https://www.youtube.com/watch?v=viimfQi_pUw
#upomidora
Zaloguj się aby komentować
Społeczność
Gotowanie, przepisy i inne takie
Zaloguj się aby komentować
Dla mnie taki podstawowy zestaw dla studenciaka, zapewniający podstawowy komfort gotowania, to:
2 pikutki (Victorinox, nóż ząbkowany) - nie trzeba ich ostrzyć, więc na start się nadadzą. Nówki chodzą po ok. 20 zł.
1 duży garnek na zupę, do gotowania makaronu albo dania jednogarnkowe - może być używany stalowy.
2 patelnie - albo dwie średnie, albo jedna średnia, druga większa. Jeśli mają mieć powłokę teflonową, to kup nowe. Ikea jest względnie okej, Tefal jest okej.
po 4 sztuki każdego ze sztućców stołowych (łyżka, widelec, nóż, łyżeczka) - można używane, albo na sztuki w Auchanie.
2 duże talerze i 2 miski - Pepco, Auchan, albo używane.
ze 2 drewniane szpatułki do mieszania - tu lepiej nowe.
chochla
sitko do odcedzania makaronu
kubki i szklanki - imo na początku-początku drogi dla oszczędności można po prostu mieć 4 kubki i tyle. Na olxie ludzie oddają za darmo, bo wiadomo - każdy ma w opór kubków na chacie
1-2 deski do krojenia
Jak na moje, więcej do szczęścia nie trzeba. Przy takim zestawie powinno się dać zmieścić w paru stówach.
Kupujesz termomisia i juz 7 pęka. Do tego ekspresik 2 klocki, frytkownica ninja 1 klocek, kilka garnkow Zwieger od Miszela, jakies widelce, talerze, super ostre noze, ktorch nie trzeba ostrzyc i spokojnie 14k przekraczasz.
Zmywarka nie jest dla dwóch osób jakąś potrzebą. Tak to AGD jest.
Zależy od tego co lubisz.
Kup gotowy zestaw talerzy: 4 duże, 4 małe, 4 na zupę. Sztućce to samo. IKEA czy coś.
Podobnie 4 kubki. 4 szklanki. 4 kieliszki jak masz zamiar używać. Ktoś przyjdzie to masz, jest brudny jeden, drugi ma partnerka to są jeszcze dwa kubki.
Noże nie muszą być drogie, byle mieć czym ostrzyć.
Toster czy opiekacz to kwestia gustu. Podobnie gofrownica.
Garnki jakieś porządne, nie muszą być drogie. Patelnie sam mam z warstwą kamienną - nie Tefal, nie tanie, ale zajebiste. Wok jak lubisz chińszczyznę.
Najtańsze miski plastikowe sztuk kilka na jakieś naleśniki czy sałatkę. Nie przezroczysta? Kiedyś kupisz ładną.
Zestaw podstawowych łyżek do mieszania, łopatki, siateczka, durszlak, tarka. To wszystko niedrogo, a można kupić planując coś gotować na przestrzeni kolejnych tygodni. Jutro przykładowo tarki nie potrzebujesz - ani przez tydzień? To kup za tydzień. Albo na necie. Przyjdzie. Luz.
Ja tak robiłem i to dwa razy i z czasem wymiana na ładniejsze rzeczy - powiedzmy, że naraz do 2tys i pewny stopniowo coś zmieniać.
Zaloguj się aby komentować
Wyglądają jakby spały
@Z_buta_za_horyzont oliwa bo przecież boczek za chudy
A tu w cieście francuskim z szynką parmeńską i camembertem.
Zaloguj się aby komentować
@wonsz Na grupach kulinarnych nie ma nic gorszego niż #!$%@? obrońcy oryginalnej carbonary. Te zjeby zachowują się jakby sami pracowali we włoskich kopalniach co najmniej 40 lat. I po ciemku pod ziemią mieszali jaja z makaronem o temperaturze nie przekraczającej 58 stopni. #!$%@? boczek, źle. Ma być #!$%@? pancetta dojrzewająca w słońcu północnych Włoch, smagana wiatrem wiejącym z alp. Przynajmniej tak Ci się wydaje, dopóki jednego #!$%@? nie zastąpi jeszcze większy zjeb: "COOO?? PANCETTA? TY #!$%@? BEZ SZKOŁY GASTRONOMICZNEJ, MA BYĆ GUANCIALE TYLKO TO JEST JEDYNA ORYGINALNA BLABLASRATATATA mnie źle dotykał jak byłem mały i dlatego teraz #!$%@? innych na grupach z jedzeniem" O śmietanie nawet #!$%@? nie waż się wspominać, zapomnij, że istnieje bo Cię #!$%@? zjedzą. Żółtko za bardzo ścięte? pewnie przekroczyłeś temperaturę makaronu o 0,7 stopnia, #!$%@? to do kosza. CHYBA #!$%@? TEGO NIE ZJESZ? #!$%@?ŁO CIĘ? TAKIE ŚCIĘTE ŻÓŁTKO? Dobra #!$%@?, myślisz posypiesz parmezanem, no ale DO #!$%@? PANA NA WSZYSTKIE ŚWIĘTOŚCI PARMEZAN?!! TYLKO PECORINO INACZEJ CIĘ ZNAJDĘ I ROZJEBIĘ CI TE PATELNIE Z PODRÓBĄ CARBONARY NA ŁBIE. A jeszcze lepiej jak się znajdzie dwóch takich pederastów naraz, i jeden mówi, że się daje same żółtka, a drugi, że całe jajka. O #!$%@? o boże, wtedy dopiero się zaczyna jazda. Jeden się zesra, drugi się obsra.
#pasta
Carbonarę opracował Renato Gualandi podczas kampanii włoskiej.
Miał przygotować bankiet dla oficerów brytyjskich i amerykańskich. Udostępniono mu zapasy wojskowe, m.in.
* makaron
* tuszonkę
* jaja w proszku
* śmietankę (sic!) w proszku
Ot i cała carbonara. Reszta to typowo włoskie bajkopisarstwo i napinanie snobów.
@wonsz Będziesz gnił w Sztumie, a później, w piekle, gotował się w kotle z bigosem.
Zaloguj się aby komentować
@Endrevoir ja w końcu z bibimbap przerzuciłem się na jeszcze bardziej banalne japchae.
Ale kuchnia koreańska to też wymagające dania, na przykład takie kalbi. Same wołowe żeberka przygotowuje się niezwykle żmudnie.
@Endrevoir jeśli wszystko trzeba smażyć oddzielnie, to: po pierwsze nie dla mnie. po drugie: dziwne, że się nie urodziłem Węgrem
Natomiast wygląda smakowicie. I tak bym to wymieszał, szkoda żółtka
Jak ja tego nienawidze, rownie dobrze moznaby wssystkie skladki polozyc do osobnej miski i osobno jesc. Nie rozumiem koreanskiej kuchni. Tzn korean bbq daze wielka miloscia, ale te ich miskowe twory to dla mnie porazka.
Zaloguj się aby komentować
Ja dzisiaj detox od grilla. Smacznego
Zaloguj się aby komentować
Podziel się przepisem i w sumie karbowanymi pomidorami też
Zezwalam.
A oddzielasz miąższ czy gotujesz wszystko tak długo aż nadmiar wody wyparuje?
Zaloguj się aby komentować
Oddaja #hejtokoksy
Zaloguj się aby komentować
@Piechur no halo gdzie ty jesteś? Jak wyszło? Już 3 godziny minęły
O człowieku ale bym się chciał z tobą zaprzyjaźnić teraz
@Piechur Kurna co tu się dzieje!? Co to kurna jest!?
Zaloguj się aby komentować
@Czokowoko jakie warzywa wariacie?
Pierwsze co pomyślałem (czasem mi się zdarza), że zrobiłeś go na grillu w tym rękawie ( ͡ʘ ͜ʖ ͡ʘ)
@Czokowoko z doswiadczenia radze polozyc to na blache a nie na ruszt. Kiedys bardzo czesto uzywalem tych wokrow/rekawow i czasami zdazylo sie ze pekal.
Zaloguj się aby komentować
profanacja gofra!!!!
Zaloguj się aby komentować
@scorcc wygląda, jak nietoperze na suficie
Zaloguj się aby komentować
@wonsz ale jak to śmietana, gdzie są te moje guziczki do banowania
@wonsz I pamiętaj o goudzie.
Zaloguj się aby komentować
To na tłuszczu smażone?
@wonsz leniwa karpatka? XD
Muszę też się w końcu zebrać i zrobić. Nie było trudno wykładać gęsty krem na kuleczki?
Zaloguj się aby komentować
Najlepiej jest zamówić luzowane mięso z udek z kurczaka i przygotować je w podobny sposób jak na tym filmie:
https://www.youtube.com/watch?v=QlOGZYgk90Q
Mięso z udek jest bardzo soczyste i praktycznie nie da się go wysuszyć tak jak piersi.
wyluzowanie udka to około 3 minuty roboty
Zaloguj się aby komentować
@moll zaiste wygaldaja bardzo smakowicie! Same otręby czy coś jeszcze dodajesz? A masz może fotkę po upeiczeniu?
@moll mniam
@moll Do takich mielonych można jeszcze dodać warzyw. Wymieszać z masą mięsną albo do środka.
Zaloguj się aby komentować
Zrobiłem, średnio mi wyszło, pewnie dlatego, że nie jestem najlepszy w te klocki. Nie mniej zjadłem, żona też i póki co żyjemy. Dzięki za przepis, na pewno skorzystam jeszcze, z któregoś mniej skomplikowanego.
@DzialaczWiejski Zrobiłam dzisiaj, wyszło i smakowało
@DzialaczWiejski Proszę dać przepis na Calzona.
Zaloguj się aby komentować
@Agannalo Za 20 minut to się upiecze i będzie miękkie?
Zaloguj się aby komentować
@GazelkaFarelka Matko boska, jakbym dostał te tłuste kluchy to bym uciekł z domu chyba xd Inicjatywa zacna, popieram taki tag. NIe mniej jednak uważam że lepiej jest przygotować normalny obiad i go odgrzać na następny dzień i ugotować coś normalnego póżniej na kolejny niż na szybko po pracy byle tylko było co zjeść.
Uwielbiam te kluski, z naczyń to tylko jedna miska brudna i garnek , wysokobiałkowe, czas przygotowania jakieś 10 minut
Fajny pomysł z serem zamiast ziemniaków
Zaloguj się aby komentować