Tu #pytanie do wyjadaczy, ale tych co nie klepią ciasta na buły, tylko od rozpoczęcia do konsumpcji max 15min.
Jak ogrzewacie buły? Tym razem mam gotowce, bo zazwyczaj używałem dowolnej buły jaka była pod ręką smażąc na tłuszczyku po kotelecie, podczas gdy sama sztuka mięsiwa "odpoczywała" przez chwilę.
Opiekłbym je w piekarniku i zastanawia mnie czy typowe dla surowych buł pieczenie w 180° przez 2-3 min. góra-dół bez termo będzie ok. Nie chciałbym wysuszyć na kamień bo i tak te buły są dosyć suche.
#gotujzhejto
kurde @moll ty wiesz na pewno (⌒ ͜ʖ⌒)
Wysuszysz buły tak ogólnie to jeszcze się paruje by były miękkie.
@Pomidor__ co mam w takim razie uczynić?
one są miękkie same z siebie
@VonTrupka https://www.youtube.com/watch?v=Lj-F1Pacd3s
8:50 - 9:44 - #9 Bułki do burgerów
19:32 - 20:19 - #19 - Patent na idealnie miękkie tostowane bułki cz.2
@VonTrupka masz jakiś opiekacz do panini albo grill elektryczny?
@moll mam opiekacz, ale pierwsze słyszaju żeby do panini
niemniej jednak stan jest jak na foto, jedna płyta nie grzeje i za naprawę zabierałem się 2 razy, przy czym wkrwił mnie ...a lepiej nawet nie podnosić sobie ciśnienia
uznajmy że nie mam, grila elektrićkiego tym bardziej (*  ̄︿ ̄)
jest piekarnik i najświetniejsza do takich rzeczy mikrowela z programem grilowania
buły w niej wychodzą zapewne przepyszne, tak samo jak kurczak, ale jednak nie będę się o tym próbował przekonać nawet po raz pierwszy (´・ᴗ・ ` )
@VonTrupka to rób jak @Pomidor__ mówi albo @Half_NEET_Half_Amazing , to też zadziała
@moll ale @Pomidor__ nic nie mówi
co mam to w maszynie do gotowania na parze i dopiero do piekarnika?
nie mam tej machiny u siebie w tym momencie :<
@VonTrupka nie, wrzucasz do piekarnika tak jak chcialeś, a po wyjęciu nakrywasz, żeby się uparowały, wtedy nie masz taki sucharów
Zrób na patelni, najmniej kombinowania
rozgrzana sucha patelnia
@Half_NEET_Half_Amazing no właśnie się nad tym patelniowaniem zastanawiam, i nie wiem czy po "osmażeniu" wewnętrznej strony, reszta buły nie będzie taka mdła jak się widzi przez folijkę i czuje w dotyku
@VonTrupka
nie wiem
zawsze tak robię i są ok
bułka w burgerze dla mnie to tylko opakowanie do transportu
@Half_NEET_Half_Amazing
no patelniowałem dotychczas, ale nie taką typowo pod burger pszenną bułę
a zwykłą taką, nawet kajzerę, choć jakoś za tym typem buły nie przepadam (☞ ゚ ∀ ゚)☞
natomiast co do robienia za opakowanie do kotleta to w 100% prawda, kotlet wołowy to choby i bez buły (っ˘ڡ˘ς)
@VonTrupka Dla mnie to takie chemiczne bułki są niejadalne jak nie są podpieczone/tostowe. Normalnie kroimi je na pół, wrzucamy na każdą połówkę plaster sera i na 3 minut do piekarnika bez termoobiegu przy 180 stopniach.
@micin3 o, czyli dobrze mi intuicja szwedzkiego kucharza podpowiadała (☞ ゚ ∀ ゚)☞
Dziękuję wszystkim biorącym udział w wątku, tj. @Pomidor__ @moll @Half_NEET_Half_Amazing @micin3
nagrody były żadne, ani nawet nie przewidziane, choć przy pierwszym hejtoparty stawiam kolejkę ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
tl;dr; kupione w dino buły widoczne na zdjęciu we wpisie są tak mierne że nie polecam nawet tym co od 2 dni nie jedli
cienkie, przecięte krzywo, rozpadające się
pierwsza tura poszła w piekarnik, jw. wspomniano 180° na 3 minuty
nic się nie zrumieniły pomimo przesmarowania masłem, posiedziały nieco ponad 5 minut i były fatalne w smaku
w drugiej turze poszły klasycznie na patelnie - chciałbym na blasze ale ni mom żeliwnej - w tłuszczyku z pierwszego kotleta
naparowane w zamknięciu i pod koniec smażenia wrzucone na minutkę do piekarnika
dużo lepiej, dużo smaczniej aczkolwiek zupełnie nie to, czego oczekiwałem
no, to tyle z dzisiejszej KuchniaTV, dziękuję za uwagę, do zobaczenia przy kolejnych kuchennych improwizacjach (´・ᴗ・ ` )
@VonTrupka na zdrowie
Zaloguj się aby komentować