Hej, tym razem obiad z dobrej restauracji z okazji 5 urodzin córki szwagra w związku ze świętem 3-5-7 latków.
Jest to specjalny posiłek tak zwany "dziękczynny" lub "uroczysty". Restauracja wymaga wcześniejszej rezerwacji. Ponieważ wszystkie rodziny obchodzą w tym samym terminie, jest duży problem z dobrymi restauracjami. Tam kalendarze są wypełnione na 2-3 lata na przód.
Restauracja wynajmuje specjalne pomieszczenie z tatami, przeważnie od 6 do 20 osób.
Na zestawy też są limity, nie może być mniej niż 5 dla dorosłych i co najmniej 1 dla dziecka.
W zależności od restauracji, są w ofercie przeważnie 3 lub 4 zestawy.
Różnią się ilością dań oraz czy alkohol jest wliczony tak zwany "nomihodai" czyli pijemy bez limitów z wybranego menu.
Ceny za jeden zestaw są od 3.500 jenów (120 zł) do 15.000 jenów (520 zł). Oczywiście są i takie restauracje, gdzie w zasadzie górna granica może być i 60.000 jenów (2.082 zł) czy więcej.
Zestaw na zdjęciu był około 7.000 jenów (240 zł).
Przeważnie danie jest podzielone na 2 części. Najpierw podawane są ryby na ciepło i zimno później coś na ciepło.
Mamy tutaj (patrząc od lewej, górnej strony do prawej, dolnej)
Dodatkowo specjalne sake dla pijących, piwa, wina itp - wliczone w cenę, też bez ograniczeń.
Tą dużą butelkę to mieliśmy ze sobą
Generalnie jest limit czasu 2 godziny.
Jest to specjalny posiłek tak zwany "dziękczynny" lub "uroczysty". Restauracja wymaga wcześniejszej rezerwacji. Ponieważ wszystkie rodziny obchodzą w tym samym terminie, jest duży problem z dobrymi restauracjami. Tam kalendarze są wypełnione na 2-3 lata na przód.
Restauracja wynajmuje specjalne pomieszczenie z tatami, przeważnie od 6 do 20 osób.
Na zestawy też są limity, nie może być mniej niż 5 dla dorosłych i co najmniej 1 dla dziecka.
W zależności od restauracji, są w ofercie przeważnie 3 lub 4 zestawy.
Różnią się ilością dań oraz czy alkohol jest wliczony tak zwany "nomihodai" czyli pijemy bez limitów z wybranego menu.
Ceny za jeden zestaw są od 3.500 jenów (120 zł) do 15.000 jenów (520 zł). Oczywiście są i takie restauracje, gdzie w zasadzie górna granica może być i 60.000 jenów (2.082 zł) czy więcej.
Zestaw na zdjęciu był około 7.000 jenów (240 zł).
Przeważnie danie jest podzielone na 2 części. Najpierw podawane są ryby na ciepło i zimno później coś na ciepło.
Mamy tutaj (patrząc od lewej, górnej strony do prawej, dolnej)
-
Marynowana ryba w galaretce.
-
Gotowane warzywa.
-
Tempura krewetka, bakłażan, papryka i sól.
-
Na zimno kluski (cienki udon) do zalania gorącą wodą później.
-
Wędzona ryba z marynowanymi nie pamiętam czymś, chyba jakieś warzywa.
-
Gotowana krewetka z sosem (przepyszna), gotowana małża, marynowana ryba.
-
Marynowany ogórek, ośmiornica, galaretka z wodorostów, marynowana ryba w jajkowej otoczce.
-
Główne danie - sashimi z honmaguro, dai i innej ryby, wodorosty i warzywa na tarkowanej galarepie
-
Marynowane ogórki, galarepa i coś jeszcze żółtego jak galarepa.
-
Wędzone mięso w sosie.
-
Do smaku - umeshu do toastu.
-
Chawan Mushi - gotowane na parze jajko z kawałkami kurczaka, krewetką i warzywami - na ciepło - moje ulubione.
Dodatkowo specjalne sake dla pijących, piwa, wina itp - wliczone w cenę, też bez ograniczeń.
Tą dużą butelkę to mieliśmy ze sobą
Generalnie jest limit czasu 2 godziny.
3-5-7? To jakieś istotne kamienie milowe? @Ama-Japan
@pescyn hej, tak to generalnie jeszcze z dawnych czasów, jak dzieci nie dożywały 3-5 lat to rodzice czekali do tego wieku aby wpisać dziecko do oficjalnego rejestru.
Tutaj więcej na temat tego święta
@Ama-Japan nie wiedziałem i już wiem - bardzo dziękuje!
@pescyn proszę bardzo
Zaloguj się aby komentować