Zagadka.
Dlaczego fermentujący bochenek jest 4 stopnie chłodniejszy od otoczenia? Wszystko w domu - blat, akcesoria itp. ma temperaturę 24 stopnie. Wszystkie składniki na bochenek - mąka, woda, sól, zakwas - mialy 24 stopnie.
Na logikę bochenek powinien być co najmniej tak samo ciepły jak otoczenie, a w miarę upływu czasu robi się coraz zimniejszy.
Godzinę temu miał jeszcze 21 stopni.
#fizyka #chemia
Dlaczego fermentujący bochenek jest 4 stopnie chłodniejszy od otoczenia? Wszystko w domu - blat, akcesoria itp. ma temperaturę 24 stopnie. Wszystkie składniki na bochenek - mąka, woda, sól, zakwas - mialy 24 stopnie.
Na logikę bochenek powinien być co najmniej tak samo ciepły jak otoczenie, a w miarę upływu czasu robi się coraz zimniejszy.
Godzinę temu miał jeszcze 21 stopni.
#fizyka #chemia
W najzimniejszym miejscu ma teraz nawet 19,2. Parujący alkohol?
@GazelkaFarelka Bo drożdże stwierdziły, że pierdzielą tą tobotę i nie grzeją w piecu
@GazelkaFarelka bo masz coś takiego jak https://pl.wikipedia.org/wiki/Reakcja_endotermiczna i teraz pojawia się pytania jaka dokładnie reakcja przebiega w procesie fermentacji bochenka chleba, chodzi mi o nazwę w chemii, np. fermentacja octowa. Jak będziesz wiedzieć jaka to reakcja to sprawdź sobie na wiki czy jest endo czy egzo termiczna
@tomek-krzysiu niby wszystkie są egzotermiczne. Nie wiem, czy to przypadkiem nie jakiś parujący gaz np. alkohol.
Zaloguj się aby komentować