Zdjęcie w tle

Społeczność

Bojówka Piekarska

91

Z szacunku do chleba. I ciasta. I ciasteczka. I we wzajemnym szacunku. Każdy piecze jak potrafi.

Niewegańskie bułki z płaskurki z chrupiącą ryżową skórką.

#bojowkapiekarska #gotujzhejto #jedzenie #upomidora
a3c47f1f-8944-4575-9d36-5bd362f5fb08

Zostań Patronem Hejto i odblokuj dodatkowe korzyści tylko dla Patronów

  • Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
  • Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
  • Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
  • Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
Zostań Patronem
W zeszłym tygodniu wywaliłem stary rozlatujący się mikser, bo nowy miał być w środę. Dlatego dziś robiłem francuski chleb niewyrabiany ręcznie, składany sześć razy.

#chleb #bojowkapiekarska #pieczzhejto #chlebekzlp
bbaa633e-6d45-48f3-ab65-bc0ec3a16ab5

Zaloguj się aby komentować

Ekspresowe buły

Nie jest to zbytnio wykwintne pieczywo, ale przyrządza się je bardzo szybko - 2 godziny od rozpoczęcia roboty do konsumpcji. W sam raz na okazję, kiedy o 16 w niedzielę orientujesz się że nie ma żadnego pieczywa na kolację.

500g mąki pszennej typ 450 lub 500
50g drożdży
10g cukru
9g soli
280g wody
30g oleju
Trochę zakwasu ze słoika prosto z lodówki dla smaku (albo i nie)

Wyrabiasz ciasto, odstawiasz na 30min, formujesz 10 bułek, kładziesz na blachę i zostawiasz na 30min. Piec w 220 stopniach przez 20 min. Ostudzić.

Można do ciasta dorzucić ziarenka jak się lubi np. siemię lniane, słonecznik, pestki dyni. Kiedyś dorzuciłam trochę zupy krem dyniowej.
6c9d62d0-105d-498c-b660-906dc5e6c84d
VonTrupka

zawijasz bułę z ciastowej ruły?

rakokuc

Prawilna kajzerka. Jak ze sklepu, ale nie macana przez stare baby ( ͡° ͜ʖ ͡°)

dildo-vaggins

280g wody? Spróbuj bliżej 320g, będą puszytrze.

Zaloguj się aby komentować

Poprzedni zniknal w 2 dni. Trzeba bylo upiec kolejny 😅

#chleb #bojowkapiekarska #pieczzhejto #chlebekzlp
734ffb54-3561-43b7-be34-8aca57e01975
vredo

Dwa dni? To długo jak na pół litra

Mr.Mars

Pieczony chleb jest tak dobry, że można go samego jeść.

edantes

@l__p myślałem że to jakiś hełm starożytny albo inne wykopalisko xD smacznego, sam może kiedyś też zrobię

Zaloguj się aby komentować

Jedni pracują, inni dziś wypoczywają, inni pieką chleb*.
Dzisiaj trochę inny bochenek, bo uznałam że moje umiejętności obróbki są na tyle wystarczające i sypnęłam 10% mąki żytniej razowej.
Wcześniej tego nie robiłam, w obawie o zmniejszenie siły ciasta i rozpłynięcie się bochenka (mąka żytnia nie wytwarza glutenu), fakt - ciasto było trochę bardziej lepiące, ale finalnie mu to nie zaszkodziło.
Fermentacja poszła jak kuna w agrest, pierwszy raz mi w ogóle urósł w lodówce, w piekarniku też jak widać na zdjęciu, pęknięcie było dzikie.

W smaku jest również bardziej chlebowy i bardziej kwaśny. To żyto wspaniale podkręciło smak. Wg mnie lepszy niż z dodatkiem razowej pszennej. Zobaczymy co jeszcze rodzina powie, ale raczej będzie to stały dodatek do chleba.

*) w zasadzie to chleb był robiony już wczoraj i wstawiony na noc do lodówki, a dzisiaj tylko upieczony

#365chlebowgazelki
b218eff5-fc3d-4ca5-8b52-1ec0cf593b30
4cf7cd5e-91a3-4536-a61a-11c91ceec269
bartek555

rezerwuje caly bochen

Lvter

Tak zdjęcie bez przepisu?

dildo-vaggins

Za zdjęcie bez przepisu powinna być karna kompania.

Zaloguj się aby komentować

Jak ktoś czyta bardziej „profesjonalne” przepisy na chleb, to spotka się z procentami piekarskimi. Tak więc dzisiaj Hejto uczy, Hejto bawi (Hejto nigdy nas nie zdradzi) i dowiemy się, o co to z tymi procentami chodzi.

Procent piekarski to sposób przedstawiania składników w przepisie, gdzie waga każdego składnika jest podana w proporcji do całkowitej wagi użytej mąki. Osobiście zapisuję go jako %* żeby nie mylił mi się z zwykłym %. Mówiąc prościej są to proporcje składników na 100g mąki ʕ•ᴥ•ʔ

Zalety:
- bardzo łatwo można skalować przepis w jedną lub drugą stronę
- pozwala na szybką ocenę przepisu, charakterystyki końcowego wypieku
- można szybciej i łatwiej porównywać przepisy

Wady:
- myli się ze zwykłym procentem xD

Jak wygląda przepis podany w %*? Ano tak:

1. Chleb pszenny:
- mąka chlebowa 100%*
- woda 64%*
- oliwa z oliwek 3%*
- świeże drożdże 2,4%*
- sól 1,6%*

Przepis można przedstawić też następująco:
- mąka chlebowa 1kg
- woda 640g
- oliwa 30g
- świeże drożdże 24g
- sól 16g

2. Chleb biały od Hamelmana:
- mąka chlebowa 100%*
- woda 68%*
- sól 2%*
- świeże drożdże 1,25%*

Lub przy podaniu wag:
- mąka chlebowa 680g
- woda 462g
- sól 14g
- świeże drożdże 9g

Jak widzicie używając procentów piekarskich na pierwszy rzut oka możemy stwierdzić, że chleb od Hamelmana jest bardziej słony i używa mniej drożdży, przez co i czas produkcji chleba będzie dłuższy.

Z procentem piekarskim związana jest tez wydajność ciasta. Jest to suma wszystkich %* użytych w przepisie. Lub jak ja to mówię, ile ciasta zrobię ze 100g mąki.

Tak wiec wydajność przepisów podanych wyżej to:
1. 171%*
2. 171,25%*

A po co nam wydajność ciasta? Do przeliczania przepisu na konkretna ilość ciasta, np. jak chcemy 1kg bochenek chleba od Hamelmana to: dzielimy 1kg (1000g) przez wydajność ciasta 171,25. Dzięki temu otrzymamy współczynnik konwersji (ok. 5,84). Teraz wystarczy tylko przemnożyć nasz przepis przez współczynnik konwersji i mamy przepis na 1kg bochenek:
- maka chlebowa 100 * 5,84 = 584g
- woda 68 * 5,84 = 397g
- sól 2 * 5,84 = 11,5g
- świeże drożdże 1,25 * 5,84 = 7g
Co daje nam dokładnie 999,5g ciasta ᕙ(⇀‸↼‶)ᕗ

Mam nadzieję, że się przyda! Do następnego!

#bojowkapiekarska #chleb #chlebekzlp #hejtouczy #hejtouczyhejtobawi
Yes_Man

@l__p Świetny wpis. Dzięki!

Akman

@l__p 

przy podaniu wag:

- mąka chlebowa 680g. Czemu nie 1kg?

Zaloguj się aby komentować

Dziś chlebek na przypale. W trakcie roboty okazało się, że nie mam mąki w zapasie 🤦🏻‍♂️ chleb początkowo miał za dużą hydrację, dlatego podratowałem go płatkami owsianymi i śrutą pszenną 🙈

#chleb #bojowkapiekarska #pieczzhejto #chlebekzlp
718cb66a-d8ba-4284-8d0c-571c3ca2e042
Mr.Mars

@l__p Tak tworzy się nowe przepisy na chleb.

A_I

na tej desce wygląda jak statuetka w konkursie piekarniczym

Czemu

Ile za kawałek deski? XD

Zaloguj się aby komentować

Wrzucam, żeby powkurzać tych, co kupują craftowe słoiczki do zakwasów za miliony monet - po 5 zł były w Pepco, wzięłam 4 szt

#chleb
602c812e-535c-4ca5-a71c-f5ae4cec2f41
l__p

@GazelkaFarelka ej ale otagowałbyś mnie co? xD albo wrzucił linka do mojego słoiczka za 80 PLNów xD

end-stage-capitalist

@GazelkaFarelka ja mam jakieś zakręcane, randomowe plastikowe opakowania po czymś za zero złotych

BajerOp

@GazelkaFarelka to słoik po majonezie już jest zły? xD

Zaloguj się aby komentować

Powoli trzeba znów zakwas kręcić, a nie wiecznie na drożdżach 🙈Ale zrobiłem małe pieczeniowe zakupy 🛍️ to i motywacja będzie 🤣

#chleb #bojowkapiekarska #pieczzhejto #chlebekzlp
ec530231-9289-4e35-bace-23c116df0a97
Tytanowy-Owsik

@l__p wygląda zajebiście a smakuję pewnie jeszcze lepiej

vredo

Ale masz mega fajnego bochena, i ta skórka - aż bym zmienił orientację seksualną.

vredo

@UmytaPacha zauważyłem, że tu na Hejto ludzie umiejo chlebki robić

UmytaPacha

@vredo toprawda, takie śliczne że aż by się swój pierwszy zrobiło, ale zabieram się jak pies do jeża : P

vredo

@UmytaPacha Wszystko musi dojrzeć piękna pani, cierpliwości

Zaloguj się aby komentować

Bążur, smacznego śniadanka, jeszcze gorący, świeżo wyciągnięty z piekarnika.
#365chlebowgazelki
38cc47ef-5cfe-4374-8600-f37d5b8d8446
a1b63a2c-093f-4350-900b-ce0721612239
Enzo

@GazelkaFarelka Ale gorącego nie wolno kroić

GazelkaFarelka

@Enzo Nie można bo ostrze noża się lepi i w krajalnicach w marketach musieliby co chwilę czyścić.

Ale tak to ogólnie można, w domu sobie nóż umyjesz i tyle

qpa123

@GazelkaFarelka nie tylko o to chodzi. Powinien powoli ostygnąć, bo on jeszcze po wyjęciu z piekarnika się dopieka w środku, najlepiej zawinąć w czystą ściereczkę i odstawić na dwie godziny. Jak ukroisz zbyt wcześnie to też wysycha w środku i nie przechowuje się tak dobrze

siRcatcha

 jeszcze gorący, świeżo wyciągnięty z piekarnika.


czarodzieju! Jak zrobiłeś, że się nie rozpuścił i dalej jest w kostce?

Sofie

@GazelkaFarelka wygląda idealnie

Zaloguj się aby komentować

Dawno w sumie nic nie wrzucałem na te społeczność, to wrzucę wczorajszy wypiek 😁

Chlebek w 100% żytni, na zakwasie, trójfazowy, z prażonym słonecznikiem i kminkiem 💪

#jedzenie
9e56aab5-8899-44ce-9e56-1bcc354e01e2

Zaloguj się aby komentować

Niby zwykły chleb, a już połowy nie ma.

#chleb #bojowkapiekarska #pieczzhejto #chlebekzlp
541384a9-0bbb-47b8-8259-bd60ff592e9b
Lubiepatrzec

@l__p kiedyś znajomym w prezencie upiekłem chleb to pożerli pół na raz

Mr.Mars

@l__p Następstwem upieczenia chleba jest jego zjedzenie. Taka kolej rzeczy.

Atexor

@l__p ale fajny kot, tylko gdzie uszka?


Nie no, smacznie wygląda. Dobrze podopieczny z góry, pewnie chrupiący aż miło.

Zaloguj się aby komentować

Giga chleb! Takie oto monstrum stworzyłem. Kuchnia trochę ukebana, ale w święta to u mnie norma #jedzenie #bojowkapiekarska #chleb
0f3da731-9fe2-4740-bc4b-9836cdc9d185
Sofie

@golden-skull same dobre rzeczy tam są, chlebek wygląda prawilnie, a tam jeszcze krewetki, jaja faszerowane, żurek. Mimo że jestem giga najedzona to ślinka cieknie...

Gadu_gadu

Na tag #bojowkapiekarska wrzucacie tylko własne wypieki czy jak się trafi dobry chlebek z piekarni to też?

dziki

Na tego dajcie 2137

Zaloguj się aby komentować

Niektórzy mówią, że nie można olać zakwasu i zostawić go w lodówce na kilka miesięcy, ale to nieprawda. Można, tylko trzeba go potem wyciągnąć 2 dni przed pieczeniem zamiast jednego. Na tym polega odpowiedzialność.

Takie wypieki na święta.
#bojowkapiekarska #pieczzhejto #chleb
24d8f668-5305-4fb9-bdea-4566ab6ef742
bc4d94e8-292d-4846-b2d3-b3ee180df8c5
1596e8b0-ae47-4b61-90cb-6408648e3b00
GrindFaterAnona

@radziol u mnie sie żur kisił w lodowce rok. Przed wlaniem do zupy musialem go tylko odgazować xD

Sofie

@radziol ale zbity, wygląda na prawdę dobrze. Jakie mąki?

radziol

@Sofie zwykła pszenna, pszenna razowa i żytnia razowa

CzosnkowySmok

@radziol mi niestety po dwóch miesiącach coś czarnego się zagniezdziło w środku i bałem się otworzyć.

radziol

@CzosnkowySmok nie brzmi dobrze. Mój ma już z 5 lat, częściowo po przejściach, to już jest twarda sztuka

CzosnkowySmok

@radziol zwyczajnie jakoś zabrudzilem wieczko i sie rozniosło...

Zaloguj się aby komentować

Następna