Pierwszy taki system certyfikacji żywności funkcjonalnej
Forum AkademickieZ inicjatywy siedmiu polskich uczelni i instytutów badawczych powstał nowy system certyfikowania żywności funkcjonalnej, czyli takiej, która ma korzystny wpływ na organizm człowieka i szczególną wartość odżywczą. „F-FOOD” to pierwszy taki system w Europie.
Żywność funkcjonalna to produkty spożywcze, które oprócz podstawowych wartości odżywczych dostarczają dodatkowych korzyści zdrowotnych. Są one wzbogacone o składniki aktywne, takie jak witaminy, składniki mineralne, błonnik pokarmowy, wielonasycone kwasy tłuszczowe, probiotyki, prebiotyki, aminokwasy, peptydy czy antyoksydanty, które wspomagają zdrowie i mogą przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób cywilizacyjnych. Obecnie w Unii Europejskiej nie istnieje prawna definicja żywności funkcjonalnej. [...]
#nauka #polska #uczelniewyzsze #zywnosc #uniaeuropejska #zywnoscfunkcjonalna
Żywność funkcjonalna to produkty spożywcze, które oprócz podstawowych wartości odżywczych dostarczają dodatkowych korzyści zdrowotnych. Są one wzbogacone o składniki aktywne, takie jak witaminy, składniki mineralne, błonnik pokarmowy, wielonasycone kwasy tłuszczowe, probiotyki, prebiotyki, aminokwasy, peptydy czy antyoksydanty, które wspomagają zdrowie i mogą przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób cywilizacyjnych. Obecnie w Unii Europejskiej nie istnieje prawna definicja żywności funkcjonalnej. [...]
#nauka #polska #uczelniewyzsze #zywnosc #uniaeuropejska #zywnoscfunkcjonalna