Pierwszy raz robię wino i mam nadzieję że wyjdzie 😆Aroniowo-jabłkowe początkowe BLG 21, nastawione 20.09. 6 litrów aronii i 6 litrów wody z 2kg cukru. Dziś już widziałem, że fermentacja ostro zwolniła i zmierzyłem poziom cukru, wyszło 5 blg. Dolałem 5 litrów soku jabłkowego tłoczonego nfc z 1 kg cukru. Liczę, że teraz mi tego szlag nie trafi 🙃 trzymajcie kciuki ! Oczywiście drożdże i pożywka winiarska jest.

#domowawiniarnia #wino #alkohol #alkoholizm
612ea5c1-2379-4528-9a21-3bcb4087f2a0
MostlyRenegade

@Krzyszt00f mało. U mnie taka ilość nie wytrzymałaby do butelkowania.

Krzyszt00f

@MostlyRenegade nie miałem więcej aronii. W tym roku w ogóle prawie nie mam owoców… dużo jedynie mam ciemnego winogrona, ale jest ciągle kwaśny, bo rośnie w cieniu. Jak dojrzeje, to robię 50l wina 😆

plemnik_w_piwie

@Krzyszt00f za malinowynos piorunek. Będzie git. I jeśli stwierdzisz, że młode wino ci bardzo smakuje, to wychlej całe, a zabutelkuj do dojrzewania jedną butelkę, na test takie moje doświadczenie. Szczególnie w agrestowo porzeczkowym żałuję że tak nie zrobiłem, bo dojrzałe wino nie umywalo się do młodego. Wypiłem ze smakiem, ale młode to był sztos...

Krzyszt00f

@plemnik_w_piwie 3 paki zostawiłem u Mareczka, tak mi się spodobał jego kanał 🙃 zrobiłem według jego przepisu ale o ponad połowę mniej

Guma888

@Krzyszt00f zrobiłeś po prostu refermentacje,ale nie potrwa ona za długo.

Krzyszt00f

@Guma888 ile trzymać owoce jak przestanie fermentować ?

Guma888

Wyrzuciłbym odrazu,chyba,że będzie za mało alko

Zaloguj się aby komentować