Turcja chce uregulować prawnie status ulubionego w Niemczech döner kebab. [ENG]
AP NewsKebap With Attitude w modnej berlińskiej dzielnicy Mitte to typowa dla każdego ulicznego stoiska lub restauracji, w której kucharze układają składniki w chleb pita, aby przygotować uwielbiany przez mieszkańców miasta kebab döner.
Jednak status tej przekąski może być zagrożony, jeśli Komisja Europejska zatwierdzi propozycję Turcji dotyczącą uregulowania tego, co zgodnie z prawem może nosić nazwę kebabu döner.
Słowo „döner” pochodzi od tureckiego czasownika „dönmek”, co oznacza „obrócić”. Mięso grilluje się godzinami na rożnie i kroi, gdy stanie się chrupiące i brązowe. W Turcji pierwotnie danie przygotowywane było z jagnięciny i sprzedawane wyłącznie na talerzu. Jednak w latach 70. tureccy imigranci w Berlinie zdecydowali się podawać je w picie i modyfikować przepis, aby uczynić je dopasowanym do gust berlińczyków.
„Zrozumieli, że Niemcy lubią wszystko, co jest w chlebie” – powiedział Buchholz, który wychował się w Berlinie i ma tureckie korzenie. „A potem powiedzieli: «OK, włóżmy to danie do chleba» i tak powstał döner kebab w berlińskim stylu”.
W kwietniu Turcja złożyła wniosek o objęcie ochroną döner kebabu statusem „gwarantowanej tradycyjnej specjalności”. Jest częścią prawa dotyczącego „chronionej nazwy pochodzenia”, która ma zastosowanie do produktów specyficznych dla regionu geograficznego, takich jak szampan z tytułowego regionu we Francji, ale nadal może mieć wpływ na właścicieli kebabów, ich indywidualne przepisy i klientów w całych Niemczech.
#kebab #turcja #niemcy #prawo #gospodarka
Jednak status tej przekąski może być zagrożony, jeśli Komisja Europejska zatwierdzi propozycję Turcji dotyczącą uregulowania tego, co zgodnie z prawem może nosić nazwę kebabu döner.
Słowo „döner” pochodzi od tureckiego czasownika „dönmek”, co oznacza „obrócić”. Mięso grilluje się godzinami na rożnie i kroi, gdy stanie się chrupiące i brązowe. W Turcji pierwotnie danie przygotowywane było z jagnięciny i sprzedawane wyłącznie na talerzu. Jednak w latach 70. tureccy imigranci w Berlinie zdecydowali się podawać je w picie i modyfikować przepis, aby uczynić je dopasowanym do gust berlińczyków.
„Zrozumieli, że Niemcy lubią wszystko, co jest w chlebie” – powiedział Buchholz, który wychował się w Berlinie i ma tureckie korzenie. „A potem powiedzieli: «OK, włóżmy to danie do chleba» i tak powstał döner kebab w berlińskim stylu”.
W kwietniu Turcja złożyła wniosek o objęcie ochroną döner kebabu statusem „gwarantowanej tradycyjnej specjalności”. Jest częścią prawa dotyczącego „chronionej nazwy pochodzenia”, która ma zastosowanie do produktów specyficznych dla regionu geograficznego, takich jak szampan z tytułowego regionu we Francji, ale nadal może mieć wpływ na właścicieli kebabów, ich indywidualne przepisy i klientów w całych Niemczech.
#kebab #turcja #niemcy #prawo #gospodarka