Drugie podejście do wędzenia niepeklowanego (tylko sól) boczku.

#wedzenie #gotujzhejto
3c9a4a9a-4f47-4a52-b883-d30413824b4f
wyborny

@UmytaPacha Proszę

wyborny

@UmytaPacha To jest boczek do smażenia, czyli do burgerków, jajówy czy sauté jak czipsy.

Yossarian

@wyborny zawołaj jak przekroisz, chętnie bym zobaczył, jak wygląda w środku

UmytaPacha

@wyborny czym się różni taki boczek od boczku do grochówy?

zjadacz_cebuli

@UmytaPacha ten boczek można zjeść bez grochówy natomiast ten do grochówy można zjeść bez grochówy. Każdy boczek jest dobry ¯\_(ツ)_/¯

wyborny

@UmytaPacha Ten boczek można smażyć bezpiecznie, boczek peklowany już nie powinien być podawany obróbce powyżej 120 st. C.


@zjadacz_cebuli

UmytaPacha

@wyborny dobrze wiedzieć

zjadacz_cebuli

@wyborny ja nie mówię o obróbce cieplnej tylko o szamaniu boczku

s_____

@wyborny Sama sól NaCl nie wchodzi zbyt głęboko w mięso, tłuszcz w ogóle nie przewodzi soli, ja nie chcę być złym prorokiem, ale na zewnątrz jest zapeklowane a wewnątrz nie.

wyborny

@s_____ Tu nie ma peklowania tylko samo solenie. Używam nakłuwacza do mięsa tak, że sól wchodzi też w głąb. Przy czym to jest do zużycia od razu albo mrożenia.

s_____

@wyborny No i super, widzę że ogarniasz temat.

Zaloguj się aby komentować