Polacy: Nie rozumiem tych Japończyków, wystarczy mały błąd kucharza i ryba fugu staje się śmiertelnie trująca, po co ryzykować życiem?
Również Polacy: O, ten wygląda na jadalny! Pewnie mała kania czy coś.
SteveJohnny

Nigdy nie zbierajcie małych kanii. Kto grzybiarz, ten wie dlaczego.

pescyn

Słowiański odpowiednik fugu to również tatar - salmonella nie słyszałem - co nie zmienia faktu ze pyszny w opór - tak samo jak mała kania

SteveJohnny

@pescyn Nie zbieraj małych kani.

Na ogół grzyby, które uważamy za trujące nie zabijają. Większość jest po prostu gorzka, czasem powodują typowe objawy żołądkowo-jelitowe albo halucynaje. Wyjątkiem jest muchomor sromotnikowy. Za wiki: "Jest odpowiedzialny za większość śmiertelnych zatruć grzybami na całym świecie", "Już 30 g tego grzyba może być dawką śmiertelną" oraz "miąższ ma łagodny zapach", "Smak przyjemny."

Jeśli znasz się na tym i umiesz rozpoznać kanię, to zbieraj tylko dojrzałe, duże osobniki, bo tych nie pomylisz ze sromotnikowym.

Poza tym - nie wydaje mi się, żeby mała kania miała być smaczniejsza niż dojrzała (nie wiem, nie jadłem, nie zbieram małych kani;)

pescyn

@SteveJohnny - na pewno mała kania jest pyszna - inaczej cała masa ludzi nie wybierała jej na ostatnią potrawę. Unikam zbierania grzybów - za duży stres, znaczy inaczej - lubię zbierać grzyby gdy jakiś master weryfikuje potem co zebrałem

Grzybiarz

@SteveJohnny tylko laik mógł napisać tak bzdurny komentarz xDDD.


Jest różnica między omyłkowym zjedzeniem czegoś trującego biorąc to za jadalne, a celowym ryzykownym przyrządzaniem potrawy o której się wie, że może zabić źle przyrządzona.


Z resztą - pokaż osoby, które powiedziały i jedno i drugie. Rozpierdala mnie taki cherry picking "a wezmę zdanie jednej osoby i porównam że zdaniem drugiej osoby i sklecę w jedno jakby to zawsze mówiły te same osoby".

Grzybiarz

@pescyn mała kania może być mylona z czubajeczką, która jest trująca, a wygląda jak miniaturka kani.


@SteveJohnny zapewniam, że oprócz sromotnika jest jeszcze kilka śmiertelnie trujących grzybów, a jeśli chodzi o twoje "zazwyczaj" to zazwyczaj grzyby z rurkami pod kapeluszem nie zabijają, ale blaszkowych (i innych) jest kilka, które są równie groźne co sromotnik.

SteveJohnny

@Grzybiarz - Jakie znasz grzyby, które dość łatwo pomylić z czymś jadalnym i rzeczywiście zabijają? Bo są grzyby takie jak np piestrzenica, ale nie wiem, z czym można by ją pomylić.

SteveJohnny

@Grzybiarz A jeśli chodzi o "pokaż osoby, które powiedziały i jedno i drugie" - Moja wypowiedź to jest taki rodzaj humoru, który wyśmiewa pewne stereotypy.

Grzybiarz

@SteveJohnny to jedziemy z tematem :

-piestrzenice można bardzo łatwo pomylić że smardzem,

  • opieńka może być pomylona z maślanką wiązkową/ceglastą,

  • pieczarka łąkowa z trującymi pieczarką karbolową i żółtawą,

  • gąska topolowa z trującymi gąską niepozorną i g.ogorzałą,

  • jadalny muchomor czerwonawy z trującymi muchomorem plamistym lub muchomorem słomkowym.


Mógłbym wymienić jeszcze trochę i zapewniam, że czasem nawet opienkę jest łatwiej pomylić z maślanką niż kanie ze sromotnikiem, a co dopiero resztę tych wymienionych

SteveJohnny

@Grzybiarz Zgadzam się, że przytoczone pary grzybów jadalnych i trujących są podobne wizualnie, lecz żaden z nich nie powoduje śmierci.

Poza tym, np gąska ogorzała albo maślanka wiązkowa są bardzo gorzkie, więc mogą zepsuć potrawę, ale nikt ich nie zje w dużej ilości.

Czy znasz takie, oprócz sromotnikowego, które można pomylić wizualnie, zjeść ze smakiem i umrzeć?

Grzybiarz

@SteveJohnny nie czytasz co piszę - sromotnika nie da się wizualnie pomylić z kanią w porównaniu z tymi grzybami. Je jest wiele łatwiej pomylić, a i zabić mogą, po zignorowaniu objawów i nie udaniu się do lekarza. Ze sromotnikiem jest ta różnica, że bo zignorowaniu objawów i ich sporemu ustąpieniu nieudanie się do lekarza skończy się na pewno śmiercią.

Zaloguj się aby komentować