Ubijamy pianę z 3 białek i pod koniec dodajemy gotową masę makową mieszając delikatnie łyżką. Powstałą masę wylewamy na blachę i pieczemy pół godziny w 180°C. W międzyczasie robimy biszkopt z 5 jajek, szklanki cukru, szklanki mąki pszennej i 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej i opcjonalnie łyżeczki proszku do pieczenia jak nie mamy talentu do ciast i bomy się bez niego biszkopt nam nie wyrośnie:D Wylewamy biszkopt na masę makową i pieczemy do suchego patyczka w 180°C. Potem jak ostygnie wystarczy odwrócić ciasto biszkoptem do dołu, ewentualnie polać lukrem i udekorować wedle uznania. Pychota!
#pieczzhejto #jedzenie #gotujzhejto
Jestem zaskoczony kolejnością, że najpierw mak a potem biszkopt ale wygląda pysznie i jadłbym jak pojebion!
@Lubiepatrzec Masa makowa zwłaszcza ta gotowa jest bardzo wilgotna więc jakby upiekł biszkopt na dole to zanim mak by się upiekł od góry to biszkopt by się spalił na czarno od spodu. A nawet jak robię taki tradycyjny zawijany makowiec to najpierw przesmażam ten gotowy mak na patelni żeby odparować nadmiar wody bo potem wychodzi zakalec.
@MarianoaItaliano A widzisz, nie miałem o tym pojęcia i teraz już wiem! 😊
@MarianoaItaliano - kto piec umie ten wygryw!
ja bym się bał jeść aż tak spleśniałe ciasto
@korfos Jak spleśniałe, masa makowa fabrycznie zamknięta xD
@MarianoaItaliano A gdzie tag #nietylkomielonka ja sie pytam
Czy ty juz w polsce mieszkasz?
@Mielonkazdzika Nie skąd, dalej hrabstwo Buckinghamshire
@MarianoaItaliano zachecam
A sam tag nie powstal zeby lechtac moje ego, tylko zeby obalic mit o tym ze polacy na emigracji jedza tylko puszki i pomidorowke z ketchupu
Zaloguj się aby komentować