Czy opłaca się zainwestować w kamień lub tackę do pizzy i robić samemu? Ile wychodzi kosztowo odpowiednik familijnej pizzy pepperoni, względnie z kurczakiem, domowej roboty (składniki, prąd)? A może szkoda zachodu i lepiej kupić Donatello ze Stonki?
#pizza #donatello #jedzenie #gastronomia #jedzenienadowoz #jedzeniedomowe #kuchnia
najdłużej będzie się zwracał kamień. Prąd to wcale nie są duże koszty, nie wiem, złotówka? Z pizzą jest trochę roboty ale składniki to mąka-olej czy tam oliwa-woda-drożdże, może dwa złote wyjdzie w sumie za ciasto (zakładam, że więcej jak 300g nie potrzebujesz). Z sosem jest ten problem, że zrobienie go na jedną pizzę mija się z celem, chyba bym machnęła ręką i przeprosiła się z jakimś ketchupem, na dłuższa metę jednak poświęciła te dwie godzinki na wypyrkanie sosu od podstaw, podzieliła sobie na porcje i zmroziła do uzytku w przyszłości. Topping to parę plastrów salami, ser i to chyba wszystko? No to już zależy, czy chcesz tam zwykłą goudę z biedry i salami ze świni czy jakieś z wyższej półki kombinacje.
Ale generalnie pizza domowa jest dość tanim obiadem. Przy przytomnym rozłożeniu roboty na sos zrobiony wcześniej i ciasto zagniecione poprzedniego dnia, nawet dość szybkim do zrobienia, wrzucasz kamień, rozciągasz ciasto wcześniej wyciągnięte z lodówki do ciepłego, rozmrażasz sos w mikrofali, ścierasz ser i jak kamień rozgrzany, to już masz praktycznie wszystko gotowe.
@MauveVn na podobnych skladnikach co w wiekszosci ‚pizzeri’ to w 7-8zl sie zamkniesz. Pierdolenie restauratorow jak to ciezko jest i jakie koszta ogromne akurat w przypadku pizzy to zwykly marketing i usprawiedliwianie wyjebanych cen w kosmos. Zwlaszcza jak kupuja produkty w hurcie to ich pizza moze ze 3zl wychodzi. Nawet doliczajac prad, lokal, pracownikow i podatki to i tak oplacalnosc x milion.
Zaloguj się aby komentować