składniki (1 porcja):
-
ryż, 70g, wcześniej ugotowany i wysuszony (ja po ugotowaniu rozkładam na płasko i po około 2 godzinach jest już dobry)
-
pół kostki tofu naturalnego
-
cebulka ze szczypiorem
-
1 lub więcej ząbek czosnku
-
2 łyżki sosu sojowego
-
chilli według uznania (u mnie jakieś pół łyżeczki suszonego)
-
1 łyżeczka MSG
-
szczypta czarnej soli
-
1-2 łyżki oleju
Wok (lub patelnie) rozgrzać z olejem, w międzyczasie pokroić cebule i szczypirek, czosnek, tofu rozdrobnić w palcach.
Smażymy czosnek z białą częścią cebuli i chilli, po minucie dodać tofu, posolić czarną solą, podsmażyć przez 2-3 minuty, dodać ryż, sos sojowy, MSG, ryż rozdrabniać szpatułką, żeby jak najbardziej oddzielić od siebie poszczególne ziarenka, po kilku minutach wyłączyć ogień dodać szczypiorek i serwować
#plantbased #weganizm #gotowanie #jedzenie
@def zdecydowanie moje smaki!
@Pomidor__ ja jeszcze takiego uzywam.
@Mielonkazdzika jeszcze można płatki drożdżowe użyć, albo po prostu więcej sosu sojowego, ale msg w czystej postaci IMO jest prostsze do użycia
@def - polecam: https://www.hejto.pl/wpis/ryz-smazony-po-chinsku-w-polskim-internecie-nie-znalazlem-zadnego-normalnego-prz
@koszotorobur oglądałem już kilka filmów o smażonym ryżu (natknąłem się na uncle Rogera kilka lat temu) no i myślę, że technikę opanowałem. Z resztą jest to proste danie, najważniejsze to suchy ryż i dobrze rozgrzany wok
@def - Uncle Roger to są heheszki - jest tam dużo prawdziwości o smażonym ryżu - niemniej dalej jest to kontent z przymrużeniem oka
@koszotorobur tak, ale zainspirował mnie do spróbowania egg fried rice
@def - ja bym to żarł (prawie) codziennie - tylko inni w domu nie chcą
Zaloguj się aby komentować