Zdjęcie w tle
Gotowanie

Społeczność

Gotowanie

263

Gotowanie, przepisy i inne takie

Załóżmy, że nie macie żadnego sprzętu do gotowania - noży, garnków, blendera, nic co mogliście ze sobą przywieźć do nowego domu. Zabudowa (piekarnik, kuchenka, zlew, lodówka, mikrofalówka) są dostępne.

Ile uważacie że można wydać na wyposażenie do kuchni żeby dla dwóch do czterech osób;
- gotować w domu żeby przeżyć pracując i nie popełniając samobójstwa z chujowości życia
- gotować w domu żeby było to przyjemne i skuteczne, ale bez kupowania niestandardowego sprzętu typu thermomix czy garnki miedziane

Pytam, bo nie wiem czy mi się w dupie poprzewracało czy mam umysł biedaka.

#gotowanie #finanseosobiste #rozwojosobisty #pytanie #ankieta #gownowpis

Jaki budżet na sprzęty (noże, patelnie, blendery, termometry) do kuchni wariacie?

357 Głosów
Wrzoo

Dla mnie taki podstawowy zestaw dla studenciaka, zapewniający podstawowy komfort gotowania, to:


  • 2 pikutki (Victorinox, nóż ząbkowany) - nie trzeba ich ostrzyć, więc na start się nadadzą. Nówki chodzą po ok. 20 zł.

  • 1 duży garnek na zupę, do gotowania makaronu albo dania jednogarnkowe - może być używany stalowy.

  • 2 patelnie - albo dwie średnie, albo jedna średnia, druga większa. Jeśli mają mieć powłokę teflonową, to kup nowe. Ikea jest względnie okej, Tefal jest okej.

  • po 4 sztuki każdego ze sztućców stołowych (łyżka, widelec, nóż, łyżeczka) - można używane, albo na sztuki w Auchanie.

  • 2 duże talerze i 2 miski - Pepco, Auchan, albo używane.

  • ze 2 drewniane szpatułki do mieszania - tu lepiej nowe.

  • chochla

  • sitko do odcedzania makaronu

  • kubki i szklanki - imo na początku-początku drogi dla oszczędności można po prostu mieć 4 kubki i tyle. Na olxie ludzie oddają za darmo, bo wiadomo - każdy ma w opór kubków na chacie

  • 1-2 deski do krojenia


Jak na moje, więcej do szczęścia nie trzeba. Przy takim zestawie powinno się dać zmieścić w paru stówach.

100mph

Kupujesz termomisia i juz 7 pęka. Do tego ekspresik 2 klocki, frytkownica ninja 1 klocek, kilka garnkow Zwieger od Miszela, jakies widelce, talerze, super ostre noze, ktorch nie trzeba ostrzyc i spokojnie 14k przekraczasz.

conradowl

Zmywarka nie jest dla dwóch osób jakąś potrzebą. Tak to AGD jest.

Zależy od tego co lubisz.

Kup gotowy zestaw talerzy: 4 duże, 4 małe, 4 na zupę. Sztućce to samo. IKEA czy coś.

Podobnie 4 kubki. 4 szklanki. 4 kieliszki jak masz zamiar używać. Ktoś przyjdzie to masz, jest brudny jeden, drugi ma partnerka to są jeszcze dwa kubki.

Noże nie muszą być drogie, byle mieć czym ostrzyć.

Toster czy opiekacz to kwestia gustu. Podobnie gofrownica.

Garnki jakieś porządne, nie muszą być drogie. Patelnie sam mam z warstwą kamienną - nie Tefal, nie tanie, ale zajebiste. Wok jak lubisz chińszczyznę.

Najtańsze miski plastikowe sztuk kilka na jakieś naleśniki czy sałatkę. Nie przezroczysta? Kiedyś kupisz ładną.

Zestaw podstawowych łyżek do mieszania, łopatki, siateczka, durszlak, tarka. To wszystko niedrogo, a można kupić planując coś gotować na przestrzeni kolejnych tygodni. Jutro przykładowo tarki nie potrzebujesz - ani przez tydzień? To kup za tydzień. Albo na necie. Przyjdzie. Luz.

Ja tak robiłem i to dwa razy i z czasem wymiana na ładniejsze rzeczy - powiedzmy, że naraz do 2tys i pewny stopniowo coś zmieniać.

Zaloguj się aby komentować

Jako że dzisiaj w końcu odpalam carbonarę z guanciale, wrzucam podsumowanie tego co nam się udało pod poprzednim wpisem w tym temacie zebrać do kupy - przepis na Pasta a'la PeeReLLa:

  1. dowolny makaron ze zwykłej mąki rozgotować
  2. parówki pokroić w plasterki, mortadelę w kostkę
  3. mięso podsmażyć na margarynie
  4. wymieszać mąkę ziemniaczaną ze śmietaną 30% w proporcji 1 łyżka na szklankę śmietany
  5. do mięsa wrzucić makaron, wlać śmietanę, posypać tartą goudą i mieszać do zgęstnienia
  6. udekorować natką pietruszki i grzybkami z octu
  7. serwować ze szklanką ciepłej wódki

#gotujzhejto
kubex_to_ja

@wonsz Na grupach kulinarnych nie ma nic gorszego niż #!$%@? obrońcy oryginalnej carbonary. Te zjeby zachowują się jakby sami pracowali we włoskich kopalniach co najmniej 40 lat. I po ciemku pod ziemią mieszali jaja z makaronem o temperaturze nie przekraczającej 58 stopni. #!$%@? boczek, źle. Ma być #!$%@? pancetta dojrzewająca w słońcu północnych Włoch, smagana wiatrem wiejącym z alp. Przynajmniej tak Ci się wydaje, dopóki jednego #!$%@? nie zastąpi jeszcze większy zjeb: "COOO?? PANCETTA? TY #!$%@? BEZ SZKOŁY GASTRONOMICZNEJ, MA BYĆ GUANCIALE TYLKO TO JEST JEDYNA ORYGINALNA BLABLASRATATATA mnie źle dotykał jak byłem mały i dlatego teraz #!$%@? innych na grupach z jedzeniem" O śmietanie nawet #!$%@? nie waż się wspominać, zapomnij, że istnieje bo Cię #!$%@? zjedzą. Żółtko za bardzo ścięte? pewnie przekroczyłeś temperaturę makaronu o 0,7 stopnia, #!$%@? to do kosza. CHYBA #!$%@? TEGO NIE ZJESZ? #!$%@?ŁO CIĘ? TAKIE ŚCIĘTE ŻÓŁTKO? Dobra #!$%@?, myślisz posypiesz parmezanem, no ale DO #!$%@? PANA NA WSZYSTKIE ŚWIĘTOŚCI PARMEZAN?!! TYLKO PECORINO INACZEJ CIĘ ZNAJDĘ I ROZJEBIĘ CI TE PATELNIE Z PODRÓBĄ CARBONARY NA ŁBIE. A jeszcze lepiej jak się znajdzie dwóch takich pederastów naraz, i jeden mówi, że się daje same żółtka, a drugi, że całe jajka. O #!$%@? o boże, wtedy dopiero się zaczyna jazda. Jeden się zesra, drugi się obsra.


#pasta

pierdonauta_kosmolony

Carbonarę opracował Renato Gualandi podczas kampanii włoskiej.

Miał przygotować bankiet dla oficerów brytyjskich i amerykańskich. Udostępniono mu zapasy wojskowe, m.in.

* makaron

* tuszonkę

* jaja w proszku

* śmietankę (sic!) w proszku

Ot i cała carbonara. Reszta to typowo włoskie bajkopisarstwo i napinanie snobów.

UncleFester

@wonsz Będziesz gnił w Sztumie, a później, w piekle, gotował się w kotle z bigosem.

Zaloguj się aby komentować

Nie samym grillem człowiek żyje w majówkę. Na koniec świętowania mamy bibimbap, czyli bardzo popularne danie z kuchni koreańskiej. Jego przygotowanie jest banalne, bo składa się z ugotowanego ryżu, przesmazonego mięsa wołowego, marchewki i cukinii(wszystko osobno), słupków ogórka, sałaty i szpinaku. Na górę sadzone jajo, polewamy sosem i voila! Bardzo fajne danie.
#gotowanie #kuchnia #gotujzhejto
fcbc3a89-0179-4b1e-a5a5-a068fa0a251f
pierdonauta_kosmolony

@Endrevoir ja w końcu z bibimbap przerzuciłem się na jeszcze bardziej banalne japchae.

Ale kuchnia koreańska to też wymagające dania, na przykład takie kalbi. Same wołowe żeberka przygotowuje się niezwykle żmudnie.

slynny_skorpion

@Endrevoir jeśli wszystko trzeba smażyć oddzielnie, to: po pierwsze nie dla mnie. po drugie: dziwne, że się nie urodziłem Węgrem

Natomiast wygląda smakowicie. I tak bym to wymieszał, szkoda żółtka

bartek555

Jak ja tego nienawidze, rownie dobrze moznaby wssystkie skladki polozyc do osobnej miski i osobno jesc. Nie rozumiem koreanskiej kuchni. Tzn korean bbq daze wielka miloscia, ale te ich miskowe twory to dla mnie porazka.

Zaloguj się aby komentować

Sos do spaghetti ze świeżych pomidorów karbowanych zamiast z paczki. Wolna sobota to można gotować ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#jedzenie #gotujzhejto #spaghetti #pomidory
33ca9fa7-4ec8-4ff6-9756-db513034e349
madhouze

Podziel się przepisem i w sumie karbowanymi pomidorami też

ZohanTSW

A oddzielasz miąższ czy gotujesz wszystko tak długo aż nadmiar wody wyparuje?

Zaloguj się aby komentować

Co robią włoscy karboniarze z białkiem, które zostanie po zrobieniu spaghetti a'la carbonara?
Na przykład ciasteczka brutti e bueni, czyli "brzydkie ale dobre".

Zostały mi białka po carbonarze z przepisu od @DzialaczWiejski , kupiłam ostatnio w sklepie mielone orzechy włoskie z krótkim terminem za pół ceny, słońce świeci - więc prąd za darmo. Dwie blachy ciasteczek. Przepis na zdjęciu.

#ciasteczka
96d57766-31aa-47ea-a1cf-c7d1efbc8e06
e952dc3e-b48c-4728-b2bb-36192fd7e7b6

Zaloguj się aby komentować

Ostatnio zrobiłem kuraka z warzywami w rękawie. Finalnie wyszedł kozacko a i jak malo zmywania xD

#gotujzhejto
c4bd627c-f0b1-41e7-99e3-fc3f0eb4c117
em-te

@Czokowoko jakie warzywa wariacie?

Trawienny

Pierwsze co pomyślałem (czasem mi się zdarza), że zrobiłeś go na grillu w tym rękawie ( ͡ʘ ͜ʖ ͡ʘ)

Mielonkazdzika

@Czokowoko z doswiadczenia radze polozyc to na blache a nie na ruszt. Kiedys bardzo czesto uzywalem tych wokrow/rekawow i czasami zdazylo sie ze pekal.

Zaloguj się aby komentować

Dobra dzisiaj Kebab !

To będzie odrobine bardziej czasochłonne niż zwykle, ale warto

Daję przepis na kilogram, jak chcesz mniej czy więcej to sobie łatwo policzysz

  • weź mięso jakie lubisz (baranina/wołowina/możesz nawet wieprzowinę jak ci się podoba, byle nie kurczak, kurczak później będzie wyjaśniony)
  • musisz to teraz zmielić, jak nie masz takiego sprzętu w domu to możesz zawsze pokroić bardzo drobno, ale efekt będzie gorszy trochę
  • jak już zmielisz to dodaj szklankę jogurtu naturalnego, dwie łyżki oregano suchego (możesz świeże, nie ma sprawy, nawet lepiej), dwie łyżki papryki słodkiej w proszku, półtorej łyżki soli, łyżkę pieprzu oraz 5 ząbków startego/wyciśniętego czosnku (może być tez w proszku) i dwie starte cebule.
  • wymieszaj dokładnie
  • teraz rozłóż sobie folie spożywczą (możesz użyć papieru do pieczenia albo i aluminiowej, a nawet ratować się czystą reklamówką z marketu xd)
  • mięso na środek, formujemy takiego prostokąta, dosyć grubego, będzie później łatwiej kroić.
  • mniej więcej 100 g jest na jedna porcje, wiec możesz to sobie podzielić, jeśli nie chcesz później marnować mięsa i żeby ponownie nie musieć rozmrażać i zamrażać ( PODPOWIEDŹ, nie rob tak więcej niż jeden raz bo wtedy jest ryzyko rozwoju bakterii)
  • dobra, jak już jest to wrzucaj do zamrażarki na jakieś 10 godzin ( chodzi o to żeby cały zamarzł kompletnie)
  • jak czekasz na mięso aż zamarznie, zrób sobie sałatkę taką jak lubisz (ja robię tak: trochę pekińskiej, trochę czerwonej kapusty, cebulka, ogórek i pomidor, wyciskam połówkę cytryny i lekko dodaje pieprzu)
  • jak chcesz z frytkami to potem zrobisz frytki
  • teraz najważniejsze, jak mięso już zamarzło, to wyjmij z folii, połóż sobie na deskę i włączaj patelnie
  • UWAGA ! Wiem, że to się wydaje dziwne, ze będziemy kroić zamarznięte mięso, ale serio tak jest lepiej, nie będzie się rozpadać i o wiele łatwiej uzyskać małe plasterki
  • zetnij niewielkie, cienkie plastry, tak jak do kebaba tną w lokalach, złap końcówkę mięsa, gdzie będziesz kroić i z drugiej strony pod delikatnym kątem tnij sobie, a możesz i użyć tasaka ( łatwiej tak), jeśli masz krajalnicę to już w ogóle luksus.
  • PROSZĘ, UWAŻAJ NA PALCE, nawet nie wiesz ile mam blizn na rękach po pracy w kuchni, bądź ostrożny to będzie ok, jak ciężko kroić to spróbuj chwilkę zaczekać, aż zewnętrzna warstwa mięsa trochę odpuści.
  • jak tylko skroisz kawałek, od razu na patelnie rozgrzaną z odrobiną oleju i smaż (wiem, że musisz robić dwie rzeczy na raz, kroić i smażyć, ale rob tak bo wtedy wyjdzie najlepiej i się nie rozpadnie, możesz kroić kilka kawałków i wtedy smażyć, ważne tylko, żeby zrobić to sprawnie to mięso się nie rozpadnie)
  • Smażysz dosłownie chwilkę, plastry są cienkie, wiec nie potrzeba więcej niż 30 sekund z każdej strony zazwyczaj.
  • Odkładaj sobie usmażone mięsko na jakiś talerz lub od razu na rolkę, tak jak chcesz to sobie zaserwować.
  • jak już skończysz to wyłącz patelnie
  • brawo, masz swoje mięso kebabowe, teraz podaj to sobie czy rodzinie tak jak lubisz, przepis na sosy niżej

KILKA SPOSTRZEŻEŃ :

  • takie mięsko możesz tez upiec w całości bez mrożenia, wyjdzie ci fajna pieczeń rzymska po turecku
  • sos czosnkowy, każdy wie jak zrobić, moja rada, użyj zamiast śmietany czy wody. mleka(tak, niektórzy mieszają majonez z wodą, bo taniej, najczęściej słabe pizzerie), wtedy sos ma super konsystencje Jeśli jednak nie robiłeś czosnkowego, zrób sobie tak: 5 łyżek majonezu, dwie łyżki mleka, troszeczkę soli i pieprzu wraz z suszonym oregano.
  • sos ostry robię tak, ze mieszam 1:1 majonez z ketchupem i dodaje sporo tabasco, jest smaczny i szybki
  • pewnie nie jest to jakiś ultra prawidłowy przepis, ale u mnie się sprawdza zawsze, spróbuj sam i eksperymentu, jeśli w smaku czegoś ci brakuje
  • kurczaka nie rob w ten sposób, bo wychodzi bardziej smażony pasztet xD, zamiast tego zamarynuj w soli i pieprzu i upiecz pierś, a potem pokrój na plasterki
  • oczywiście, jak wolisz, możesz nie mrozić miesa, i po prostu na maksa spłaszczyć kawałki takiego zaprawionego, tylko wtedy częściej wyjdzie ci smaczny płaski mielony niż kawałki kebaba

Smacznego!

#gotujzhejto #jakdzialakuchnia #gotowanie

91bd8eb0-6d5d-46d7-a0c9-081afa5af0c1
c4b78da7-f270-481c-9acb-7cd40a05b673
Hasti

Najlepiej jest zamówić luzowane mięso z udek z kurczaka i przygotować je w podobny sposób jak na tym filmie:


https://www.youtube.com/watch?v=QlOGZYgk90Q


Mięso z udek jest bardzo soczyste i praktycznie nie da się go wysuszyć tak jak piersi.

superhero

wyluzowanie udka to około 3 minuty roboty

Zaloguj się aby komentować

@Wido i tak robię dzisiaj, to mogę pokazać!

Tak o wyglądają na surowo mielone w otrębach. Używam pszennych, ładniej wyglądają

#gotujzhejto #jedzenie #mollgotuje
7951bb4e-4185-40e5-8ab9-91e07acace73
Wido

@moll zaiste wygaldaja bardzo smakowicie! Same otręby czy coś jeszcze dodajesz? A masz może fotkę po upeiczeniu?

Mr.Mars

@moll Do takich mielonych można jeszcze dodać warzyw. Wymieszać z masą mięsną albo do środka.

Zaloguj się aby komentować

Dzisiaj dam coś szybszego i smacznego.
Pasta a’la carbonara

  • Do garnka wlej wodę i zacznij gotować.
  • weź tak na oko ze 100 g boczku wędzonego ( na porcje, wiec na więcej porcji dodaj po 100g na każdą, możesz dać więcej jak lubisz, albo mniej)
  • boczek kroimy w kosteczkę/paski (jak wolisz)
  • wrzuć boczek na patelnię ( na nagrzaną)
  • PODPOWIEDŹ nie musisz dawać oleju na patelnie, bo boczek sam puści tłuszcz , na początek daj tylko łyżkę masełka, żeby nie przywarł zanim nie puści tłuszczyku.
  • smaż boczek, aż będzie rumiany i chrupiący
  • dobra jak gotowe odłóż na bok
  • ugotuj makaron ( makaronu na wpół zaciśniętą pięść, to tak na oko jedna porcja )
  • teraz tak, jak makaron jest gotowy, nie odcedzam go, tylko wyjmij szczytami czy co tam używasz na patelnie z boczkiem, tak, żeby był ciut mokry
  • zetrzyj trochę parmezanu (jak nie to zwykłego sera jaki masz pod ręką)
  • w miseczce obok wbij 2 żółtka z jajka na porcję. Dodaj sól i pieprz do smaku, oraz połowę startego parmezanu (PODPOWIEDŹ, jeśli jesteś początkujący i boisz się, że zetnie ci się żółtko to dodaj tak z 2 łyżki śmietany 18%) wymieszaj
  • włącz patelnie, zamieszaj makaronem z boczkiem i dodaj powstałą miksturę z jajka i parmezanu
  • mieszaj! Mieszaj, żeby ci jajecznica nie wyszła.
  • Zdejmij z patelni i wyłóż sobie na talerz ( jak masz szczypce, złap makaron i obróć dookoła szczypcami, wtedy ładne kopczyki wychodzą na talerzu)
  • posyp resztka parmezanu startego i delikatnie pieprzem.
  • jak chcesz to listek bazylii, czy tam pietruszki na wierzch, jak nie masz to nie dawaj

Kilka spostrzeżeń :

  • wiem, że nie ma boczku w oryginalnej carbonarze, ale jesteśmy gdzie jesteśmy i boczek serio jest ok, także na luzie
  • Sporo restauracji używa śmietany i carbonara pływa w białym sosie, to nie jest złe, ale nie jest tez tak smaczne jak na samym żółtku.
  • Jeden Włoch mi mówił, że carbonara pochodzi od włoskich górników wedle przekazów, mieli ze soba tylko jajko makaron ugotowany i sól, a pieprzu nie było, tylko osad z kopalni, stad pieprz się pojawił potem w przepisie xD
  • ja zazwyczaj do carbonary w domu robię jeszcze Calzona, bo lubię, tak tez jest na zdjęciu ode mnie, jak chcecie to napisze potem w komentarzu super szybko przepis na Calzona

#jakdzialakuchnia #gotowanie #gotujzhejto
#szybkiobiad
8c2b5f11-2aa0-4cfd-b06c-280ab3d55092
Byk

Zrobiłem, średnio mi wyszło, pewnie dlatego, że nie jestem najlepszy w te klocki. Nie mniej zjadłem, żona też i póki co żyjemy. Dzięki za przepis, na pewno skorzystam jeszcze, z któregoś mniej skomplikowanego.

GazelkaFarelka

@DzialaczWiejski Zrobiłam dzisiaj, wyszło i smakowało chociaż prosiłoby się o świeżo zmielony pieprz. Muszę w końcu kupić młynek.

moderacja_sie_nie_myje

@DzialaczWiejski Proszę dać przepis na Calzona.

Zaloguj się aby komentować

Czas: ~30 minut

Składniki:

  • Karczek,
  • ziemniaki(lub inny zapychacz),
  • cebula,
  • dodatek warzywny (ogórek czy inna surówka).

Nastawić ziemniaki lub inny wypełniacz bebzona.
Włączyć piec na 180 stopni.
Karczek w plastry, plastry w przyprawy(tylko takie coby się nie spaliły na dużym ogniu).
Grzejemy patelnie na maksymalnej fajerce.
Plastry po kilka sekund z każdej strony niech złapią kolor.
Siekamy cebule (połówka na kotleta).
Plaster na amelinium (można jeszcze dać papier do pieczenia, jeśli boimy się, że umrzemy), posypujemy cebulą, zawijamy szczelnie i do pieca na 20 minut.
Do tego jaki ogórek ze słoika.
Zdjęcie boxa do pracy.
#szybkiobiad #gotowanie
616e1525-3b14-449e-9c02-d4df5b18fe30
GazelkaFarelka

@Agannalo Za 20 minut to się upiecze i będzie miękkie?

Zaloguj się aby komentować

Zainspirowana rozmową z @Bezkid zakładam tag z przepisami na szybki obiad #szybkiobiad i zapraszam wszystkich do dzielenia się przepisami.

Pod tym tagiem wrzucajmy przepisy na codzienne obiady do wykonania po pracy, dla całej rodziny w ciągu 30 minut. Piorytetem jest tutaj szybkość i prostota wykonania, która pozwoli na szybkie nakarmienie czymś ciepłym swojej głodnej rodziny, a nie nawet najbardziej przepyszny obiad, który wyjdzie dopiero na kolację o 18.00

Na początek moje top, a więc kluski leniwe, które w pełni zasługują na swoją nazwę.

Nastawiamy ok. 3l garnek wody (wystarczy 2l), wsypujemy z łyżeczkę soli. W tym czasie, kiedy woda się grzeje, wrzucamy do miski 450-500g półtłustego twarogu, 150g mąki pszennej, dwa jajka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżeczka soli. Wszystko mieszamy (najlepiej robotem, można też widelcem czy czym tam macie). Dzielimy na 3 porcje, każdą rolujemy i wycinamy kopytka. Wrzucamy po porcji na wrzącą osoloną wodę, gotujemy do wypłynięcia +2 lub 3 minuty.

Można dać mniej soli, a za to trochę cukru i podawać na słodko że śmietaną i cukrem, można też na słono z bułką tartą z masełkiem.

#gotowanie
219e65ca-445a-4d28-b24e-bf137a1f9391
2f0676dd-a07e-4c13-83e3-9c0753c0eab4
moderacja_sie_nie_myje

@GazelkaFarelka Matko boska, jakbym dostał te tłuste kluchy to bym uciekł z domu chyba xd Inicjatywa zacna, popieram taki tag. NIe mniej jednak uważam że lepiej jest przygotować normalny obiad i go odgrzać na następny dzień i ugotować coś normalnego póżniej na kolejny niż na szybko po pracy byle tylko było co zjeść.

HolenderskiWafel

Uwielbiam te kluski, z naczyń to tylko jedna miska brudna i garnek , wysokobiałkowe, czas przygotowania jakieś 10 minut

Shivaa

Fajny pomysł z serem zamiast ziemniaków

Zaloguj się aby komentować

Następna