W poprzednim poście zapomniałem wspomnieć o moim nowym odkryciu, jakim jest brukiew.
Pyszna jest i zdrowa podobno.
Kiedys czytałem w jakiejś książce, że Niemcy w obozach dawali suszoną brukiew do jedzenia i to może dlatego jest u nas tak mało popularna.
Przynajmniej na Kujawach i w Zachodniopomomorskim, bo tam mam rodzinę i nigdy brukwii się u nas nie jadało.
#gotujzhejto
@Gepard_z_Libii brukiew to się dla krów i świń kręciło, mój dziadek miał taką maszynę i w tym robił (za moich czasów już) buraki, ale o brukwi też wspominał
@moll Ja brukiew zobaczyłem pierwszy raz na oczy ma rynku przygranicznym, tak to że słyszenia tylko.
Fajny smak ma, taki wyrazisty
@Gepard_z_Libii z takich "smaków" to pasternak zaczął się pojawiać. W sumie wracają różności, bo jarmuż też dopiero od kilku lat da się kupić
@moll Pasternak znam, w Niemczech częściej dostępny niż pietruszka i raz się pomyliłem, bo wygląda tak samo
@Gepard_z_Libii @moll jadłem brukiew jeszcze za gowniaka u babuszki w sasiedztwie, u mnie na wiosce to raczej uznawane było za żarcie biednych i głównie bydło sie tym pasło. Teraz powoli wraca. Jak chcecie czegoś ciekawego spróbować co też zniknęło z naszej kuchni to sprawdzcie topinambur.
@Stashqo gdzieś tą nazwę już słyszałem.
Cos czuję że pod tym postem zbiorę składniki na jakiś odjechany wynalazek kulinarny
@moll Jeżeli ta maszyna była ręczna, to prawdopodobnie nazywała się Bartosz. Pamiętam z dzieciństwa, sam też kręciłem
mój dziadek miał taką maszynę
@Gepard_z_Libii w UK w supermarketach nie uświadczyłem pietruszki, jest tylko pasternak.
Brukiew i rzepę regularnie kupuję.
@favien-freize Co ciekawego z brukwii przyrządzasz?
@Stashqo a co to za wynalazek?
@favien-freize być może początkowo, potem dorobiła się silniczka i leciało na prund
@moll bulwa taka, lekko slodkawa, można wrzucić do sałatki albo jako zamiennik ziemniaków upiec lub ugotować. Ponoć świetne warzywo dla cukrzyków.
@Stashqo brzmi dobrze, muszę poszukać, dzięki
@Gepard_z_Libii lubię na surowo sobie schrupać i parę razy grochówkę robiłem
Co ciekawego z brukwii przyrządzasz?
Zaloguj się aby komentować