Czy jest duża różnica w smaku przy robieniu piwa z glukozy a z ekstraktu słodowego ? Wczoraj wieczorkiem zrobiłem właśnie pierwsze piwerko z brewkitu i ekstraktu i jeszcze nie zaczęło fermentować, szczerze boje się, że coś zjebałem bo jako starego bimbrownika tak długi czas oczekiwania na zaczęcie fermentacji mnie martwi
#piwo #homebrew #piwowarstwo
dodałem tego ekstraktu https://browamator.pl/ba-brew-kit-plus-1-kg-zamiennik-cukru,3,84,2493
@Arturtido robiłem parę razy z brewkita i startowało w parę godzin, max pół dnia
@Zielczan wczoraj o 22 dodałem drożdży, no nic jeszcze poczekam, mam wielką nadzieje, że ruszy bo nie chce się zrazić
@Arturtido Brewkit z glukozą/cukrem daje rozwodnionego Harnasia. Co kto lubi, ale jakbym chciał rozwodnionego Harnasia, to bym sobie go kupił i rozwodnił (albo i nie).
@Nemrod jakiś polecasz konkretny ekstrakt ? czy nie bawisz się już w brewkity
@Arturtido Tylko za pierwszym razem robiłem z brewkitu i ekstraktów. Wyszło dobre na tyle, że to było ostatnie takie piwo i zacząłem robić z zacieraniem
@Arturtido Nigdy nie warzyłem z brewkitów. Raz zrobiłem z ekstraktów, a potem już all grain. Ale był wykopek, któremu wyszło bardzo fajne piwo z brewkitu Mangrove Jack
@Arturtido i wystartowało?
@Zielczan coś się pieni ale to chyba z pierwszym zastawem jak z naleśnikami, do śmieci bo z tego piwa chyba nie będzie.
@Arturtido e bo ja wiem, nie wygląda źle
@Zielczan jak usłyszałem, że ma być burzliwa fermentacja to myślałem, że jak z zacierem na bimber, że w tej rurce tak powietrze leci, że woda wylatuje. Ale skoro wg ciebie wygląda git to pozostało czekać
@Arturtido a ile masz przerw między kolejnym bulgotem?
@Zielczan minuta do minuty trzydzieści, nie za długo ? Ogólnie ten nastaw będzie stał jakie ma 3 tygodnie bo robię go u dziewczyny i nie będę miał możliwości wcześniejszego zabutelkowania
@Arturtido u mnie chyba trochę częściej było, dałbym z pół minuty odstępu między kolejnym bąblem gazu, ale chyba akceptowalnie dalej masz. No tak czy siak, nie ma co wylewać, zobaczysz jak się skończy burzliwa.
@Zielczan ogólnie mam zimno w chacie u dziewczyny pomiędzy 18-20 max (dzisiaj spadło do 17), czy to nie będzie miało dużego wpływu ? nie wiem jak nastaw na piwo lubi ciepło bo na bimber to kochał
Nie no, chyba jest gicior
@Arturtido trochę zimno, chyba kolo 20-22 byłoby ok. Nie otwieraj ciągle, bo z doświadczenia wiem, że piwo łatwo zakazić i jest niepijalne xD
@Zielczan cieplej nie da rady niestety, kocem owinąłem i niech stoi 3 tygodnie. A co sądzisz o przelewaniu na fermentacje cicha ? Czy jest różnica w przelewaniu a w trzymaniu po prostu dłużej w pierwszej beczce
@Arturtido ja nigdy nie robiłem, czekałem aż się skończy burzliwa, parę dni na opad drożdży na dół i rozlewalem do butelek + refermentacja
@Zielczan pytanie, jak z transportem świeże piwa ? Takie 2-3 tygodnie po rozlaniu ? Będę się przeprowadzał i ciekawi mnie czy poczekać do nowego miejsca czy mogę dzisiaj działać
Zaloguj się aby komentować