Najczęściej do jej przygotowania potrzebne jest kilka świeżych gałązek świerku. Świerk sam w sobie zawiera dużą ilość witaminy C oraz olejki eteryczne, które mają dobroczynny wpływ na infekcje górnych dróg oddechowych. Uzupełnieniem herbatki mogą być owoce leśne, takie jak maliny, poziomki czy jagody. Kilka razy zdarzyło mi się ugotować taką herbatkę i za każdym razem smakowała wybronię. Super sprawdza się w zimniejsze dni, a także jako napój podczas upałów. #bushcraft #podroze #trekking #outdoorskandynawia
Czytając Twój wpis @golden-skull przypomniało mi się jak Kudliński robił zupę preppersa ;D https://www.youtube.com/watch?v=RSzITYsSdpU
@dziki Fajnie się słucha tego kolesia xD
@golden-skull Ugotować? Robisz to źle. Igiełki powinno się zalać wodą w temperaturze 60-70 stopni max. Częsty błąd ludzi zaczynającą swoją przygodę z bushcraftem.
@dziki jedna z lepszych kurwic adolfa
@Neetowiec ja natomiast słyszałem, że powinno się to gotować minimum 10 minut. Tak też robiłem i było dobre. Plus trawa cytrynowa do tego. Muszę spróbować Twojego sposobu.
@razALgul Tylko że tym gotowaniem zabijesz wszystko co pożyteczne i lecznice.
@Neetowiec Musiałem doprowadzić całość do wrzenia. Wodę czerpałem ze strumienia, który miał gdzieś niedaleko źródło, ale jak wiadomo nawet taką wodę, lepiej przegotować.
@golden-skull wygląda wspaniale. Muszę konieczne spróbować
@Saule Koniecznie.
@golden-skull Mimo wszystko wolę miętę i macierzankę.
@golden-skull Ale w zimę to chyba bliżej tylko świerku w garze, no chyba że masz jeszcze sól, to można upichcić solnik jak spadnie śnieg.
@tellet Zimą to można np. dodać do tego łyżeczkę syropu malinowego. Solnik to tylko na święta.
@golden-skull co do tego gotowania dla dezynfekcji, a zachowania wartosci odzywczych to moze taki kompromis: najpierw gotujesz sama wode, a pozniej wrzucasz skladniki gdy juz temperatura wynosi np 70 i trzymasz troche dłużej zeby wyciągnęło smak
@edmund-kwas Na szlaku przy 8’c, złej pogodzie i goniącym czasie bo zbliżał się zmrok, zrobiłem herbatkę na szybko, byleby napić się czegoś ciepłego.
Witamina C rozpada się w temperaturze 70+ st. C
@pavlucco Cenna informacja. Dzięki, będę pamiętał.
Zaloguj się aby komentować