Niebezpieczne substancje w indyjskich przyprawach? Trwają drobiazgowe kontrole
www.portalspozywczy.plW dwóch popularnych mieszankach indyjskich przypraw wykryto zanieczyszczenia i obecność szkodliwych dla zdrowia związków chemicznych. Dlatego tamtejszy organ kontroli polecił szczegółowe sprawdzenie procesu produkcyjnego we wszystkich firmach w Indiach wytwarzających tego typu dodatki do potraw - donosi Rzeczpospolita.
W odpowiedzi na wykryte nieprawidłowości władze Hongkongu podjęły decyzję o zawieszeniu sprzedaży trzech mieszanek przypraw i curry do przyrządzania dań z ryb produkowane przez indyjską firmę MDH. W ostatnim z wymienionych artykułów znaleziono zbyt dużą zawartość tlenku etylenu, czyli organicznego związku, którego częste spożywanie działa negatywnie na ludzki organizm i może przyczynić się do powstania choroby nowotworowej. [...]
#wiadomosciswiat #indie #zywnosc #przyprawy
W odpowiedzi na wykryte nieprawidłowości władze Hongkongu podjęły decyzję o zawieszeniu sprzedaży trzech mieszanek przypraw i curry do przyrządzania dań z ryb produkowane przez indyjską firmę MDH. W ostatnim z wymienionych artykułów znaleziono zbyt dużą zawartość tlenku etylenu, czyli organicznego związku, którego częste spożywanie działa negatywnie na ludzki organizm i może przyczynić się do powstania choroby nowotworowej. [...]
#wiadomosciswiat #indie #zywnosc #przyprawy