Zagadka.
Dlaczego fermentujący bochenek jest 4 stopnie chłodniejszy od otoczenia? Wszystko w domu - blat, akcesoria itp. ma temperaturę 24 stopnie. Wszystkie składniki na bochenek - mąka, woda, sól, zakwas - mialy 24 stopnie.
Na logikę bochenek powinien być co najmniej tak samo ciepły jak otoczenie, a w miarę upływu czasu robi się coraz zimniejszy.
Godzinę temu miał jeszcze 21 stopni.
#fizyka #chemia
b7a3ab68-c958-4a1b-8354-9515263c1acc
5f6eb444-a2ac-44c7-8aae-eeb866274463
GazelkaFarelka

W najzimniejszym miejscu ma teraz nawet 19,2. Parujący alkohol?

beer_man

@GazelkaFarelka Bo drożdże stwierdziły, że pierdzielą tą tobotę i nie grzeją w piecu A tak serio to nie wiem

GazelkaFarelka

@tomek-krzysiu niby wszystkie są egzotermiczne. Nie wiem, czy to przypadkiem nie jakiś parujący gaz np. alkohol.

Zaloguj się aby komentować