Frank Fiegel (Figiel), urodził się w Polsce 27 stycznia 1868 roku. Wyemigrował z rodziną do Ameryki, gdzie w 1887 wstąpił do marynarki wojennej.
Jako emerytowany już marynarz zatrudniony był w tawernie w Chester w stanie Illinois, aby utrzymywać tam porządek.
Miał zdeformowane oko ("Pop-eye"). Wdawał sie w bijatyki i był lokalną legendą. Zawsze palił fajkę, więc mówił tylko jedną stroną ust, gdy opowiadał różne historie dzieciom z którymi lubił rozmawiać przed tawerną, chwaląc swoją siłę fizyczną i zachwalając jedzenie szpinaku.
Twórca postaci komiksowego i animowanego Popeye, Elzie Crisler Segar, urodził się w Chester i był jednym z dzieci, które słuchały „na żywo” jego historii.
#ciekawostki
1a31e9f3-93b9-4726-8905-f55a1f2ade74
stfor

Tylko że tam nie chodziło o prawdziwy szpinak, tylko to było w tamtym czasie określenie na konopie (nie mówiono o nich wprost bo zioło było zakazane). To tak jak by dzisiaj powiedzieć trawa.

anervis

@Pindorek z tym szpinakiem to było tak, że badaczom się źle przecinek postawił przy zawartości żelaza, zamiast 3,5 mg wyszło 35 xD

stfor

@anervis tam nie chodziło o przecinek, to nie był taki prosty błąd - sprawa jest bardziej skomplikowana.


Kiedyś badali zawartość różnych pierwiastków ale nie badali w skład jakiej substancji chemicznej one wchodzą.

To były dopiero początki badania żywności - nie opracowali jeszcze metod na dokładne badanie występowania związków organicznych a jedynie potrafili stwierdzić że po wysuszeniu i spaleniu w popiele występuje jakiś pierwiastek chemiczny.


No i wyszło im wtedy że w szpinaku jest praktycznie cała tablica Mendelejewa.

Problem w tym, że były to związki nierozpuszczalne a przez to minerały w nich zawarte całkowicie nieprzyswajalne - no ale wtedy jeszcze o tym nie wiedzieli.

To tak jak by ktoś powiedział jedz śrubki bo zawierają dużo żelaza.


Dodatkowo szpinak zawiera duże ilości kwasu szczawiowego i fosforanów które są szkodliwe.

Aby zneutralizować szkodliwy kwas szczawiowy nasz organizm zużywa wapno i magnez które już wcześniej przyswoił z innego jedzenia (albo musi wydobyć rezerwę z kości), co gorsza po neutralizacji powstają szczawiany które łatwo się wytrącają i mogą odkładać się w postaci kamieni nerkowych.


Na szczęście jest sposób aby się przed tym ochronić - tuż przed zjedzeniu rośliny zawierającej kwas szczawiowy należy połknąć kilka tabletek z cytrynianem magnezu (patrz popularne suplementy z magnezem).

Wtedy kwas szczawiowy przereaguje już w żołądku i jeśli tam powstaną kamienie to bezboleśnie wysra się je dużym otworem.

Rośliny zawierające niebezpieczne ilości kwasu szczawiowego to:

Szpinak, szczaw, rabarbar, młode liście buraka (botwinka).

anervis

@stfor dziękuję za ciekawą odpowiedź

masterdick

Podobno ściema, to był amerykanin

e5aar

@Pindorek Ja znowu czytalem, ze "szpinak" byl jednym z okreslen na marihuaen. Dlatego Popeye przewozil ja swoja mala lodka w nocy xD Plus dawanie sily to miala byc beka z propagandy, z tamtych czasow, ze zielsko powoduje agresje i przyrosty nieludzkiej sily.

beetroot

@stfor Tak było, mowił dzieciom "słuchajcie rodziców, pijcie mleko (kokaina) i jedzcie szpinak (konopie)".

Hutterite

@Pindorek O takie hejto nic nie robiłem

Cysterski_Zwuj

Fajne, nie słyszałem tej historii

El_Nero

@Cysterski_Zwuj Ta historia podobno jest nie do końca prawdziwa.

jamie-tee

@Pindorek tak tylko że to nie jest jego zdjęcie

Zaloguj się aby komentować