Podrasowany czeski pils
hejto.plA więc dziś udało się uwarzyć pierwszy w życiu #browar dolnej fermentacji (najprościej rzecz ujmując fermentacja odbywa się w niskich temperaturach). Po to też budowałem ostatnio "lodówkę"
https://www.hejto.pl/wpis/domowa-lodowka-termoizolacyjna-diy-do-fermentacji
W skład zamówionego zestawu z http://alepiwo.pl
(Bardzo polecam - baaardzo duży asortyment oraz szybka wysyłka - bardzo dobre też pakowanie i podejście do klienta - nie, nic nie mam za to że ich chwale po prostu robią dobrą robotę):
-
Słód pilzneński 3,3 kg
-
Słód carapils 0,4 kg
-
Słód monachijski 0,7 kg
-
Chmiel premiant 20 g
-
Chmiel saaz 100 g
Jak dla mnie (bo jestem dużym chłopcem) trochę za mało bo to by wyszło coś cirka 3,5-4,5 % dlatego postanowiłem lekko podrasować przepis.
Domówiłem 2 kg słodu pilzeńskiego więcej celując w ekstrakt ok 16 blg/plato co po udanej fermentacji powinno dać ok 6,5 % oraz miałem jeszcze jakieś 20g chmielu citra z poprzednich warek
Do rzeczy:
wczorej zmieliłem ziarno
nastawiłem 20 litrów wody (do wyliczeń skorzystałem z wrzucanego wcześniej kalkulatora piwowara:
https://www.hejto.pl/wpis/kalkulator-piwowara
wodę doprowadziłem do 70 stopni C i wrzuciłem całe ześrutowane dzień wcześniej ziarno
Utrzymywałem temperaturę 63-64 stopnie C przez 45 min - zrobiłem próbę jodową która wyszła pozytywnie. Podgrzałem wszystko do 72 stopni C i utrzymywałem w tej temperaturze 30 minut. Podniosłem temperaturę do 76-78 stopni C na kolejne 10 minut.
Zaczynamy wysładzać (młóto z ziaren + filtrator "sraczwężyk")
Do wysładzania podgrzałem 15 litrów wody do temperatury 80 stopni C uzyskując ok 24 litrów brzeczki o ekstrakcie 15,1 BLG/PLATO
Odebraną brzeczkę zagotowałem i:
-
po 10 min dodałem 20g chmielu Premiant
-
po 30 min dodałem chmielu Citra z poprzednich warek
-
po 50 min dodałem 50 g chmielu Saaz
-
po kolejnych 5 minutach resztę 50 g chmielu Saaz
Po ostudzeniu do ok 18-20 stopni C zrobiłem "Whirpoola" mocno mieszając i przeniosłem brzeczkę do wcześniej zdezynfekowanego wiadra oraz dodałem uwodnione 15 min wcześniej drożdże. Całość zaniosłem do "lodówki" ze styropianu i teraz nie pozostaje nic innego jak poczekać
#homebrew #domowepiwo #homebeer #hobby