie dałbym rady nawet pięć minut zanim bym komuś nie przypierdolił.

maximilianan

@vredo kuchnia jest spoko, wolałem to niż sortownie za 2 zł więcej na godzinę

vredo

@maximilianan Praca jak praca, ja nie potrafiłbym być ekspedienką, mogę w stolarni naparzać meble dla IKEI ale kontakt z ludźmi w formie gdzie trzeba mówić dzień dobry i udawać uśmiech to nie dla mnie.

UmytaPacha

@vredo a widzisz, ja mam przeciwnie - jak mogę komuś dać chwilę szczerej życzliwości i uśmiechu wykonując swoją pracę to się cieszę

Cybulion

@maximilianan byle by nie robil jak ja, 12 lat mi stuknelo, hotele, restauracje, własna firma, i powrot na etat. I ciagle gastro gastro gastro.

Ta praca uczy zycia. Ile ja razy slyszalem 'ale ja nigdy w zyciu nie odkurzalam' 'mam cos powiedziec do OBCYCH LUDZI?!' 'JAK KAWA MOZE BYC MUSUJACA??' etc etc xD

Acrivec

tylko siedzisz i klikasz w ten konkuter, nie wiesz co to życie

maximilianan

@Acrivec ano, praca biurowa po czymś takim jest przyjemniejsza, ale też nudna xD

jimmy_gonzale

True. Pamiętam jak na studiach robiłem na magazynach. Czułem na sobie każdą godzinę nauki i po co ona jest.

maximilianan

@jimmy_gonzale otóż to, plus z każdą godziną w pracy czujesz dodatkowa motywację żeby nie skończyć jak Mietek co w wieku 70 lat se dorabia na pakowaniu bo nie ma wyjścia

jimmy_gonzale

@maximilianan ale 1600zl netto - co to była za wypłata. Ach, czasy.

maximilianan

@jimmy_gonzale kurna bogol, ja jebalem za 800 na 3/4, jeszcze w czasach jak jebalem Tuska i myślałem, że 500+ będzie git

Half_NEET_Half_Amazing

@maximilianan 

been there done that

maximilianan

@Half_NEET_Half_Amazing jo, tak czeba

dradrian_zwierachs

@maximilianan wszyscy mają swoją indywidualną ścieżkę rozwoju i nie powinno się nawet myśleć w sposób "każdy powinien", "każdy musi". Otóż nie! Musi być różnorodność doświadczeń, głupi muszą istnieć jak i ci inteligentni. Zepsułbyś ludzkość takimi pomysłami.

maximilianan

@dradrian_zwierachs nie no, to nie tak że bym zakuwał ludzi w kajdany, żeby stali na wydawce xd po prostu uważam, ze tego typu doświadczenia dają ważny kontekst

wombatDaiquiri

@maximilianan 


Uważam, że każdy powinien przepracować przynajmniej jakiś czas w gastro i fizycznie, żeby poznał czym jest życie.


Uważam, że każdy powinien przepracować przynajmniej jakiś czas w korpo i umysłowo, żeby poznał co to jest stres w pracy.

maximilianan

@wombatDaiquiri to też xD znałem jednego operatora, który był mądrzejszy od wszystkich więc go awansowali na inżyniera i po tygodniu miał dość xDDDD

jajkosadzone

Pracowalem i nikomu nie polecam.

maximilianan

@jajkosadzone ani ja

jajkosadzone

Ale i tak praca umyslowa na powaznym stanowisku jeat dużo bardziej meczaca.

maximilianan

@jajkosadzone jo, wiem coś o tym. Dedlajn za 3 godziny, a tu trzeba dowieźć jeszcze trzy punkty, z których każdy zajmuje 2 godziny

jajkosadzone

A potem sie tlumacz dlsczego cos nie dziala. mimo, ze od pol roku o tym. mowisz i masz wszystko na pismie...

Szkoda slow

maximilianan

@jajkosadzone "as per my last email and emails that I have been mentioning this issue for past 18 months..." i zalaczasz wszystko co możesz xd działa zawsze xD

jajkosadzone

U mnie nie dzialalo- liczylo sie tylko kto mocniej wszedl w dupke prezesowi lub takiej jednej szarej eminencji.

Szkoda slow, decyzje podejmowane z dnia na dzien, pomysly z czapki i oderwane od rzeczywistosci.

Liczy sie tylko to z kim chodzisz na papieroska, z kim i kogo obgadujesz oraz komu w dupke wchodzisz bez mydla.

Lepiej miec stanowisko specjalisty i 9to5 job i tbw- nawet za polowie kasy( a bywalo tak, ze moi podwladni dostawali lepszy hajs niz ja xDDDDD)

maximilianan

@jajkosadzone na papierosku załatwiałem sobie awanse, podwyżki i lepsze traktowanie xd czasem trzeba poświęcić zdrowie żeby móc mieć wyjebane w robocie

jajkosadzone

W zyciu bym tak nie zrobil.

Tak samo w zyciu bym wlazidupy nie awansowal, gdyby to ode mnie zalezalo.

To sie zawsze zle konczy

Sezonowiec

@maximilianan niech każdy ma możliwość robienia tego do czego się nadaje i będzie w pytkę 😊 a ciężką pracę warto docenić, jak kelnerka jest zajechana robotą a mimo to jest miła i uśmiechnięta w rozmowie z klientem to aż lżej dać napiwek 😊 a fizyczna tyrka nie zawsze oznacza małe pieniądze i brak kwalifikacji.

Hi-cube

@maximilianan +1

Zasiedziałem się na kuchni o kilka lat za dużo i w tym roku będą 2 lata od kiedy zacząłem pracę w biurze. Zaskakujące dla mnie jest to jak bardzo ludzie w mojej obecnej pracy nie myślą o tym co robią jak o procesie, który można zoptymalizować. Z kucharskiego na biurowe przetłumaczyłem to sobie jako ogarnianie mis-en-place xD pierwsze pół roku wykonywałem z pietyzmem jak mi przykazano, potem zacząłem zauważać "miejsca krytyczne" (HACCP xD) i w ciągu następnych 6 miesięcy udało mi się tak zoptymalizować pewne aspekty, że dokumentacje która moim przełożonym zajmuje 3-4.5h/obiekt mi zajmuje 45min-1,5h, nie zawiera błędów i jest lepsza jakościowo zanim dołączyłem do zespołu xD umiejętności miękkie jakie nabyłem w gastro są naprawdę przezajebiste. No i pewno dlatego też chętnie bierze się do niektórych prac emerytowanych wojskowych w niektórych, nieoczywistych dla tychże branżach.

Zaloguj się aby komentować