#jedzenie #gotujzhejto
Z lenistwa wpakowałem do szynkowaru piersi kurczaka w całości, tylko je z grubsza obsypałem solą przyprawami i żelatyną i wychodzi na to, że przy dosłownie zerowym zaangażowaniu wędlina również wychodzi bardzo dobrze. Jest smaczna i nic się nie rozpada.
@Lubiepatrzec nie sądziłam że to napiszę ale piękna pierś xd
@ciszej aż się zaczerwieniłem 😁
Dej pan przepis proszem! Okazało się, że nie muszę kupować szynkowaru w PL, bo nam mama w zeszłym roku przywiozła, tylko brachol go od razu zawinął. Na święta wędlinę robię ja.
Na pierwszy ogień pójdą wyfiletowane udka z kurczaka, bo tłustsze. Potem spróbuję też ud indyka, albo mieszanki obu. Nie mam tylko pojęcia jak to przyprawić.
Dodam, że bardzo lubię smak ziół i innych przypraw - nie tylko soli i pieprzu, jeśli więc masz coś takiego, to byłbym wdzięczny.
@Fly_agaric ja robię wszystko na oko. Na początek proponuję przepisy z kanału yt nomart.
Jedyna sztywna zasada u mnie to 15-18g soli na kg miesa.
Obejrzyj sobie kilka filmów tego autora i albo wybierz konkretny przepis albo wyciągnij średnią i próbuj na oko tak jak ja.
Gdybyś miał jakieś szczegółowe pytania to zapraszam i postaram się na nie odpowiedzieć najlepiej jak potrafię.
Tą pierś powyżej zrobiłem w taki sposób że trzy połówki piersi obsypałem trzema łyżeczkami soli do tego dałem trochę mieszanki curry i ziół włoskich i trochę żelatyny.
Następnie wpakowałem to do szynkowaru na noc żeby się przegryzło w lodówce a potem parzenie.
Temperatura parzenia wsadu do 72 stopni a woda w zakresie 75 - 85 stopni.
Zaloguj się aby komentować