Społeczność
Jedzenie
#jedzenie #gotujzhejto
Zgadzam się - do kebaba nic nie ma podjazdu.
Zaloguj się aby komentować
nie może być tak źle
Zaloguj się aby komentować
Dobry pomysł, żeby do kwaskowatości i często wg mnie pewnej nijakowatości zup-krem dodać słoność boczku (w tym wypadku pocięty w paski) i zarzucić słodkim zgrillowanym pomidorem.
Ciekawe, pomysł kradnę i będę u siebie w kuchni sprzedawać jako autorski. Trzeba było pilnować.
#gotowanie #pychotka
To ta zupa?
Na dwie łyżki 🤔
Bążur na biod dziś żur
@lactozzi fuuj boczek w pomidorowej to profanacja
Zaloguj się aby komentować
Do biednego plasterka mięsa ze szczura i sera spod napleta, wystarczy dodać kilka składników, ciut przypraw i prezentuje się to dużo lepiej. Mięcho i bułki opiec w opiekaczu zamiast grzać w mikrofali i od razu poprawia się ich strona wizualna.
Burgera sztućcami?
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
#gotujzhejto
@Z_buta_za_horyzont fajne są te pity z Lidla tylko małe :/ ciężko w nie się wkłada rzeczy
@Z_buta_za_horyzont Jak te pity się grzeje bo mi wyszły okrutnie gumowe?
@Z_buta_za_horyzont czemu tylko kolendra z Lidla?
Zaloguj się aby komentować
Mąka w Mieście, Olkusz, Rynek
#jedzenie #foodporn
@Barcol cena jak w Italii
@Barcol Najśmieszniejsze, że ona nawet nie jest tyle warta i zwyczajnie gdyby nie kosmiczne podatki, koszty pracy oraz inne obciążenia dla przedsiębiorców to mogłaby kosztować połowę tego. Ale cóż, taki mamy klimat. Smacznego.
@Barcol no to trzeba się wybrać i spróbować
Zaloguj się aby komentować
Na jednym pojemniku możemy przeżyć cały dzień, nawet nabrać masy, a smak jak z pod palców samego Wojtka Amaro.
Jak robimy? Banalnie!
Dwie zupki chińskie, ale torebki tylko z jednej.
Makaron i torebki smakowe wrzucamy do pojemnika, zalewamy odrobiną wrzącej wody - tyle, aby makaron spuchł czyli jakieś 100ml.
Następnie jak spuchnie to wlatuje paczka gotowanego ryżu,
Kolejne w kolejce wlatują dwa tuńczyki w oleju bez oleju - takie z puszki,
a jak przy puszkach jesteśmy to wlatuje jeszcze puszka kukurydzy - bez tej wody.
Na sam koniec wielka łyżka majonezu.
Zamykamy, machamy pojemnikiem, aby to pomieszać i odstawiamy na 2 minuty.
10/10, absolutnie fantastyczne. Raz spróbujesz - nigdy nie zapomnisz i będziesz wracać jak narkoman do dealera.
A gdy zrozumiesz zasady HIPER-MICHY to możesz zacząć ją ulepszać dodając odrobinę miodu, czy kolejne rzeczy z puszki. Enjoy.
#przegryw #foodporn #gotujzhejto
ja bym to jednak posypał ostrą przyprawą z zumpki bo mdłe się wydaje
Zaloguj się aby komentować
No i przyznam ze bardzo mi smakowalo. Nawet podejzewam ze oszukuja, bo wywar na zupe niczym nie roznil sie w smaku, od tego na wieprzowinie.
No natrawde bylo pysznie, i zadziwiajaco tanio.
#jedzenie #weganizm #wegetarianizm
@Mielonkazdzika Wegańskie nie zawsze znaczy tragiczne no, mi się jedynie nie podobają te schabowe z tofu czy jakiś boczek roślinny i inne ersatze z całą tablicą mendelejewa w składzie, ale jak ugotują jakąś dobrą zupę jak pan Bóg przykazał, na wywarze z dużej ilości warzyw, najlepiej jakichś eko czy organicznych czy coś to chętnie to zjem
@Mielonkazdzika
Wegańskie żarcie potrafi być świetne. I mówię to jako osoba, która z mięsa nie zrezygnuje.
Co do wywaru - winiary chyba ma bulion w słoiczkach (nie kostki tylko normalnie odparowany wywar) w 3 wersjach - kurczak, wieprzowina i roślinny. Roślinny różni się w smaku delikatnie od kurczaka, ale nadal jest wykurwisty
@Mielonkazdzika dobrze przygotowane danie wegetariańskie będzie zawsze smakować. Osobiście przekonałam się o tym, chodząc do Złotego Osła w Katowicach, który otworzył mnie na roślinną kuchnię na tyle, że w domu często przygotowuję dania bezmięsne jako odskocznia. Z gotowych to też zdarza mi się kupować - w Netto odkryłam przepyszne kotleciki Happy Wege na bazie nasion słonecznika - sztos! Nie smakuje jak mięso, ale to dobrze, bo nie udaje czegoś, czym nie jest, a i tak jest mniam, mniam ^^ (Dobre są też burgery z buraków i kaszy jaglanej).
PS Jakby w tej restauracji oszukiwali z wywarem, to uwierz mi, że niejeden weganin, by to zaraz odkrył
Zaloguj się aby komentować
Serniczek z kinderami może i ładnie wygląda, ale jest tak przeokrutnie słodki, że nie idzie zjeść więcej niż kawałka dziennie ^^
No a sami oceńcie jakim zwyrodnialcem trzeba byc aby na pytanie "jeszcze serniczka?" odpowiedzieć "Nie" ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#gotujzhejto #jedzenie #topgar
@Stashqo robiłem analogiczny jego przepis ale na bazie maltesers i wygląda pięknie ale to jest tak słodko tłuste, że aż dobre ale nie rób więcej XD
@Stashqo Tak mi się skojarzyło
Dej mnie tego serniczka to zobaczysz, czy da się zjeść tylko kawałek
Zaloguj się aby komentować
#jedzenie
@JaktologinniepoprawnyWTF co to?
spróbuj kiedys rozpuscic mozarelle w sosie spagetti
Czy to trailer kolejnego sezonu #srajzhejto?
Zaloguj się aby komentować
#nietylkomielonka #gotujzhejto #jedzenie
Where polski kawior - kaszanka?
@RACO o tam, miedzy cebula
Trzeba sie tylko dobrze przyjzec.
@Mielonkazdzika kwiatek Ci się przewrócił do patelni z cybulko chyba
@Mielonkazdzika nie wszyscy znają to nadjedzenie
Zaloguj się aby komentować
@StepujacyBudowlaniec jak na moje chęci - to mało, jak na moje możliwości - to dużo
@szymek nie żałuję ani jednej zjedzonej czekolady
@StepujacyBudowlaniec ja tak miałem jak budowalem dom. Ale mi przeszło po 2 miesiącach.
Ja nie jem prawie wcale słodkiego poza mlekiem do kawy w ciągu dnia. Ale jak mnie weźmie na czekoladę, to potrafię obalić taką długą milke nadziewaną i ona ma chyba z 300g. Po tym znowu nie jem słodkiego przez 3 miesiące i cykl się po tym czasie dopełnia. Nie ogarniam swojego organizmu.
Zaloguj się aby komentować
@SuperSzturmowiec pierś z kurczaka z frajera i cukinia na maśle z patelni + kefir.
@Lubiepatrzec Zanim się namyśliłrm ocb to zastanawiałem się czemu ten kurczak nazywał się Frajer xD Smacznego kefirku dla jego, wypiłbym se.
@SuperSzturmowiec jesteś w szpitalu?
@GrindFaterAnona nie. Gdzie w szpitalu miało bys taki wypas?
@SuperSzturmowiec makaron z chlebem, troche mięsa zeskrobanego z kosci i dżem? Przeciez to szpitalne menu jakichs 80% placowek
Zaloguj się aby komentować
Kupiłbym też lepszy ser (Jak przystało na konesera. Przecież ten, którego użyłem, smakował jak stopiona i zaschnięta Gouda, ukryta w kożuchu, dopiero co kupionym na targu). Orzechy bym sobie darował tym razem. Tak czy inaczej, mimo smakowych braków, soczystość owoców nadrobiła oczekiwania podniebienia.
#jedzenie #jedzzhejto
do perfekcyjnego międzynarodowego symbolu szczęścia zabrakło rzeczonej mięty
@mike-litoris Opracuję kolejną wersję, jak zorganizuję inny ser.
Zaloguj się aby komentować
#dziendobry
@Dalmierz_Ploza jesz śniadanie i idziesz spać?
@Felonious_Gru Nah, rabataj do wieczora.
Takie brytyjskie, lubię.
Smacznego dla jego.
Zaloguj się aby komentować
#grill #grillowanie #grillujzhejto #majowka #wypoczynek #pijzhejto
Hmmm karkoweczka, juz lata ciez w usatch nie mialem… smacznego, pamietaj tez zeby wypic male co nie co zeby komary nie gryzly.
@ErwinoRommelo "pamietaj tez zeby wypic male co nie co zeby komary nie gryzly." No najlepiej Muggę 50% DEET
@Curumo nie polecam, zgaga jest po tym :(
Zaloguj się aby komentować
#jedzenie #gotujzhejto #jedzzhejto #ciekawostki
To się do mnie uśmiecha, tak miało być?
@vredo tak. Miłej niedzieli (° ͜ʖ °)
@Klamra Wzajemno, uśmiechniętej zupy
@Klamra Zmiksowane
@Mr_Hardy nie potrafię gryźć brokuła i kalafiora. Odrzuca mnie konsystencja tych roślin ¯\_(ツ)_/¯
@Klamra Narobiłes mi smaku bo pomyślałem że to szczawiowa.
@Opornik szczawiowa też spoko. Jak masz smaka, to rup (° ͜ʖ °)
Zaloguj się aby komentować
#gotujzhejto #gotowanie #szparagi
Wygląda super, pewnie smakuje też super ale mi osobiście w ogóle tarta nie pasuje do tego typu dań, kruche ciastko...
Na słodko to jeszcze choć w ogóle nie lubię tego tworu.
@Odwrocuawiacz Nie musisz, to właśnie wyróżnia ludzi, że mają różne smaki i gusta, ale potrafią o tym rozmawiać
@Yes_Man Daj. Przepis. Proszę.
@RogerThat Kruche ciasto bez cukru z dowolnego przepisu. Pieczesz 10 minut. W międzyczasie podsmażasz boczek na patelni, delikatnie, najlepiej wędzony, szparagi łamiesz by oddzielić zdrewniałe części od tych które wylądują na tarcie. Fetę kroisz w kostkę, pomidorki w połówki. Rozkładasz wszystko równomiernie na upieczonym spodzie, poza pomidorkami, i zalewasz sosem o składzie:
-jogurt naturalny gęsty, może być skyr lub typu greckiego
-2 całe jajka
- pół szklanki mleka owsianego lub zwykłego (moi najbliżsi nie tolerują laktozy ze mną włącznie)
- garść startej mozzarelli
Jajka trzeba rozstrzepać, dodać pozostałe składniki i doprawić solą lub pieprzem do smaku. Na koniec układasz pomidorki postępujesz startym pieprzem (ja używam kolorowego) i wrzucasz do piekarnika.
180 stopni 15-20 minut lub do czasu gdy brzegi ciasta zaczną brązowieć.
Smacznego!
@Yes_Man dla przypomnienia feta to ser, nie mylić z
@superhero pierwszy raz o czymś takim słyszę, w slangu rozrywki proszkowej to kreska?
@aleextra amFETAmina
Zaloguj się aby komentować