Naszła mnie ochota to smażę, wiem niezdrowe.

#jedzenie
f5833b02-e57e-44c5-ac9c-28915d26afc1
Gepard_z_Libii

@jajkosadzone I nie żałuj cukru, bardziej niezdrowe już i tak nie będzie

wyborny

@bartlomiej_rakowski Thx

GtotheG

@wyborny zdrowe i piekne to jest, za prawde powiadam tobie. Team gulasz po węgiersku;)

StepujacyBudowlaniec

Placki ziemniaczane? Co jest niezdrowego w plackach ziemniaczanych?

wyborny

@StepujacyBudowlaniec Praktycznie wszystko. Akryloamid który powstaje przy smażeniu plus duże ilości tłuszczu który wchłaniają placki.

tosiu

@wyborny no i cukier którym sypiemy na gotowe placki też jest niezdrowy

wyborny

@tosiu No ja z cukrem nie jadłem.

StepujacyBudowlaniec

@wyborny przecież tłuszcz jest bardzo zdrowy

wyborny

@StepujacyBudowlaniec Są zdrowe tłuszcze ale niekoniecznie rzepakowy rafinowany.

StepujacyBudowlaniec

@wyborny rzepakowy jest zalecany jak ktoś ma niedobory glifosatu

wyborny

@StepujacyBudowlaniec Kasza gryczana też niestety.

VonTrupka

>wiem niezdrowe.


ale co, stary olej, czy stare grule? (¬‿¬)


zawsze można zrobić pieczone

wyborny

@VonTrupka Panie Von Trup Ka proszę mi tu nie farmazonić, nie ta godzina

VonTrupka

@wyborny za późno na grzanie piekarnika? (´・ᴗ・ ` )

wyborny

@VonTrupka Pamiętam jak sumikiem byłeś. No ale do rzeczy to ile stopni piekarnik ma mieć?

VonTrupka

@wyborny sumik to jakiś taki króciutko istniejący tytuł


co do piekarnika to u mnie 190-200, ale ja dolewam oleju żeby się miało w ogóle co piec, bo same grule na sucho to jakieś nieporozumienie wychodzi

mi w każdym razie nie smakowały


a co do smażonych to ja bym bardzo chętnie częściej robił, ale po takiej dawce oleju to mam dosyć na dłuższy czas

musiałbym kiedyś spróbować na głębokim oleju, bo jak zesmaży je od razu, to pono nie są tak oleiste

ale nie mam tak głębokiej i dupnej pateli na to :<


jak lubisz wrzucać warzywka nocą, to polecam posiekać grule, marchewę i buraka w słupki, trochę zielonych przypraw, soli, ostrej papryki, wymieszać w odrobiną oleju i na blachę do piekła na 40-60min w ~180°

W międzyczasie jakiś dip na ostro do tego, ja robię śmietanowy z odrobiną czosnku, kurkumy, ostrej papryki i trzcinowego cukru


i ojebałbym dwie blachy a nie tylko jedną (っ˘ڡ˘ς)

wyborny

@VonTrupka Tak a potem Tytan powstaje. xD


To powyżej 120 st. i tak powstaje akrylamid, tylko tłuszczu mniej. I tak kiełby też nie powinno robić się na ognisku jeśli peklowana ale to inna inszość..

VonTrupka

@wyborny wiesz do czego doprowadziłeś próbując mi zohydzić placory czy pieczone grule?

pół czwartej w nocy a ja o 2-propenamidzie czytam! ( ͠° ͟ʖ ͡°)


w oczy cię kuje że pieczenie >120celsjuszów jest be, ale smażone grule to w nocy opierdalasz?! (☞ ゚ ∀ ゚)☞


niemniej jednak dalej będę spać spokojnie

Dowiedziono, że dodatek polifenoli redukuje ilość wytwarzanej substancji toksycznej, wśród których można wymienić warzywa lub zioła.


yolo (⌒ ͜ʖ⌒)

wyborny

@VonTrupka To jak będziesz miał bezsenną noc to polecam ten ciekawy artykuł. http://www.pta.up.poznan.pl/pdf/2015/FA%2032(4)%202015%20Wierzbicka.pdf

VonTrupka

@wyborny teraz to się trochę zaczynam bać ( ͡° ͟ʖ ͡°)

wyborny

@VonTrupka E tam przecież pieczonych gruli nie jeszcze codziennie. Co nie?

VonTrupka

@wyborny dlatego też po 1 stronce trochę zrejterowałem

miałem długi okres gdy pyry nie gościły w moim jadłospisie

niemniej jednak lubię jeść rzeczy smaczne, a wystarczająco dużo niezdrowej żywności i tak nie ruszam żeby przejmować się na zapas


życie jest za krótkie żeby czasem soczystego wołowego burgera nie ojebać, czy karkówy znad ognia

wyborny

@VonTrupka Ostatnio robiłem burgery sous vide i do tego ala japońskie buły z tangzhong.

VonTrupka

@wyborny no...albo wołowinę w 10 min, albo piekłujemy przez kilka h

wyborny

@VonTrupka Kusi mnie by wołowinkę zrobić 48 h SV.

VonTrupka

@wyborny masz 40 dni, tak jak tyle czasu diobeł kusił mesjasza (☞ ゚ ∀ ゚)☞

Budo

@wyborny kalorie rzeba spalić i to wszystko, powstawanie akrylamidu nie nastąpi jak zachować odpowiednią temperaturę. Na zdrowie. Wszystko jest dla ludzi.

Zaloguj się aby komentować