Kwas obecny w mięsie i produktach mlecznych wspomaga walkę z nowotworami

Kwas obecny w mięsie i produktach mlecznych wspomaga walkę z nowotworami

KopalniaWiedzy.pl
Kwas transwakcenowy (TVA) obecny w mięśniach takich zwierząt jak krowy czy owce oraz w produktach mlecznych poprawia zdolność komórek układu odpornościowego do zwalczania guzów nowotworowych. Naukowcy z University of Chicago zauważyli, że dzięki niemu limfocyty T CD8+ (limfocyty cytotoksyczne) łatwiej przedostają się do guza i zabijają komórki nowotworowe. Badania, których wyniki opublikowano na łamach Nature, pokazały też, że pacjenci z wyższym poziomem TVA we krwi lepiej reagują na immunoterapię. To sugeruje, że TVA może stać się suplementem diety wspierającym walkę z nowotworami.

#usa #nauka #medycyna #badanianaukowe #odkrycia #leczenie

Komentarze (2)