@voy.Wu A gdzie grzybek z czerwonym kapeluszem w białe kropki dla teściowej?
@vredo czerwone to sobie będę zbierał. dla teściowej to zielonawe.
@voy.Wu Te blaszkowate to co to za muchomory?
@Endrevoir https://grzybofil.pl/muchomor-czerwieniejacy/
@Endrevoir
muchomor czerwieniejący Amanita rubescens
w takim prawie niezarobaczonym stanie to się trafiają raz na kilka lat. przeważnie jak już wystają nad ziemię to od razu zaczerwione. plus jest taki że można je zebrać nawet w weekendowe popołudnie jak dzisiaj, bo nikt tego u nas nie zbiera. no i to raczej masowy grzyb. równie masowo Czesi go jedzą. w smaku zajebisty, lepszy od kani i podobno najlepszy grzyb do marynaty, co będę sprawdzał. tylko jakby ktoś chciał zbierać to polecam ze 3 lata się pozapoznawać ze wszystkimi muchomorami, bo jak ktoś potrafi kanie ze sromotnikiem pomylić, to tym bardziej to.
edit: na przykład w tym samym miejscu rosły muchomory twardawe, podobne, też podobno jadalne, ale ich już nie zbieram, pomimo że jestem pewien że to one.
@voy.Wu bardzo ciekawe, słyszałem że są muchomory które są jadalne ale osobiście bym się bał. Szanuję za to że Ty znasz się na tyle żeby wiedzieć które możesz podać sobie a które teściowej
@Endrevoir już nie mam teściowej
@voy.Wu teściowej już z nami nie ma.
Ładne zbiory, aczkolwiek jak poprzednik - brak mi odwagi na taka ekstrawagancje
@voy.Wu wszystko rozumiem, nie pisz więcej
@GrindFaterAnona truebitches najlepsze xD
Zaloguj się aby komentować