Powszechny pestycyd może przyczyniać się do globalnego kryzysu otyłości
Powszechnie stosowany pestycyd może być częściowo odpowiedzialny za globalną epidemię otyłości, wynika z badania przeprowadzonego przez naukowców z McMaster University.
Naukowcy odkryli, że chloropiryfos, który jest zakazany do stosowania w produkcji żywności w Kanadzie, ale szeroko stosowany do oprysków owoców i warzyw w wielu innych częściach świata, spowalnia spalanie kalorii w brązowej tkance tłuszczowej myszy. Zmniejszenie spalania kalorii, proces znany jako termogeneza wywołana dietą, powoduje, że organizm gromadzi dodatkowe kalorie, co sprzyja otyłości.
Więcej na ten temat [ENG]: https://medicalxpress.com/news/2021-08-common-pesticide-contribute-global-obesity.html
Powszechnie stosowany pestycyd może być częściowo odpowiedzialny za globalną epidemię otyłości, wynika z badania przeprowadzonego przez naukowców z McMaster University.
Naukowcy odkryli, że chloropiryfos, który jest zakazany do stosowania w produkcji żywności w Kanadzie, ale szeroko stosowany do oprysków owoców i warzyw w wielu innych częściach świata, spowalnia spalanie kalorii w brązowej tkance tłuszczowej myszy. Zmniejszenie spalania kalorii, proces znany jako termogeneza wywołana dietą, powoduje, że organizm gromadzi dodatkowe kalorie, co sprzyja otyłości.
Więcej na ten temat [ENG]: https://medicalxpress.com/news/2021-08-common-pesticide-contribute-global-obesity.html
Zaloguj się aby komentować