powodzenia
@Zielczan Smakówa!
Już tyle kasy wydałeś, to mogłeś chociaż trochę lepszy makaron i pomidory kupić, ile kosztuje gustobello z biedry?
@def nie wiem, nie byłem w biedrze
Jak wykorzystujesz seler naciowy w spagetti?
@walus002 Pewnie dodaje go do spaghetti
@walus002 soffritto
@walus002 to co kolega wyżej napisał, baza do sosu to z warzyw jest robiona
@Zielczan tak jak już ktoś napisał lepszy makaron i lepsze pomidory zamiast wzmacniać słabe pomidory koncentraem
no i ja polecam zawsze kupować oddzielnie jedno opakowanie mielonej wołowiny i jedno wieprzowiny są wtedy lepszej jakości niż taka mieszanka
oczywiście to zależy od firmy
@SiostraNieZdradziDziewczynaTak akurat przy sosie bolońskim używa się koncentratu, to pomidory są zbędnym dodatkiem w tym sosie
@def przecieru pomidorowego nie koncentratu
@Zielczan z miemsem? łeh
@Zielczan proszę mi natychmiast oddac cały zapas kofoli
@spurdo_sparde to jest moja kofola i jestem gotowy jej bronić do ostatniej kropli krwi( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Zielczan
Boze ile roboty, ja jak robie spaghetti to wrzucam do brytfanki mieso, brytfanka do piekarnika, później dolewam wody + kostka rosolowa i czoskniem w proszku, dodaje makaron i wrzucam jeszcze na 20 minut w przykryciu. Wszystko. Całość roboty trwa mniej niz 2 minuty xD
@Shinek "+ kostka rosolowa i czoskniem w proszku"
Mozesz tez dodac na koniec odrobine cukru i ogowkrow kiszonych, latwiej bedzie ci to wyjebac do kibla, zwyrodnialcu
po chuj te kombinacje i kostki rosołowe z tablicą mendelejewa? normalne zwyczajne pomidory zblanszować, obrać ze skóry, pokroić w kostkę i gotować redukować. na OLIWIE podsmażyć ze 2 zmiażdżone ząbki czosnku, nie przypalić, czosnek wyjąć odłożyć, zeszklić duuużą cebulę pokrojoną w kostkę i odłożyć, przesmażyć mięso mielone: konina, wołowina, wieprzowina z solą i pieprzem do smaku. gdy sos pomidorowy zgęstnieje wrzuć czosnek, cebulę i mięsko. doprawić do smaku i na ostatnie 5 minut wrzucić 2-4 listki bazylli mocno utarte w dłoniach, gotować makaron aldente cieniutkie wstążki (na tzw. makaron spagetti barilla włosi mają wyjeb). makaron aldente szybko zahartować w zimnej wodzie, wrzucić do gara z sosem mięsno pomidorowym, pomerdać aż makaron nasiąknie sosem- wyłożyć na talerze, posypać tartym żółtym serem (parmegiano). mięso mielone i ser zależy od zamożności. makaron domowej roboty lub kupne śmieciospagetti. przepis z okolic Turynu. Wersja ubogiej rodziny to ugotowane kluski podlane sosem warzywnym z oliwą i smażoną cebulką do tego pietruszka, bazylia, rukola, czosnek, sól i najtańszy żółty ser. pomidorów niet.
@Zielczan która kofola najlepsza?
@UmytaPacha orginalny chyba, ale wiśnie też mega lubię, może nawet na równi, citron na ostatnim miejscu, nie polecam melonowej
@Zielczan a mleko to do sosu?
@Gilgamesz tak
@Zielczan a dasz przepis?
@Gilgamesz
-
1 cebula, 1 marchew, 2-3 łodygi selera naciowego drobno siekasz
-
na patelnie wrzucasz boczek, wytapiasz z niego na małym ogniu tłuszcz, jak już wytopisz to wrzucasz posiekane warzywka i smażysz to chwile aż zmiękną, odkładasz do garnka
-
na patelni smażysz mięso na oliwie, po podsmażeniu trafia do tego samego gara, co warzywka i boczek
-
szklanka czerwonego wina do garnka, dusisz 5-10 minut
-
szklanka bulionu mięsnego + 5 łyżek koncentratu + pomidorki, doprawiasz solą i pieprzem (ja wrzucam jeszcze z 0.5-1 łyżkę cynamonu)
-
wszystko mieszasz i na wolnym ogniu redukujesz z 2-2.5h. W połowie redukcji wlewasz pół szklanki mleka
Zaloguj się aby komentować