w sumie nie myślałem, że tyle już się napracował
@MG78 Już chyba odpracował te $$$, które za niego wyłożyłeś
@lubieplackijohn Myślę, że już dawno ;d
@MG78 co to za kategoria "napoje"? Czy jest to sumaryczna wartość?
@zero ekspresem też można podgrzać wodę do herbaty, może to to
@Nebthtet tylko wtedy herbata gówniana wychodzi, wiem bo tak robię w robocie
@MG78 mi się maży ekspres, ale są dwa powody przez które chyba nigdy go nie kupię.
Pierwszy i pewnie z czasem do obejścia, to gabaryty. Czemu te z młynkiem myszą być takie potężne, zeżre mi to masę blatu. Niech zrobią jakieś bardziej pionowe i płytkie.
Druga sprawa, lubię za każdym razem pić coś innego. Tu jestem hipokrytą odnośnie miejsca i mam całą szafkę zawaloną chyba z 20 kawami xD Stąd pomysł na ręczny młynek i półśrodek jakim jest aeropress. Ta strzykawka do kawy to pieprzony game changer
@zero a możliwe, ja wolę czajnik, ale tak z ekspresu byłaby OK do herbat liściastych lubiących np 80 stopni.
@MG78 jeżeli ktoś chce zasmakować dobrej kawy to trzeba zainwestować w bardzo dobry młynek i ekspres kolbowy, niestety trzeba się trochę napracować przy robieniu ale efekt osiągnie się lepszy niż w większości kawiarni z uwagi na to ,że w większości kawiarni jest kawa bardzo wypalona żeby ukryć niska jakość.
@zero tak, tam dalej są kolejne kawy, najwiecej mi idzie cappuccino
@Krogulec ręczny młynek i drip albo areopress , to świetna opcja tym bardziej, ze nie masz miejsca na blacie, ale nie kupuj młynka ręcznego z zamiarem picia espresso bo to się po prostu nie sprawdza. Jak pisałem w innym poście to mlynek najważniejszy. Ja osobiście mam eurega migninon specialita ( kosztował parę lat temu koło 2k zł) ale do espresso sprawdza się świetnie, w ekspresach automatycznych to młynki raczej słabej jakości bo nie ma za dużo możliwości regulacji ilości kawy i stopnia zmielenia.
@S2k0 akurat przebić większość kawiarni to automatycznym nie jest problem
@MG78 Tu racja, bo nie dość, że w kawiarniach ekspresy nie są prawidłowo użytkowane to często też nie są odpowiednio dokładnie czyszczone.
@Krogulec Ja mam zawsze kilka kaw pod ręką, ale rzeczywiście nie ma jak wymienić ziaren z filiżanki na filiżankę. Przy projektowaniu kuchni uwzględniłem miejsce na ekspres tak aby było jak najbardziej optymalnie dlatego na szczęście nie czuje aby mi zabierał blat bo nie wykorzystałbym go inaczej (umiejscowienie w rogu, od ściany do zlewu szerokość akurat taka na ekspres).
@Nebthtet to suma wszystkich napojów, oprócz kawy może być też gorąca woda czego raczej nie używam oraz sama piana mleczna.
@MG78 jestem team ekspres kolbowy
@PiesTaktyczny ja też, bo mniej rzeczy może tam się popsuć i za mniejszą kasę masz lepszą kawę
A młynek stoi osobno i przynajmniej mam kontrolę nad procesem mielenia xD
@Nebthtet same here!
@MG78 czyżby szanowny kolega także posiadał Mellitkę?
@aceventura Tak, spoko jest jestem zadowolony, a wybierałem trochę losowo
@PiesTaktyczny Dla mnie kolbowy byłby spoko, ale jako drugi ekspres :d tak za dużo czasu pochłaniałby chyba
@MG78 kiedy w tym cała frajda
Zaloguj się aby komentować