@Atarax totalnie nie znam się na wyrabianiu serów. Po co Ci to obciążenie?
@fajki_juz prasuje, żeby osiągnąć odpowiednią twardość sera
@Atarax jakbyś tego nie zrobił to by był taki miękki i puszysty jak almette?
@fajki_juz nie, jak twaróg bardziej.
Ale jak chcesz przepis na domowe Almette to proszę:
Weź 2 jogurty greckie (te duże po 400g bodajże), do tego sól i przyprawy wg uznania (ja polecam 15g soli i suszone pomidory z czosnkiem, albo szczypiorek
Po jakiś 12 godzinach (to już zależy czy wolisz bardziej rzadki czy gęsty) gotowe, wyciągnij z pieluchy, wsadź do pojemnika i trzymaj w lodówce
Zajebiste hobby. Też bym chciał ale w bloku nie mam jak sezonować tych serów a piwnica śmierdzi piwnicą. Przez to zrobiłem tylko serek kanapkowy, mozarelle i ricottę xD Kiedyś wrócę do tej zajawki
@Atarax hmmm, jestem fanem Almette meksykańskiego. Lekko zmodyfikuje przepis i kiedyś może zrobię. Tak czy siak dzięki
@shrine08 próbowałeś w piwnicy trzymać w pojemniku jakimś?
@fajki_juz nie wiem ile kosztuje takie Almette, ani jakie masz zdanie o robieniu czegoś samemu, ale ja jak pierwszy raz zrobiłem taki serek, tak teraz robię to co tydzień żeby mieć na kanapki
@Atarax nie, kojarzę że muszą być zapewnione odpowiednie warunki środowiskowe tj odpowiednia wilgotność powietrza i temperatura
@Atarax mleko sklepowe?
@Atarax właśnie kupny almette używam zamiast smarowidła do kanapek. Wiadomo, że jak samemu się zrobi to jest większa satysfakcja
@Atarax @fajki_juz mi że sklepowego mleka często powstawały grudy i nie miałem sobie z nimi poradzić, ale było jadalne ¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯
@shrine08 no bardziej powinny niż muszą
To akurat mleko ze wsi, ale ze sklepowego też mi wychodziła kiedyś gouda, ale np. podpuszczki musiałem dawać 2x tyle niż na etykietce
Ps: ale np koryciński że sklepowego ideolo dla mnie
Zaloguj się aby komentować