Pierwszy raz z waga w reku robiłem wszystko jak w przepisie, tip top bym rzekł, ciasto jedrne, jednolite, ape jednak rosnac nie chciało. Z przepisu na 6-8 buł (duzych) zdolalem uformowac 3 male, wyrastalo lacznie z 3h nad grzejnikiem:/
Lekko podlamany dalem szanse w pieczeniu, z nadzieja, ze rusza, no i prosze!! Oto efekt:
#gotowanie #gotujzhejto #gotowanietomojapasja
Cd w kom...
Ładne? Ano ładne! Ale zakalec jakoch malo, macie zdjecie z wykalaczka dla skali. Cos zjebalem, ale nie wiem gdzie:/
Beton wyszedl jakich malo, 220g jedna bula, masakra, kosz od razu i do sklepu po gotowe;/
P.S. 6 duzych gotowych 510g, ani 100g nie ma na bule, amatorzy...
#gotowanietomojapasja
Wkurwilem sie, zawieszam moja działalność piekarska.
@nxo
ja kupuje zawsze gotowe i mam święty spokój XDD
@Half_NEET_Half_Amazing zawsze wolałem sam wszystko robić, no ale czasami się po prostu nie da...
@nxo jakie drożdże, jaka temperatura składników ciekłych?
A jak chcesz podkręcić wyrastanie to lepiej pod miskę z ciastem miskę z wodą w temp. 60-70 stopni
@moll drożdże suche, 1/2 swiezych co było w przepisie, mleko niecałe 40 stopni, z termometrem w lapie, jak nigdy. Byly nad grzejnikiem takim olejowym, wolnostojacym, #pokazkota
@nxo czyli mieszałeś suche ze świeżymi? Ile suchych dałeś? Przeliczyleś dobrze proporcje? Robiłeś z tego rozczyn czy sru w mąkę wszystko?
Mleko powinno mieć w okolicach 37 stopni (to zmierzysz nawet palcem, bo ma być przyjemnie letnie).
Fajna kota, popacaj po łepetynie
A grzejnik może być za gorącym środowiskiem
@moll nie, w przepisie mialem 20g swiezych, alw wg przeliczenia dalem 10g suchych, poszly do mleka, potem do tego maslo i odrobina maki, potem dopiero mieszalem wszystko;/
Popracuje, grzejnik nie ten akurat, nie był na fula:)
@nxo co to za przelicznik? Jakoś dużo mi się wydaje. Nie były za mocno drożdżowe w smaku?
Mleko rób od razu z masłem i do tego drożdże, lepiej pracują i nie trzeba mąki. Cukru im dałeś?
@moll tak mi gugel podpowiedzial, ze suszone, to 1/2 swiezych:/ nie wiem jakie byly w smaku, bonposzly do kosza od razu ¯\_(ツ)_/¯
@nxo przy takim nigdy nie wychodziło xD
7g (czasami 8g) drożdży suszonych instant = 25 g drożdży świeżych
Na tym przeliczniku faktycznie wychodzi, ten na pół jest o kant dupy
@nxo trzymaj, tutaj dość łopatologicznie rozpisałam - https://www.przepisnikmoniki.pl/2023/10/brioszki.html
@moll kurde, myslalem zawsze, ze wiecej drozdzy, to lepiej drozdzy:/ spróbuję niebawem i sam znac;)
@nxo właśnie nie jest. To taka pułapka
Daj znać. Jak coś niejasne w przepisie to też, to poprawię
@nxo @moll
Co się stanie gdy da się za dużo drożdży?
Nic się nie stanie. Drożdże żeby fermentować muszą się namnożyć. Jak ich na starcie jest od razu więcej to czas namnażania jest krótszy.
Ja obstawiam, stare drożdze
@Pomidor__ z mojego doświadczenia to nie rosną jak powinny i ciasto potem jedzie mocno drożdżami. Z babcią różne eksperymenty się robiło
@moll No ale tu nie jest aż tak przekroczone, powinny być pulchne i jebiące etanolem a nie zakalec. Musiałoby przegarować, ja tu obstawiam raczej niebyt już żywe drożdże (szczególnie, że suszone a nie instant) a resztki dobite umieszeniem nad grzejnikiem.
@Pomidor__ jak dał mąki zamiast cukru to już rozczyn do kitu przy takiej ilości grzyba, w dodatku lekko za ciepłe mleko na mój gust, a to co przeżyło to grzejnik dobił
@Pomifor__ a ja nie wiem czy suche czy istant, takie kupne, suche...
@nxo jeden pies
No ale @MG78 też tu kiedyś zaglądał..nie tylko W. ¯\_(ツ)_/¯
@AndrzejZupa wiec?
…dobry ziomek nie tylko z wypoku.
@AndrzejZupa noo to wiem, temu sie ucieszylem, ze go znalazłem na yt i pisane przepisy;)
Zaloguj się aby komentować