arcy
Kosmonauta
Calvados - rodzaj brandy, które jest otrzymywane poprzez destylację cydru. Ten alkohol klasy premium ma niezwykle bogatą i ciekawą historię, którą warto poznać.
Jest to rodzaj brandy, które jest otrzymywane poprzez destylację cydru. Ten alkohol klasy premium ma niezwykle bogatą i ciekawą historię, którą warto poznać.
Na rynku istnieją różne marki calvadosu, a w samej Normandii funkcjonuje około 400 producentów tego trunku. Nie zmienia to jednak faktu, że ten alkohol jest w Polsce wciąż praktycznie nieznany i nie można uświadczyć go na półce każdego monopolowego. Calvados kupimy w sklepie z wyselekcjonowanym asortymentem alkoholi premium. Ile kosztuje calvados? Cena, jak to w przypadku luksusowych alkoholi, przeciętnego „iksińskiego”, nieznającego się na alkoholach starzonych, może przerażać. Za butelkę przyjdzie nam zapłacić od około 200 zł, do nawet 2,5 tyś złotych. Cena calvadosu jest uzależniona od wielu czynników, w tym np. czasu leżakowania. Jego produkcja jest objęta ściśle strzeżoną tajemnicą, jednak zasadniczo proces w początkowej formie wiele się nie różni.
Więcej informacji w artykule https://dzienniknaukowy.pl/aktualnosci/niszowy-alkohol-klasy-premium-calvados
A jaki jest Wasz ulubiony alkohol i dlaczego nie calvados?
Jest to rodzaj brandy, które jest otrzymywane poprzez destylację cydru. Ten alkohol klasy premium ma niezwykle bogatą i ciekawą historię, którą warto poznać.
Na rynku istnieją różne marki calvadosu, a w samej Normandii funkcjonuje około 400 producentów tego trunku. Nie zmienia to jednak faktu, że ten alkohol jest w Polsce wciąż praktycznie nieznany i nie można uświadczyć go na półce każdego monopolowego. Calvados kupimy w sklepie z wyselekcjonowanym asortymentem alkoholi premium. Ile kosztuje calvados? Cena, jak to w przypadku luksusowych alkoholi, przeciętnego „iksińskiego”, nieznającego się na alkoholach starzonych, może przerażać. Za butelkę przyjdzie nam zapłacić od około 200 zł, do nawet 2,5 tyś złotych. Cena calvadosu jest uzależniona od wielu czynników, w tym np. czasu leżakowania. Jego produkcja jest objęta ściśle strzeżoną tajemnicą, jednak zasadniczo proces w początkowej formie wiele się nie różni.
Więcej informacji w artykule https://dzienniknaukowy.pl/aktualnosci/niszowy-alkohol-klasy-premium-calvados
A jaki jest Wasz ulubiony alkohol i dlaczego nie calvados?
@arcy niedawno uważyłem cydr i wyszedł mi nawet pyszny.
@tymszafa Swoje najlepsze, szacun
@arcy kiedyś stwierdziłem, że po pracy siedzę w domu przy komputerze i muszę znaleźć hobby które nie będzie powiązane z komputrem no i tak padło na robienie alkoholu. Bo raz że już nie za bardzo mogę pić alkohol, a dwa że jednak jak sobie zrobię swój to będę wiedział co tam jest w środku. No i tak się zaczęło. Cydr mój pierwszy, ale jeśli mam porównywać robienie wina a cydru, to cydr robi się szybciej i łatwiej (?). Przede mną jeszcze zrobienie trójniaka, ale to się baaaardzo długo robi, no i hoduje grzybki do kombuchy. Geeez, chyba mi ten komputer dokuczył.
Zaloguj się aby komentować