@UmytaPacha No ciągle mam problem by fote załadować. Chyba za niską range mam.
@wyborny normalną masz rangę tylko neta słabego
@UmytaPacha No łącza się nie wstydzę, byłem pionierem swojej sieci i mam symetryczne.
@wyborny mmm karafiorowa, uwielbiam
@wyborny masz radę jak zrobić budżetowo bulion pod zupę jak tylko dla siebie robię i całego opakowania włoszczyzny i 4 rodzajów mięc nie zużyję?
@UmytaPacha tak robić raz na dwa tyg i słoikowaci a nadmiar warzyw mrozić
@UmytaPacha Chociaż w sumie w czym problem bo się zagalopowałem
@UmytaPacha No raz gotujesz wielki gar i to co w ciągu tygodnia to słoik a co na później mrozisz. Buliony lubią kości z odrobiną mięsa a nie mięso. No nie wiem jaki banał zupkowy jeszcze napisać.
@wyborny no to może być mniej więcej odpowiedź - chciałabym mieć gotowe buliony bo lubię robienie zumpek ale robienie bulionu i gimnastykowanie się jak dostać np. mięso (bo tu rzadko gdzie są mięsne, prędzej kupisz np. 5 skrzydełek opakowane w sklepie niż cokolwiek pojedynczego), no i takich rzeczy jak kości wołowych 1. mała szansa że dostanę 2. jak dostanę to to jest wielkie i zajmie mi pół garnka, bo gotuję tylko dla siebie na max 3 dni
@wyborny taki bulion w słoiku ile może stać, i co mrozić?
@UmytaPacha Bulion jak w gorący do słoika dasz to spokojnie tydzień w lodówce. jak przelejesz do pojemników to jak się nie mylę 6 miesięcy w zamrażalniku w -21 st. C
@UmytaPacha A kości nie mogą pociachać?
@UmytaPacha No ja ostatnio przez neta zamówiłem razem z wołowiną, Wy ponoć tam wyżej cywilizacyjnie żyjecie xD
@UmytaPacha No ale porcji rosołowych to nie mam rozumiem, to jeśli skrzydełka nie są drogie to jest dobre rozwiązanie, Plus pewnie jest tam jakaś wołowina z kością tylko nie wiem jak cenowo?
@wyborny w UK nie robią i nie jedzą zup aż tak, pęczki włoszczyznowe pod rosół dostaniesz szybciej w małym polish shopie niż supermarkecie
porcje rosołowe też były do dostania tylko w polish shopie, ale przejęli radykalniejsi muzułmanie i zamknęli dział mięsny, bo 90% było haram wieprzowiny
@UmytaPacha ale marchewke masz, jak seler będzie naciowy też będzie ok, będzie trochę bardziej słodki, nie wiem jak seler korzeniowy , pora macie, cebula jest. Da się
@UmytaPacha Kupujesz paczkę skrzydełek i/lub nóżek kurczaka w Tesco, por, seler, pietruszkę, marchewkę, cebulę gdziekolwiek i jedziesz. Albo idziesz do butchera, kupujesz kości z wołowiny+kurczak z Tesco i włoszczyzna, i jedziesz.
Jak chcesz porcje rosołowe, to zalewasz formę do lodu rosołem i wsadzasz do lodówki. Wytrzyma z miesiąc.
@dolitd O kolega z Twoich okolic, to wiec o w sklepach.
@dolitd porcje rosołowe w formie do lodu to że skondensowane jak się da? to się nie wygotowuje 1000000 godzin?
@UmytaPacha Porcja rosołowa to kura/kurczak po odjęciu skrzydeł, udek, piersi
@wyborny no wiem, ale w tym kontekście zrozumiałam że chodzi jak o płynną kostkę rosołową
Jak chcesz porcje rosołowe, to zalewasz formę do lodu rosołem i wsadzasz do lodówki.
@UmytaPacha No bo czasami do sosu potrzeba mała kostka. Ale się dziwie, zagłębie wołowiny i kości nie idzie kupić. No może u rzeżnika potną
@UmytaPacha Nie, szybko się wygotowuje, prawie tak samo jak kupiona porcja rosołowa. Dodałbym z 10 minut, bo jest zamrożona.
@dolitd Pogubiłem się
@dolitd nienie, mi chodzi jak doprowadzić do tego że jest tak skondensowane by rozlewać w małe foremki na kostki od lodu.
Zgaduję że wygotować prawie do dna, ale to wieki chyba zajmuje?
@wyborny wołowiny jest ogrom, ale kości nie widziałam. Rozejrzę się jeszcze raz, może popakowane są gdzieć w plastrach
@UmytaPacha to może być goleń czyli nózka takie okrągłe mięsko wokół kości
@UmytaPacha No koło 24 H o to ci chodzi https://magicznyskladnik.pl/sos-demi-glace-czyli-baza-innych-sosow-prosty-przepis/
@wyborny no coś takiego, i bez wina to też się będzie nadawało na zupkie np. kalafiorowo?
Nastaw 5 litrów wody w 10 litrowym garnku
@wyborny ja pierdziele xD ja jak pięciolitrowy znajdę to będzie sukces
@UmytaPacha xD
@UmytaPacha To zostań przy skrzydełkach
@UmytaPacha Ach, to gotowanie z 8-10 godzin, najlepiej w wolnowarze. A kości to u butchera, w supermarketach raczej nie ma. Dobrze mieć zaprzyjaźnionego rzeźnika w okolicy, zawsze doradzi jakie mięso jest najlepsze do dania, a i darmowych kości dorzuci.
@dolitd nie mam stodoły na sprzęty kuchenne jak wy w tym wolnowara, dlatego pytam o budżetówkę
@moll pomocy bo tu przypadek rokujący a ja zły nauczyciel
jak przelejesz do pojemników to jak się nie mylę 6 miesięcy w zamrażalniku w -21 st. C
@wyborny nie chce mi się już schodzić ale nie sądzę bym miała aż tak zimno w swojej podstawowej zamrażarce
@UmytaPacha to 3 miesiące Ci wyjdzie, mało? Ja kupiłem dziś kolejny termometr, a wczoraj foremki do babeczek bo mi ktoś pokazał xD
@UmytaPacha A bierzesz pod uwagę możliwość kupienia całego kurczaka i porcjowanie? Wiem mentalnie może być trudne jak nie hodowało się kur xD
@wyborny KOLEJNY termometr? xD to już który, siódmy?
@UmytaPacha Pierwszy który jak pistolet wygląda xD
@wyborny to jeszcze masz do odblokowania termometry w kształcie dzidy, noża, miecza świetlnego, dinozaura...
@UmytaPacha to kupiłem polecam xD https://allegro.pl/oferta/pirometr-termometr-na-podczerwien-thermopro-tp-450-12544803433
@wyborny xD
Mocom #gotujzhejto wzywam @Mielonkazdzika wiesz co w sklepach
@wyborny nie zawracaj dupy poważnym ludziom bo baba nie wie jak najłatwiej i budżetowo zrobić bulion xd
@UmytaPacha mocom tagu #nietylkomielonka proszę o pomoc
@UmytaPacha lepiej
@UmytaPacha Po to są społeczności by sobie pomagać.
@UmytaPacha budżetowo to z samego rana bierzesz największy gar jaki masz w domu, wrzucasz gnatów i zielska ile zmieścisz, zalewasz wodą i gotujesz na bardzo wolnym ogniu od rana do wieczora.
Potem wyciągasz to co się nie rozgotowało, resztę przez sitko przelewasz do słoików czy tam pojemników i jest
@wyborny @UmytaPacha typowo dla mnie, jak ktos cos odemnie chce to mnie nie ma
A wracajac do bulionu to polecam kosci ktore mozna kupic w Morrisons, znajdziesz normalnie na pólkach popakowane jak na zdjeciach.
No i kupno calego kurczaka to naprawde dobry pomysl wykroisz mieso na normalne obiady a korpus na zupe.
A najlatwiej kupic sloik Bovril o ktoryk zrobilem wpis kilka dni temu, i na nim ugitiwac zupe. Ja napewno dodam go jak bede robil szybki ramen.
@Mielonkazdzika u mnie nie ma Morrissons ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@UmytaPacha to zostaje Bovril ¯\_(ツ)_/¯
Spóźnione smacznego dla jego! A jeszcze jednak zupkę wcisnął ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Zaloguj się aby komentować