Kto śledzi tag #kurnikszkota ten wie, że ostatnia aktualizacja była w pierwszy dzień świąt. Nowy Rok miałem wolny.

Jak wyglądają dziś?
Średnia waga drugiego stycznia to było 1060g, 79% evenness czyli 79% kurek mieści się w zakresie 10% w dół i w górę od średniej wagi.
Już wyglądają (i gdaczą) jak prawie dorosłe nioski. Mają niemal 13 tygodni, jeszcze dwa, może trzy (zależy od stanu przygotowania kurnika u klienta) i pojadą do docelowej farmy. A pod koniec lutego powinny wychodzić na wybieg.
Jak ten czas leci... Niedawno były to pisklaki.

Zdjęcia:
1. Paszportowe
2. Z profilu
3. W całym majestacie

W kurniku jest ich pełno, jeszcze nie ciasno, ale zdecydowanie ciężko wypatrzyć miejsce bez kur. Są wszędzie

#kury #rolnictwo
conradowl userbar
8f5eeb4b-3bcd-4a11-b2c4-83acd9698bf3
9f0f131b-297f-4390-843c-90097a34c99e
9796df6f-6cd2-417f-9e3c-34e321ba1364
Gustawff

A gdzie są kupy? Nie widzę żadnej kupy. Codziennie mają sprzątane czy jak?

conradowl

@Gustawff to hodowla ściółkowa, wszystko co zrobią idzie w ściółkę. Spokojnie - jest sucho i ściółka to bardziej jak piasek wygląda.

Jeśli jest za mokro lub kury chorują to się sprząta

Alawar

@conradowl Ale zajebista dupa tej kury! Mfff!

NiebieskiSzpadelNihilizmu

@conradowl nope, to ściema. Ukryłeś kurczaczki i teraz wklejasz zdjęcia z AI!

moll

@NiebieskiSzpadelNihilizmu policz pazury!

emdet

@conradowl glaszczesz je czasem?

conradowl

@emdet tylko jak zrobią śniadanie

RogerThat

Kurnik u klienta jest większy czy podobnych rozmiarów?

conradowl

@RogerThat większy. To hodowla. Tu jest 14k kur, pojemność maksymalna 16k (zgodnie z przepisami). Przy jakiejś okazji zrobię fotki wymiarów (na drzwiach jest wszystko opisane) i z naszego kurnika niosek też.

Kurnik do wolnego wybiegu na 12k jest lekko pół raza większy. Plus oczywiście wybieg, trawa, drzewa, osłony od ptaków drapieżnych. Minimum 8h dziennie musi być otwarty.

Nasze kury są kontrolowane przez RSPCA w UK, więc i u klienta kurnik też jest kontrolowany, bo nie możemy wysłać do jakiegoś z szarej strefy rolnika.

kitty95

Śmierdzi bardzo w takim szkockim kurniku przemysłowym?

conradowl

@kitty95 wentylacja chodzi, nie ma tragedii. Ściółka sucha.

kitty95

@conradowl nie masz obowiązku chodzenia w masce? Amoniak, kurz, drobnoustroje, wszystkiego wentylacja nie wyciągnie.

conradowl

@kitty95 chodzę, FFP3

conradowl

@Chrabonszcz a dlaczego? Te kury są hodowane na wolny wybieg, zaopatrujemy także małych klientów. Takich co mają kurki w agroturystyce np. 30 czy 20 sztuk (biorą nadwyżki) i sprzedają jajka przy drodze w słodkich budkach od kurek chodzących po podwórzu. Mało kto hoduję pisklaki w sposób naturalny.

Ciekaw jestem jakie jajka kupujesz bo te kurki będą dawać te najwyższej klasy.

maly_ludek_lego

@conradowl namnozylo sie ostatnio zelonek z wykopa XD

conradowl

@maly_ludek_lego być może.

Niemniej każdy może coś twierdzić, niech to tylko uargumentuje. Można też przejrzeć tag. Pokazuję najstarszy kurnik, hodowlę jednego stada od przygotowania kurnika po wyjazd kur i bez upiększania pokazuję jak to wygląda. Jak to jest dla kogoś patologia (kury z wolnego wybiegu) to co on je? Sam kury hoduje? W UK nie może kupić pisklaków, musi kupić kury od hodowcy, które tak będą hodowane może się to nie komuś nie podobać, ale tak to wygląda.

maly_ludek_lego

@conradowl byly takimi slodkimi kuleczkami, a teraz to ... kurasy XDD

Zaloguj się aby komentować