#hobby #winoroby #wino
@Atarax jakie winko?
@MialaMatkaXyna malinka
@Atarax u mnie jabłko stoi, też niedługo będe zlewał. Myślę czy nie postawić z szuszonych śliwek, rodzynek albo ogólnie z jakiegoś miksu suszonych owoców
@MialaMatkaXyna jak chcesz z czegoś suszonego to polecam hibiskus, bardzo dobre wg mnie
@Atarax powiem CI szczerze ze nie wiem nawet jak to smakuje XD widze ze to jakieś kwiatki
@MialaMatkaXyna tak suszone kwiatki się kupuje na allegro np
Bardzo proste wino i smaczne. Hibiskusa możesz znać z tego, że występuje chyba w absolutnie każdej smakowej herbatce, bo daje czerwony kolor
@Atarax dobra ile go trzeba na 10l? może warto z czymś miksować?
@MialaMatkaXyna zrób z tego przepisu i będzie wporzadku
Edit: nie wiem czy bawisz się też w mocne alkohole, ale ja zawsze wychodzę z założenia, że jak coś nie wyjdzie to w kocioł i przez rurki
Bardzo cieszy mnie rosnącą społeczność #winoroby
Z hibiskusem musisz zwrócić uwagę na 2 rzeczy:
- Kwasowość tego suszu jest bardzo wysoka, więc nie przekraczaj 300g/10L wina. Może dojść do tego, że fermentacja nie wystartuje lub zatrzyma się przed końcem.
- Zamiast samego hibiskusa warto trochę namieszać
. Polecam herbatki z suszu Biofix dostępne w praktycznie każdym markecie. Podstawową każdej jest hibiskus, natomiast mieszane są z maliną, czarną porzeczką, czy dziką różą, co zdecydowanie ubogaca smak.
Powodzenia i na zdrowie
I jeszcze - mamy społeczność "Winiarstwo, Browarnictwo, inne". Może lepiej tam wrzucać wpisy o winie.
Zaloguj się aby komentować