Mrówczy miód - właściwości, działanie i zastosowanie

Mrówczy miód - właściwości, działanie i zastosowanie

Ekologia.pl
Mrówczy miód jest pożywieniem tradycyjnych społeczeństw Australii i Meksyku. Po bliższej analizie naukowej stał się jednak najnowszym hitem w dziedzinie naturalnych surowców prozdrowotnych. Skąd się bierze mrówczy miód i jakie ma właściwości?

W dużym uproszczeniu można powiedzieć, że pszczoły produkują miód zwracając skonsumowaną dawkę kwiatowego nektaru, którą potem magazynują w woskowych plastrach. To dzięki ich enzymom trawiennym, procesowi „zwracania” oraz dojrzewaniu w magazynach miód ma taką a nie inną postać i właściwości. U mrówek ten proces przebiega nieco inaczej.

Miód produkują jedynie wybrane gatunki mrówek. Należą do nich m.in. australijskie gmachówki (Camponotus) oraz północnoamerykańskie mrówki miodowe (Myrmecocystus). Najlepiej zbadane są te pierwsze, a wśród nich gatunek Camponotus inflatus spotykany na obszarach pustynnych. Pracownice zbierają mozolnie nektar z kwiatów drzew akacjowych Acacia aneura i zanoszą go do podziemnych gniazd, gdzie czekają ofiarne „przeżuwaczki”. W innych porach roku źródłem pokarmu bywają również kwiaty fuksji oraz drzewa korkowego, a także mszyce bytujące na roślinach. [...]

#przyroda #mrowki #miod #zdrowie #ciekawostka

Komentarze (0)

Zaloguj się aby komentować