#gastronomia #kuchnia #pizza #jedzenie #jedzzhejto
@AmAd
Detroit deep dish
Coś jak Chicago deep dish pizza. U nich to jest cieńsze ciasto i napakowane sosu z mięsem do srodka.
E, raczej to nie to samo. Z tego co pamiętam, też to kiedyś jadłem, puszysce ciasto jak drożdżówe, na górę kupa pieczarek, sera i warzyw. No i do tego majonez i keczup.
To się nazywa Pizza Polska PRL. Tu:
Szkoda, bo nigdzie nie można jej już dostać.
@wiatraczeg racja, napisałem tak bo było to najbliżej mojego skojarzenia
@AmAd najlepsza pizza ever. Wolę taką niż dowolną inną
@maximilianan swego czasu była moda na takie bary/restauracje a La PRL. Serwowanie zimnych dan spod lady, kompot z olejem, łyżki na siłę przyczepione do stołu.
Piwo jednej marki, bez marki, nie wiadomo co to za piwo, był tylko percentyl.
Pyzy z mięsem z "psa" w okrasie lub "bryzgane" na życzenie.
"Ziemniaki po staropolsku" czyli zmielona gotowana kasza gryczana z masłem.
I tam właśnie jadłem ta słynna pizzę PRL. I była bardzo dobra i nazywała się "placek wszystkich smaków" xD
@ipoqi @wiatraczeg @maximilianan dałem mamie kawałek i mówi że to taka pizza jaka powinna być. Sam byłem w szoku jaka dobra i najadłem się jednym dużym kawałkiem. Mydle że to jedno z tych dań dla ciężko pracujących chłopów
@AmAd no ja tam lubię taką bardziej jak jakieś domino czy inne podróby.
Neapolitana to dla mnie kebab włochow, a włoska pizza z prawdziwego zdarzenia już mi się przejadła.
Ajjj smak dzieciństwa
@AmAd Ojciec się kiedyś bawił w robienie pizzy ziemniaczanej (tutaj obrazek Włocha strzelającego w głowę).
Też była gruba, tak jakbyś na babkę ziemniaczaną dał pomidorów, sera i dodatków.
@AmAd też se wczoraj odejabalem taka na puchatym cieście, była zajebista
@AmAd Food Emperor ma fajny przepis na pizkę na grubym, polecam
Zaloguj się aby komentować